Vaterpolist godine

Nogomet ima VAR, a mi ćemo dobiti VMS i bit će u primjeni već od SP-a

20.12.2018.
u 18:18
Odnedavno je glavni Finin videooperativac u primjeni nove tehnologije koja će pomoći sucima
Pogledaj originalni članak

Kad je Mladen Rak 1993., sa samo 26 godina, zaključio vratarsku karijeru, nije dugo ostao izvan vaterpola. Već sljedeće godine pojavio se u ulozi suca i tako je ostalo sve do danas.

No rastli su njegovi značaj i ugled, i to i u međunarodnim okvirima. Već 1997. dospio je na A listu hrvatskih sudaca, a od 2004. je sudac s međunarodnom licencom.

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
Loren Fatović
Foto: Hrvoje Jelavić/Pixsell
Loren Fatović
Foto: Hrvoje Jelavić/Pixsell
Loren Fatović
Foto: Hrvoje Jelavić/Pixsell
Loren Fatović
Foto: Hrvoje Jelavić/Pixsell
Loren Fatović

Često putuje, upravo se ovih dana vratio iz Bangladeša. Koji je bio povod i kakve su mu impresije, bilo je prvo naše pitanje.

- Bio sam ondje kao predavač na seminaru za suce u Dhaki, u okviru Finina razvojnog programa. Seminar je trajao pet dana i za mene je boravak u toj zemlji bio jedno novo, neprocjenjivo iskustvo koje je teško opisati. Kulturološke razlike, način života, a izvan svega toplina ljudi nešto je što ću teško zaboraviti - kaže Rak koji je posebno ponosan na činjenicu da je sudio na OI u Pekingu 2008.

No to nije sve čime se može pohvaliti, odnedavno je glavni Finin videooperativac u primjeni nove tehnologije koja će pomoći sucima. U nogometu se to zove VAR, u vaterpolu će biti VMS (Video Monitoring System).

- Ta je tehnologija testirana na nekim Fininim turnirima i pokazala se kao veliki korak naprijed. Sve je još u fazi testiranja, suci su to gledali tek nakon utakmica, ali već od SP-a u Koreji sljedeće godine očekuje se njezina puna primjena.

Najboljim u 2018. smatrate mladog Fatovića?

- Iza njega je fantastična sezona. S klubom je osvojio tri naslova dok se s reprezentacijom okitio zlatnom medaljom s prvog izdanja Europakupa i broncom s EP-a u Barceloni. Osim toga, bio je najbolji strijelac Europakupa i najbolji igrač završnog turnira Regionalne lige. A tek su mu 22...

Visoko cijenite i Pavića?

- Legenda. Bez obzira na godine (36 - op. a.) još je uvijek jedan od najboljih vratara na svijetu. Najviše zahvaljujući njegovim obranama, Olympiakos je nakon 16 godina osvojio naslov europskog prvaka. A on je zasluženo proglašen najboljim igračem završnog turnira.

Što krasi Garciju?

- Kao i Pavić, što stariji to bolji (Garcia ima 34 godine - op. a.). Vrhunski sportaš koji širi pozitivnu energiju i koji, kako je njegov klupski trener Vjekoslav Kobešćak jednom rekao, od momčadi stvara obitelj.

I Obradović je visoko?

- Uz Pavića, on je bio taj “faktor X” koji je Olympiakosu donio naslov najboljeg kluba Europe. Svestran, nepredvidljiv, lucidan... Igrač koji je tu kad vam najviše treba. Jedan i jedinstven. Medo!

Lončar?

- I dalje je jedan od najboljih sidraša na svijetu. Velik je njegov doprinos uspjesima Juga i hrvatske reprezentacije.

Miloš pa onda Vukičević?

- Miloš je najugodnije iznenađenje protekle godine. Momak koji se nakon studija u SAD-u povratkom u Mladost vratio i vrhunskom vaterpolu. Vukičević ima top u ruci. Bio je strijelac nekoliko ključnih pogodaka za broncu.

Bušlju ste zaboravili?

- Nisam, ali da ne bi bilo previše Dubrovčana.

Rakov izbor:
1. Loren Fatović (Jug CO) 7
2. Josip Pavić (Olympiakos) 6
3. Xavier Garcia (Jug CO) 5
4. Paulo Obradović (Olympiakos) 4
5. Luka Lončar (Jug CO) 3
6. Lovre Miloš (Mladost) 2
7. Ante Vukičević (Marseille) 1

>> Pogledajte tko su najskuplje plaćeni hrvatski sportaši

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.