SAID AOUITA:

Dvogodišnja suspenzija dopingiranom atletičaru je kao godišnji odmor

Foto: Reuters/Pixsell
Dvogodišnja suspenzija dopingiranom atletičaru je kao godišnji odmor
06.05.2018.
u 22:07
– Da budem iskren, ne sviđa mi se sadašnje stanje u atletici, toliko je loših stvari. Volim atletiku, ona mi je u krvi, ali da danas imam mlađu djecu, ne bih baš želio da se njome bave.
Pogledaj originalni članak

Legendarni marokanski atletičar Said Aouita (58) doputovao je u Zagreb na atletski miting AK Agram. Aouita je bio olimpijski pobjednik i svjetski prvak u utrci na 5000 metara, a u bogatoj karijeri rušio je svjetske rekorde na 1500, 2000, 3000 i 5000 metara.

Prvi čovjek koji je pretrčao 5000 metara za manje od 13 minuta prati u Zagrebu dvoje atletičara koji će na mitingu otvorenja sezone trčati na 1500 metara, Tunižanku Haifu Tarchoun i Emiraćanina Sauda Alzaabija. Aouita nije u ulozi trenera, već vodi programe po kojima se atletičari pripremaju za nastup na Olimpijskim igrama.

Trčao u Splitu 1979.

– Ne treniram atletičare, neki prate moju strategiju treninga, ali uloga trenera mi se ne sviđa. U sklopu programa učimo atletičare kako se pripremiti za Olimpijske igre, upozoravamo ih na pogreške, ali nismo izravno uključeni u treniranje – objašnjava Aouita koji tijekom svoje profesionalne karijere nije imao trenera nego je uvijek trenirao sam.

Aouiti je nastup u Splitu na Mediteranskim igrama 1979. godine, nakon što je prestao trenirati nogomet i počeo se baviti atletikom, bio druga utrka u životu. Zaljubio se u Split i poslije se vraćao puno puta, a i u Zagrebu ima mnogo prijatelja. – Sretan sam što sam ovdje. Kada sam čuo da će moji atletičari nastupiti u Zagrebu, odlučio sam ponovno doći. Prije tri dana nastupili su na mitingu u Crnoj Gori. Bili su dobri i nadam se da će i danas dobro trčati – iznio je svoja očekivanja Aouita te otkrio koje mu je postignuće najznačajnije u karijeri.

– Najveći uspjeh za bilo kojeg sportaša je osvajanje Olimpijskih igara, a ja sam sretan što imam dvije olimpijske medalje. Srušio sam 7-8 svjetskih rekorda, ali to nije isto kao nastup i pobjeda na Olimpijskim igrama.

Aouita na trenutačno stanje u atletici gleda pesimistično i smatra da bi trebalo doći do promjena.

Stanje je problematično

– Da budem iskren, ne sviđa mi se sadašnje stanje u atletici, toliko je loših stvari. Volim atletiku, ona mi je u krvi, ali da danas imam mlađu djecu, ne bih baš želio da se njome bave. Najveći problem vidi u tome što je teško otkriti tko je dopingiran, a ističe i da su kazne za doping preblage.

– Dvogodišnja suspenzija je dopingiranom atletičaru poput godišnjeg odmora – kaže Aouita i osim doživotne suspenzije predlaže i mogućnost zatvorske kazne te oduzimanje svih odličja. Također, za kraljicu sportova loše je i što ima sve više kojekakvih “menadžera” koji su tu samo zbog velikog novca.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.