'Vrući' za naslov

Petev snima film ‘Imperij uzvraća udarac’, evo što nudi optimizam Dinamu

Foto: Marko Prpić/Pixsell
Dinamo
Foto: Marko Prpić/Pixsell
Dinamo
Foto: Marko Prpić/Pixsell
Dinamo
Foto: Marko Prpić/Pixsell
Dinamo
Foto: Marko Prpić/Pixsell
Dinamo
Foto: Marko Prpić/Pixsell
Dinamo
Foto: Marko Prpić/Pixsell
Dinamo
Foto: Marko Prpić/Pixsell
Dinamo
Foto: Marko Prpić/Pixsell
Dinamo
Foto: Marko Prpić/Pixsell
Dinamo
Foto: Marko Prpić/Pixsell
Dinamo
Foto: Marko Prpić/Pixsell
Dinamo
30.06.2017.
u 14:30
Duži odmor, iskusniji igrači, ‘prosvijetljeni Petev’ i još niz argumenata može poduprijeti optimizam Dinama
Pogledaj originalni članak

Kad netko osvoji 11 naslova prvaka države zaredom, pa u čemu god to bilo, neki bi rekli i u pljuvanju u dalj, onda se takav ima za što “uhvatiti”. Dinamo je 11 puta zaredom bio prvak Hrvatske i glavni direktor kluba Tomislav Svetina, kad govori o toj dominaciji, pa i odličnim rezultatima u europskim kvalifikacijama zbog kojih je Uefa plave proglasila Real Madridom kvalifikacija, ima pravo reći da je Dinamo naš Bayern.

No taj Bayern ili Real hrvatskog nogometa prošle je sezone posustao i sad je na pripremama na kojima kani izbrusiti momčad koja će vratiti taj naslov, snimiti novi nastavak filma “Imperij uzvraća udarac” autora Georgea Lucasa, iz serijala Zvjezdanih ratova.

Sad i nikad više!

Plavi imaju razloga za optimizam, za film sa sretnim završetkom. Na njima je da pronađu svoju svoj put i od “Otimača izgubljenog kovčega”, nogometaša Rijeke, vrate taj kovčeg, naslov prvaka. Uostalom, i Zdravko Mamić je, nakon što je Dinamo izgubio finale kupa, ustvrdio:

– Ovo ste vidjeli sad i nikad više – poslao je poruku put Rijeke, Hajduka i ostalih klubova.

No, plavi su se sad opekli, sad su “vrući” da izgubljeno vrate, ali moraju biti oprezni da se “Imperij uzvraća udarac” i “Otimači izgubljenog kovčega” Georgea Lucasa ne bi pretvorili u “Nemoguću misiju 2”, u novu sezonu bez slavlja. A to bi Dinamu bila već tragedija. U tom nastojanju plavih da se vrate ima nekoliko “detalja” koji im idu u prilog.

Primjerice, plavi dugo nisu imali ovoliko odmora. Prijašnjih godina pojedini igrači, pogotovu reprezentativci, imali su po pet-šest dana odmora. Ti najbolji, reprezentativci, kasnije su počinjali s pripremama, momčad nije radila zajedno. Sada je drukčije, eto i to drugo mjesto u prvenstvu donijelo im je nešto dobroga. Istina, ostali su bez premija za naslov prvaka i kup, ali su dobili više odmora.

Dosad su startali ranije jer su kao prvaci igrali u drugom pretkolu Lige prvaka, ovako kreću u trećem pretkolu Europske lige. Raniji start sad čeka Rijeku, ranije od Dinama starta i Hajduk, Osijek je jučer odigrao prvu europsku utakmicu. A to na kraju ipak odnosi energiju.

U sportu je uvriježen stav da je lakše nešto osvojiti nego obraniti. Dinamo je deset puta zaredom uspio obraniti naslov, ali u novu sezonu kreće s druge pozicije, sad on postaje lovac, a ne lovina što je tijekom svih tih godina bio. Proljetos nije bio dobar lovac, ali sad se možda može uzdati u nesnalaženje Rijeke u obrani naslova.

Svaki plavi igrač morao bi biti još kako motiviran, dokazati i sebi i drugima da je prošla sezona samo bila krivi korak, a i svaki plavi pojedinac, osim rijetkih, mora dokazati da zaslužuje igrati u Dinamu. Nadalje, Ivajlo Petev, režiser plave momčadi, sad je upoznao svoje glavne glumce, statiste, ligu...

Petev je pobijedio zvijezde

Ubrzo nakon što je došao u Dinamo, u klubu su nam rekli da ne očekuju instant učinak od njega jer nije naslijedio momčad, nego razbijenu vojsku. Na pripremama u Turskoj momčad je igrala jako dobro. “Kupio” je Petev tako i čelnike kluba koji su mu brže-bolje produljili ugovor. No onda na proljeće ipak nismo vidjeli Dinamo kakav smo očekivali. Sad je plavi George Lucas, odnosno Ivajlo Petev lupio prve “klape” na snimanju novog filma, krenuo je s plavima u pripreme.

Mogu se plavi nadati i da Rijeka ne može ponoviti tako dobru sezonu. Možda je to argument koji je prije utjeha za Dinamo jer plavi bi se ipak prvo morali okrenuti sebi, svojim igrama, a manje se nadati posrtajima drugih. Rijeka prošle sezone nije imala puno posla u Europi, ispala je odmah na startu od Başakşehira i posvetila se domaćem nogometnom “bunjištu”. Sad starta ranije, Matjaž Kek mora slagati dobar dio novih stvari u momčadi.

U Maksimiru, osim, naravno, Zorana Mamića, nijedan trener nije dobio toliko kredita kao Ivajlo Petev, a i toliko slobode. Prvo, već to što je preživio na klupi, a ostao je bez oba trofeja, daje mu moć u svlačionici. Klub je stao iza njega i sad nijedan igrač to ne može ignorirati. I ne samo to, Petev je u “mačevanju” pobijedio sportskog direktora Romea Jozaka, pobijedio je i u sudaru s glavnim zvijezdama, Sammirom, Ćorićem i Fernandesom. Nekoć to trener Dinama ne bi preživio, a Petev je ostao jer očito mu vjeruju i sad starta s čvrste pozicije, a to nikako nije loše, autoritet je ključan i, ako su time u Dinamu odlučili “prepisati gradivo” Rijeke s Kekom, nije im to loša odluka.

Puno se tinte prolilo o tome kako je u Dinamu previše stranaca, kako je klub izgubio domaći ‘štih’. U sezoni koja je iza nas, otkako je došao Ivajlo Petev, to se stubokom promijenilo. Nikad plavi nisu igrali s toliko domaćih i još k tome mladih igrača. Dinamo je uveo te klince. Sad su stariji, iskusniji. U Dinamu ima tog ‘friškog štofa’, Dani Olmo i Nikola Moro u završnici prvenstva pokazali su da mogu, znaju i hoće, Borna Sosa bit će moderni, dugo čekani lijevi bek, Amer Gojak je pokazao više od Sammira i Ćorića koji je dugo stagnirao. Oporavi li se Benković kako treba, onda će tu biti plejada plavih oko koje se može graditi momčad.

Dinamo je uvijek u Ligi prvaka imao velike snove i želje, a nikad nije napravio ništa. No puno se koncentrirao na to, a manje na HNL, dojam je da sad pritiska Europe nema. Možda zato što su plavi svjesni da u sezoni koja je za nama nisu pokazali da imaju ni približno europski kompetitivnu momčad i da su se jednostavno posvetili slaganju za HNL. No ne moraju se baš zavaravati, kad se približi Europa i kvalifikacije, pritisak će rasti, u Maksimiru život bez pritiska ne postoji. Toga moraju biti svjesni i igrači ali i ‘bratko’ Petev.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 6

Avatar Pravedni tetrijeb
Pravedni tetrijeb
23:33 30.06.2017.

Petev - najslabija karika

Avatar adjegovno
adjegovno
15:45 30.06.2017.

Tutu Bugarina što prije nogirati iz Dinama!

DU
Deleted user
02:54 01.07.2017.

Uz peteva dinamo se dogodine bori za trece mjesto s osijekom kao hajduk dosad,totalna neznalica al frajer nezna ni taktiku nit je inteligentan,problematicnog ponasanja u sukobu s svim igracima, analiza protivnika katastrofa,strucni stozer ocajan fiz.priprema igraca amaterska,pa covjek je dobio otkaz u bug.repr.poslije debakala i 7,8 golova razlike poraza,sta ocekivati od takvog trenera fernandesa se odrekne znaci nezna prepoznati igraca,uglavnom prevara idpod amaterskog nivoa.