TEŠKA OBITELJSKA TRAGEDIJA

Novi Bilićev igrač bio je drogeraš navučen na kokain, oprostili su mu zbog smrti sina

Foto: AFP
Slaven Bilić
Foto: PA/Pixsell
Slaven Bilić
Foto: PA/Pixsell
Slaven Bilić
15.06.2019.
u 17:03
WBA je poput mene, uzdiže se i pada. Nikad ne znaš što će napraviti. Svi govore da nikad neće ući u Ligu prvaka, ali i za mene su govorili da ne mogu osvojiti Wimbledon s pozivnicom – rekao je jednom Ivanišević
Pogledaj originalni članak

Ako je netko od hrvatskih trenerskih stručnjaka itekako priznat i cijenjen na Otoku onda je to Slaven Bilić (50). Kao igrač četiri je godine proveo u engleskom nogometu (West Ham Unitedu i Evertonu), a kasnije je kao trener čekićare vodio dvije godine.

Imao je nakon toga malu avanturicu u saudijskom Al Ittihadu, no ta priča nije dugo potrajala. A nije dugo trebalo ni Biliću da pronađe novi angažman. Preuzeo je West Bromwich Albion. Na oduševljenje svih.

Vlasnik je kineski milijarder

– Razgovarali smo s nekoliko nevjerojatnih kandidata, ali onog trenutka kada smo se čuli sa Slavenom, bili smo zatečeni entuzijazmom i iščekivanjem s kojim je govorio o ovom projektu. Želi se vratiti u Premierligu i vjeruje da to može s Albionom – rekli su iz kluba starog 141 godinu koji se natječe u engleskoj drugoj ligi.

No, prioriteti su jasni. Ulazak u elitu je imperativ. Bilić ima ugovor na dvije godine i WBA mora uvesti u prvi razred otočkog nogometa.

– Mislimo da je on kao stvoren za nas. Njegova prisutnost, iskustvo i trenerska kvaliteta baš su ono što trebamo – dodali su klupski čelnici.

Inače WBA je klub na čijem je vrhu kineski milijarder Lai Guochuan. Prošle su sezone završili na četvrtom mjestu Championshipa (23 pobjede, 12 izgubljenih i 11 izjednačenih utakmica s gol razlikom 87:62). Imali su 14 bodova manje od prvaka Norwicha.

No, imali su i priliku ući u Premierligu. U doigravanju su ispali nakon jedanaesteraca u prvom krugu play-offa od Aston Ville.

Nadaju se da će nova sezona s Bilićem na trenerskoj klupi donijeti i povratak u PL. Tijekom povijesti klub je osvojio jedan naslov prvaka (1920.), a pet puta uzeli su FA Kup (posljednji 1968. godine), jednom Liga kup (1966.) te dva puta Superkup (1920. i ‘54.). Iz Premierlige su ispali u proljeće prošle godine nakon osam sezona igranja u elitnom razredu engleskog nogometa.

Klub nije bezvezan, ima povijest, ima potencijal, ali i najbolju maskotu u ligi. Naime, kako im je prošle godine glavni sponzor postao “Ideal Boilers”, na travnjak je istrčavao – bojler. Na prvu svi su ostali u čudu, ali uspjeli su se priviknuti na čovjeka – bojlera. No, tu je uvijek i stara maskota ptica Baggie koja zbog hodajućeg bojlera ne dobiva previše pozornosti.

Uz poznate maskote tu su i poznati navijači. WBA je klub koji je oko sebe okupio svjetske poklonike, među njima su Robert Plant iz Led Zeppelina, ali i hrvatski tenisač Goran Ivanišević.

– WBA je poput mene, uzdiže se i pada. Nikad ne znaš što će napraviti. Svi govore da nikad neće ući u Ligu prvaka, ali i za mene su govorili da ne mogu osvojiti Wimbledon s pozivnicom – rekao je jednom Ivanišević.

Tako da, sudeći po svemu, ono što će se događati u klubu iz West Bromwicha svi će pozorno pratiti.

No, sve je poznato osim Bilićeve plaće. Kada je trenirao West Ham, na godinu je zarađivao oko četiri milijuna eura. To je ipak bila plaća iz prve lige, u drugoj je nešto “skromnija”.

Zanimljiv igrački kadar

Neki podaci kažu da se trenerska platna lista u Championshipu proteže od 280.000 eura do 2,8 milijuna eura godišnje. No, koliko će Bilić zarađivati, ne zna se.

Što se, pak, igračkog kadra tiče, jedna od glavnih zvijezda Bilićeve momčadi je Jay Rodriguez (29). Igrač španjolskog podrijetla koji je u protekloj sezoni zabio 22 gola u 48 utakmica u svim natjecanjima. Tu je i veznjak Jake Livermore (29) koji je 2015. bio na kokainu. Igrao je za Hull i Tottenham, a drogama se odao nakon što mu je preminuo sin.

Uspio je izbjeći suspenziju zbog obiteljske tragedije. A kako će se Bilić snaći u klubu poznatih navijača, čudne maskote i velikih ambicija, vidjet ćemo.

>>> Pogledajte što je Dejan Lovren rekao o gostovanju reprezentacije u Splitu

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pažnje?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

Avatar HrvatskiNacionalist
HrvatskiNacionalist
17:45 15.06.2019.

Pomislih da Zdravko nije sam sebe prodao u WBA