Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 159
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Superbebe HNL-a

Evo kojim hrvatskim klincima Football Manager proriče svjetsku karijeru!

Ante Ćorić i Nikola Moro
Foto: Marko Prpić/Pixsell
1/4
28.06.2017.
u 14:51

Football Manager ne pridaje veliku važnost neslućenom vratarskom talentu Adrianu Šemperu ne predviđajući mu uzlet u zvijezde

Football Manager, najutjecajnija videoigrica na svijetu, u vlasništvu engleske kompanije Sports Interactive iz Londona, s mrežom od 1300 skauta širom svijeta, u svojim datotekama ima podatke o svim svjetskim nogometašima, a njezine analitičke usluge, preko softvera Prozone Recruite, koriste neki od najvećih nogometnih klubova. Prema dosjeima najvećih talenata hrvatskog nogometa, njihovi dometi u nadolazećim godinama bit će klubovi najviše svjetske razine i neke od njih već uspoređuju s najvećim hrvatskim nogometašima u povijesti.

Upravo će neki od ‘baby haenelovaca’ koje FM kuje u zvijezde u nadolazećoj sezoni biti, kako kažu Englezi, ‘players to watch’ ili igrači pod povećalom, momci koji će obilježiti Hrvatsku ligu. Iako su svi oni već po sezonu-dvije u vatri nacionalnoga prvenstva, čak i Lige prvaka, ovo bi trebala biti sezona njihovog sazrijevanja, procvata i afirmacije.

Majer poput Prosinečkog

I posebnoga motiva, jer neki od ovih dječaka pretendiraju na pozicije u A reprezentaciji na Svjetskom prvenstvu u Rusiji sljedeće godine. A tu je, naravno, Dinamo opet u najpovoljnijoj poziciji, s najbogatijim i najraskošnijim izlogom talenata.

Pogledajmo, dakle, kakvu perspektivu za najveće hrvatske talente vidi Football Manager. Primjerice, Bornu Sosu već sada vidi kao nasljednika Pivarića na poziciji lijevoga braniča nacionalne momčadi, premda se taj mladić još uvijek nije izborio za mjesto u Dinamovih prvih 11. No, Sosa svoju pobjedničku konstrukciju za ovu sezonu gradi na Pivarićevoj prodaji, što bi mu omogućilo potpunu komociju kod Peteva i mogao bi prionuti stvaranju imidža novoga Jarnija.

FM biranim riječima predstavlja i dvojicu Lokomotivinih dragulja: “Lovro Majer djeluje impresivno, plemeniti veznjak briljantnog smisla za igru, majstor poput Robija Prosinečkog”, stoji u FM-ovoj bazi podataka.

Evo poglavlja i o Luki Ivanušecu: “Kod Čačića je već dugo u bilježnici, debitirao je prošle zime na China Cupu i postigao pogodak za Hrvatsku.”

Zanimljivo, Football Manager ne pridaje veliku važnost neslućenom vratarskom talentu Adrianu Šemperu ne predviđajući mu uzlet u zvijezde, iako je taj 19-godišnjak najveća hrvatska vratarska perspektiva. No, u cijeloj ovoj ponudi naših ekstratalenata pod povećalom, Šemper, kao i preostala dvojica igrača Lokomotive, u ovom trenutku najdalje su od unosnih transfera. Osim ako nekoga od njih Dinamo ne povuče već ovoga ljeta, njihova perspektiva još je jedna sezona na Kajzerici, pa onda još jedna u Dinamu, pa tek potom plasman na inozemno tržište. Što je zapravo najbolja vijest za Hrvatsku ligu, jer taj trojac nešto je najbolje što ona trenutačno nudi, budući da je Lokomotiva poligon na kojemu mladi igrači dobivaju najviše manevarskog prostora.

“Uvjerljivo najveća hrvatska zvijezda u Kataru (na SP-u 2022., nap.a.) trebao bi biti Nikola Vlašić. Današnja zvijezda Hajduka važna je karika londonskog Arsenala i ponajbolji ofenzivac u Europi”, predviđa FM blistavu karijeru najvećem talentu bijelih, pred kojim je već četvrta sezona u Hrvatskoj ligi i krajnje je vrijeme za najznačajniji iskorak.

Naravno, posebno poglavlje priče o najvećim mladim zvijezdama Hrvatske lige opet pripada Dinamu, vlasniku najmanje petorice malih genijalaca, od kojih je primjerice Ante Ćorić s tek navršenih 20 već veteran domaćega natjecanja. Dečko iz Središća, koji u Dinamu kod Peteva ne bilježi značajan rast karijere, već ima čak 116 nastupa za plave, a u međuvremenu je izgubio poziciju reprezentativca, dok mu tržišna vrijednost od deset milijuna eura ne pada još od ožujka ove godine.

Misteriozne ozljede

Dobije li Ćorić prostor kod Peteva i osvoji li Bugarinovo povjerenje, ovo će biti njegova dosad najbolja sezona. I taj iskorak trebao bi biti vidljiv već sljedeći tjedan u prvim pripremnim utakmicama.

U fokusu će ponovno biti i Ćorićev vršnjak Filip Benković, čija je karijera stagnirala u prošloj sezoni zbog niza misterioznih ozljeda. Filip bi, uz Antu, te Mora i Olma, trebao činiti kralježnicu Dinamove momčadi, i također biti ozbiljan kandidat za SP u Rusiji.

Premda ponuda talenata u Prvoh HNL nikad nije bila bogatija, ona ipak bilježi i ozbiljne nedostatke, na koje je nedavno upozorio i izbornik Čačić. Na primjer, u Hrvatskoj nogometnoj ligi već odavno, još od Šime Vrsaljka, na vidiku nema klasnoga desnoga braniča, ali ni – centarfora. Posljednji kapitalac te vrste kojega smo stvorili bio je Andrej Kramarić, danas već 26-godišnjak. Proizvodnja je očito negdje zapela, što će potkrijepiti i činjenica kako su u posljednje dvije sezone prvi topnici bili Makedonac (Nestorovski) i Mađar (Futacs).

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije