Tko je legendarni Valentino Rossi?

Da se nisam utrkivao, vjerojatno bih krao automobile

Foto: Reuters/Pixsell
Valentino Rossi
Foto: 'JAVIER SORIANO'
'Ducati Team\'s Italian Valentino Rossi puts earplugs in during the Portugal MotoGP free practice session of the Portugal Grand Prix at Estoril\'s racetrack on April 30, 2011. AFP PHOTO / JAVIER SORI
Foto: Reuters/PIXSELL
Valentino Rossi i Mark Marquez
Foto: Kika/Pixsell
Valentino Rossi
17.11.2021.
u 13:58
Talijanski vozač MotoGP utrka jedan je od najplaćenijih sportaša na svijetu, njegova imovina procijenjena je na 120 milijuna dolara, navijač je milanskog Intera i zaljubljenik u hrvatsku obalu
Pogledaj originalni članak

Dok se mnogi svađaju oko toga tko je G.O.A.T. u nogometu Messi ili Ronaldo, tko je najbolji svih vremena u tenisu Đoković, Federer ili Nadal, u Moto GP-u nema tih dvojbi, koga god da pitate reći će jedno jedino ime i to bez razmišljanja - Valentino Rossi.

Ovaj 42- godišnji Talijan za vikend je odvozio svoju posljednju utrku i to na zadnjoj stanici ovogodišnjeg Svjetskog prvenstva klase MotoGP. Odmah po završetku nje, primljen je i u Moto GP Kuću slavnih.

Rossi je čak 25 sezona proveo vozeći u raznim klasama, a ujedno je osvojio devet naslova svjetskog prvaka. Jednog u klasama do 125ccm (1997.) i do 250ccm (1999.) te sedam u najjačoj klasi Moto GP (2001., 2002., 2003., 2004., 2005., 2008., 2009.). 
Ukupno je ostvario čak 115 pobjeda, 89 u klasi Moto GP, 14 u klasi do 250ccm i 12 u klasi do 125ccm, a odvozio je 432 utrke. Tijekom karijere ostvario je i 235 plasmana na pobjedničko postolje. No, tko je čovjek koji je toliko obilježio ovaj sport?

Naime, sin je Graziana Rossija koji je također bio motociklist, a već je kao petogodišnjak umjesto bicikla dobio kart. Kada je imao pet godina stavili su mu 100cc motor u taj kart te je 1990. osvojio lokalno prvenstvo. Natjecao se i 1993. godine na prvenstvu Italije i završio peti, a nakon toga je razbio motor u padu, popravio ga i godinu dana kasnije uzeo je titulu nacionalnog prvaka.
Nije dugo trebalo da Rossi krene prema GP-u. Tamo je pak nizao rekorde, tako drži rekord najdužeg niza uzastopnih pobjedničkih postolja: od rujna 2002. do travnja 2004., sve utrke završio je na postolju, uključujući i sve utrke u sezoni 2003.

- Da se nisam utrkivao vjerojatno bih krao automobile. To bi mi dalo jednaki nalet adrenalina. Ali, ja sam Valentino Rossi, želim biti samo čovjek, a ne ikona - rekao je svojevremeno ovaj vozač koji je jedan od najplaćenijih sportaša na svijetu, a njegova imovina procijenjena je na 120 milijuna dolara
I ne misli stati, jer i nakon mirovine nastavlja s utrkama. Rossi se već utrkivao u GT sportskim automobilima i reli automobilima, a čak je i testirao s Ferrari F1 timom 2004. i 2006. S motora prelazi na trke na četiri kotača. 

- Idem se utrkivati s automobilima. Jako volim relije, ali shvaćam da imam bolji osjećaj za asfalt, pa ću se ići utrkivati na stazi. Istina je da sam gotovo jednako strastven prema automobilima kao i prema motociklima. Zapravo, kao dijete sam sanjao o tome da budem vozač Formule 1. Kad sam imao 10 godina, jurio sam i kartinge i mini-bicikle, a moja ideja, kad sam imala 13 godina, bila je voziti automobile. Dakle, to je ono što ću sada učiniti.
U jednom intervjuu prošle godine otkrio je i koliko se ozbiljno mili posvetiti tome:

- Volim utrke, volim se boriti s drugim vozačima. Posebno uživam kad vozim motocikl, ali i automobile. Cijelo vrijeme sam imao i paralelnu karijeru s automobilima. Kad bi uhvatio slobodno vrijeme, uvijek bi odradio i neke utrke s automobilima. Bit će to manje ozbiljno nego s motociklima jer sam s motociklom bio na vrhunskoj MotoGP razini. Mislim da s automobilom nisam toliko brz da bi se mogao utrkivati, na primjer, u Formuli 1, ali kad se utrkujem, uvijek želim ići do maksimuma kako bi ostvario što bolji rezultat i mislim da će tako biti i s automobilskim utrkama - rekao je Rossi, inače veliki navijač milanskog Intera, ali i zaljubljenik u hrvatsku obalu. Jadranom je krstario i ovog ljeta i to s djevojkom Francescom Sofiom Novello. S 15 godina mlađom manekenkom čeka dijete koje treba stići krajem godine. Ona i Valentino upoznali su se 2018. godine, a možda i on malo 'stisne' kočnicu kada prinova dođe. 
Ljetos su posjetili Nacionalni park Krku i Kornate za što su napisali da im je bilo iznimno iskustvo. Stoga, pamtit će ga, baš kao što ćemo mi pamtiti Valentina Rossija, ne samo po rekordima, već i po živopisnim proslavama svojih pobjeda tijekom počasnih krugova, po akrobacijama na motociklu ili slavlju s obožavateljima.

 

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

Avatar Tombstone
Tombstone
15:04 17.11.2021.

Osobno smatram da je najveci Freddie Spencer jer je u istoj sezoni osvojio SP i u 500 i u 250 cm3. Sto ne znaci da zelim umanjiti slavu i uspjehe Rossia