VELIKI VEČERNJAKOV IZBOR

GLASAJTE: Biramo najboljeg hrvatskog nogometaša u posljednjih 50 godina

Foto: PIXSELL
Najbolji nogometaš
Foto: Ilustracija
Foto: Pixsell/PIXSELL
Vrhunski rezultati hrvatskih sportaša u 2018.
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
Moskva: Hrvatska 2. na svijetu, Francuska bolja u finalu
Foto: Sinisa Hancic/PIXSELL
Francuska: 20 godina od najve?eg uspjeha hrvatskog nogometa
Foto: Robert Belosevic/PIXSELL
Francuska: 20 godina od najve?eg uspjeha hrvatskog nogometa
Foto: Sinisa Hancic/PIXSELL
Hrvatska na Svjetskom prvenstvu u Francuskoj 1998. godine
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
ARHIVA - Portugal ubilježio drugu pobjedu protiv Hrvatske, u prijateljskom susretu slavili su 2:0
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
ARHIVA - Hrvatski nogometaši pobjedom nad Švedskom 1:0 plasirali se na SP 2006.
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
TOP 100 fotografija u 2021. godini
Foto: Yiannis Kourtoglou/REUTERS
Hrvatska nogometna reprezentacija pobijedila je Cipar 3-0
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
Hrvatska pobijedila Englesku s 2:0 u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo, 11.10.2006.
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL
ARHIVA - Hrvatski nogometaši pobjedom nad Švedskom 1:0 plasirali se na SP 2006.
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
ARHIVA - Hrvatski nogometaši pobjedom nad Švedskom 1:0 plasirali se na SP 2006.
Foto: Sinisa Hancic/PIXSELL
Francuska: Hrvatska reprezentacija na Svjetskom prvenstvu 1998.
10.01.2022.
u 20:00
Koji Hrvat je najbolji? Zlatne lopte, Zlatna kopačka, 18 naslova prvaka Europe, suigrači Maradone, Messija i Ronalda!
Pogledaj originalni članak

Večernji list nedavno je pedeseti put dodijelio trofej najboljem nogometašu godine, u najstarijem i najrelevantnijem izboru najboljega hrvatskog nogometaša u kalendarskoj godini. Ta je laskava titula, u izboru desetorice dosadašnjih laureata, deseti put otišla u ruke Luke Modrića.

Pedeseta anketa za izbor nogometaša godine dobit će na početku 2022. godine i svoj "prošireni" nastavak. Naime, u povodu pola stoljeća našega tradicionalnoga izbora, Večernji list tijekom sljedećih 14 dana omogućit će svojim čitateljima da izaberu i najboljega hrvatskog nogometaša u posljednjih pedeset godina, dakle od 1972., kada je naš prvi nogometaš godine bio tadašnji centarfor mostarskog Veleža, Princ s Neretve Dušan Bajević.

Foto: Sinisa Hancic/PIXSELL
Francuska: Hrvatska reprezentacija na Svjetskom prvenstvu 1998.

Novinari sportske rubrike Večernjeg lista usuglasili su se oko liste pedesetorice kandidata za koje ćete moći glasovati. Bio je to doista težak odabir, pun prijepora i rasprava, budući da je ponuda hrvatskih nogometnih velemajstora u posljednjih pola stoljeća bogata poput najraskošnijega švedskoga stola: za svakoga ponešto, a sve fino, neodoljivo, privlačno, vrhunske kvalitete.

Pritom su, naravno, dopušteni različiti ukusi i afiniteti, pa će se i među našim čitateljima, vrsnim poznavateljima nogometa, kao i među nama u redakciji, razviti žučna polemika; zašto je na popisu Pranjić, a ne Vrsaljko, zašto Ramljak, a ne Peruzović, zašto Tudor, a ne Bišćan, gdje su I. Cvitanović, Vugrinec, Špehar, Gračan, Sammir, Živković, Klasnić, Petrić, Vranješ, Babić, Bjelica, G. Jurić, Tomas, Rebić, Livaja, Jerkan, Vabec, Deverić, Cerin, Zoran Vujović...?

Po kojim smo kriterijima sastavili popis najboljih pedeset za koje ćete glasovati? Vrlo jednostavno: u obzir smo uzeli klupske uspjehe u domaćim i međunarodnim natjecanjima, zatim važnost izvedbi, utjecaj i staž u reprezentaciji, potom međunarodnu poziciju i ugled te individualne dosege i priznanja. Pritom smo izbor nogometaša ograničili na one koji su nastupali samo za hrvatsku (1990.-2021.), odnosno jugoslavensku (1972.-1990.) reprezentaciju.

Također, na popisu kandidata za najboljega u posljednjih pola stoljeća našao se i Dinamov kapetan i najtrofejniji igrač Arijan Ademi, nominalno reprezentativac Sjeverne Makedonije, ali i nogometaš koji je u 2013. godini tri puta nastupio za A-reprezentaciju Hrvatske. Također, Ademi je za Hrvatsku nastupao i na Europskom i Svjetskom prvenstvu u mlađim kategorijama, što ga po svemu čini legitimnim članom toga uglednog društva.

Foto: Sinisa Hancic/PIXSELL
Francuska: 20 godina od najve?eg uspjeha hrvatskog nogometa

A sada pogledajte kakvu raskoš nudi naš popis kandidata o kojima će se očitovati čitatelji. Naši uglednici s ove liste (Modrić, Kovačić, Šimić, Perišić, Lovren, Boban, Šuker, Bokšić, Prosinečki, Rakitić, Mandžukić) zajedno su osvojili čak 18 naslova europskog prvaka, a još petorica (Buljan, Pršo, Tudor, Pranjić, Olić) bili su finalisti Kupa prvaka odnosno Lige prvaka.

Među našim kandidatima nalaze se Zlatna lopta SP-a, Fife i France Footballa (Modrić), zatim Zlatna lopta SP-a do 20 godina (Prosinečki), Zlatna kopačka SP-a (Šuker) i Zlatna kopačka europskog klupskog nogometa (Skoblar).

Hrvati s našega popisa bili su suigrači nekih od najvećih igrača u povijesti nogometa: Šuker je u Sevilli igrao s Maradonom, Šimić u Interu s brazilskim Ronaldom, Modrić i Kovačić u Realu s Cristianom Ronaldom, kao i Mandžukić u Juventusu, a Rakitić je harao Europom s Messijem u Barceloni.

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
TOP 100 fotografija u 2021. godini

Na kraju, pedesetorica nogometaša s našega popisa zajedno imaju čak 3081 nastup za reprezentacije! Odluka o najboljemu među njima u rukama je naših najvažnijih suputnika i partnera: Večernjakovih čitatelja.

U prvoj "rundi", koja će trajati do 17. siječnja, izabrat ćemo 25-oricu koja će ući u drugi krug, a onda ćemo do 21. siječnja sve suziti na najboljih 10. Posljednja tri dana, od 21. do 24. siječnja, između tih 10 izabrat ćete najboljeg.

Ostavljajte komentare zašto ste izabrali određenog igrača, a najoriginalnijih 10 komentara nagradit ćemo s 10 godišnjih pretplata na Premium sadržaj Večernjeg lista.

 

 

Fill out my online form.
 
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 35

Avatar Nomi
Nomi
22:17 10.01.2022.

U ovim izborima aktualni nogometaši uvijek imaju prednost jer najviše ljudi (pogotovo mladih) zna za njih. A na kraju krajeva - teško je Modriću ne stisnuti da je najbolji. Treba voditi računa tko od njih je dao najviše za svoje klubove + (možda i bitnije) koliko su uspjeha imali u reprezentaciji. Mislim da je tu Luka, zahvaljujući mnogim godinama jako uspješnog igranja, u prednosti pred svima. Kapa dolje mnogima s popisa!

RA
radolizem
20:34 10.01.2022.

1. Luka Modrić, pa dugo nitko, a onda dolaze svi ostali. Mislim da će Modrić imati oko 65%, a onaj na broju 2 manje od 10%.

DU
Deleted user
20:29 10.01.2022.

Izbor je nemoguć . Razdoblje od 50 godina predugo je. Ne mogu se uspoređivati različite pozicije u momčadi.