Uživa u Španjolskoj

Naš stručnjak u Baskiji: Tu imam sve što poželim, a Hrvatska će se boriti za medalju

Foto: Željko Lukunić/PIXSELL
Naš stručnjak u Baskiji: Tu imam sve što poželim, a Hrvatska će se boriti za medalju
24.07.2017.
u 22:33
Luka Svilar ima tek 29 godina a već je cijenjeni stručnjak za kondiciju.
Pogledaj originalni članak

Iako mu je tek 29 godina, Brođanin Luka Svilar već je izrastao u jednog od najcjenjenijih hrvatskih stručnjaka na području kondicijske pripreme sportaša. U samo nekoliko godina ostvario je zavidnu karijeru radeći u stručnim stožerima brojnih klubova te u nekoliko selekcija hrvatske košarkaške reprezentacije, uključujući i seniorsku, u kojoj je 2014. bio član stožera Jasmina Repeše.

Novi angažman pronašao je u Španjolskoj, gdje je na poziv bivšeg dekana Kineziološkog fakulteta u Zagrebu i voditelja struke u Alavesu i Baskoniji Igora Jukića lani postao kondicijski trener slavne basketaške družine iz baskijske Vitorije, nekima poznatije kao Tau Ceramice ili do prošle godine Caje Laboral.

Nova era Baskonije

Pronašli smo ga u Novom Vinodolskom, gdje provodi kratki godišnji odmor od pet dana.

- Baskonia je originalni naziv koji klub nosi od 1959., no, ovisno o sponzorima, imena su se mijenjala. Za povratak na originalno ime odlučili su se zato što su dobili desetogodišnje članstvo u Euroligi, koja se sada igra u drugačijem formatu, kao NBA. Naravno, to ne znači da nemamo sponzora. Naprosto, nova era Eurolige označila je i početak nove ere za Baskoniju - rekao je Svilar za tjednik Max!

Kakva su očekivanja od nove sezone?

- Baskonia 20 godina ima odlične rezultate u Europi i španjolskom prvenstvu, ciljevi su nam uvijek visoko postavljeni. Svake godine želimo barem jednu titulu u domaćem natjecanju, te ulazak u Final Four Eurolige. I prošle godine od nas se očekivalo da ćemo nešto uzeti. Igrali smo stvarno dobro na svim frontama i mali koraci dijelili su nas od trofeja. U prvenstvu smo završili drugi i izgubili u doigravanju od Valencije, u polufinalu Kupa kralja vodili smo protiv Reala 6 razlike tri minute prije kraja pa izgubili u produžetku.

Međutim, u sljedećim godinama ambicije će nam samo rasti i siguran sam da ćemo uzimati i titule.

Kako ste se snašli u Španjolskoj, kako vam je ondje?

- Meni je odlično. U klubu vlada zdrava radna atmosfera, ljudi su sjajni. Sebe smatram velikim profesionalcem, a i oni su se pokazali takvima. Imam vrhunske uvjete za rad i ni na što se ne mogu požaliti. 

Nikoga se ne treba bojati

Što očekujete od hrvatske reprezentacije na Eurobasketu u rujnu?

- Vjerujem da ćemo se uključiti u borbu za medalje. Bio bih zadovoljan s bilo kojom, ali ne bi me iznenadilo ni zlato. Dugo nismo ništa napravili na međunarodnoj sceni, a zaslužili smo to. Ni ispadanje u četvrtfinalu ne može se smatrati neuspjehom, ali mislim da je došlo vrijeme da probijemo tu barijeru. U Europi se apsolutno nikoga ne trebamo bojati, pa ni u svijetu, osim Amerikanaca.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

Avatar Izvorni Pravi Hrvat
Izvorni Pravi Hrvat
23:31 24.07.2017.

Luka je otišel ća sa našeg balkana medju kulturne ljude..