Reprezentacija u Bjelovaru

Bivši vatreni: Daliću sam skupljao lopte, a Bjelovar me lansirao

Foto: Igor Kralj/Pixsell
Ognjev Vukojević
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
Ognjen Vukojević
09.10.2018.
u 07:00
NK Bjelovar slavi 110 godina postojanja. Zanimljivo, prvo njegovo ime bilo je – Oxford.
Pogledaj originalni članak

Rijetki su se hrvatski nogometni reprezentativci čeličili u amaterskom nogometu, poput rođenog Bjelovarčanina Ognjena Vukojevića (34 god., 55 nastupa za vatrene) ili pak Silvija Marića, kojega je Dinamo kao juniora 1993. godine poslao na posudbu u redove tadašnjeg drugoligaša Bjelovara.

– Kad sam igrao za Bjelovar, ostvarili smo najveći uspjeh u povijesti kluba plasiravši se u četvrtfinale kupa. Eliminirali smo tadašnjeg prvoligaša Istru, potom pobijedili Rijeku s 1:0 u prvoj utakmici četvrtfinala, a u uzvratu izgubili s 0:4. Bio sam mlad, okružen iskusnim igračima poput Kozića, Stjepana Lončarevića..., od kojih sam upijao sve ‘fore’. Jako mi je pomogla ta posudba u Bjelovaru, odande nosim samo lijepe uspomene – kazao nam je danas 43-godišnji Silvio Marić.

Dobio sam Žutu majicu

Samo su dvojica rođenih Bjelovarčana zaigrala za Hrvatsku; Filip Ozobić i Ognjen Vukojević. Posebno je upečatljiva bila prva Ogijeva seniorska sezona u trećoj ligi...

– Nakon što sam kadetski i juniorski staž odradio u Varteksu, gdje sam igrao s Mujanovićem, Benkom, Kresingerom, Marasom..., vratio sam se u Bjelovar i zaigrao za prvu momčad, u kojoj mi je trener bio Slavko Prišćan. U toj sam sezoni kao zadnji vezni postigao 27 pogodaka. Dobio sam Žutu majicu SN-a kao najbolji igrač lige i nakon toga me uzeo Slaven Belupo, gdje me vodio Ivan Bedi. Konkurencija su mi bili Kruno Jurčić i Roy Ferenčina – prisjeća se Vukojević, čiji je otac Božidar, bivši igrač Bjelovara i Mladosti iz Ždralova, nogometna legenda bilogorskoga kraja.

>> Pogledajte i što je Dalić rekao uoči novih izazova za vatrene

Usput, u Mladosti iz Ždralova kao dječaci igrali su braća Stojko i Zdravko Mamić, prije negoli su se preselili u Sesvete.

Vratimo se nakratko Vukojevićevoj epizodi u Varteksu. Sjećate li se iz toga doba šefa Dalića, pitamo Ogija, danas skauta A-reprezentacije.

– Kako ne; Dalić je tada još bio igrač, kao i Marjan Mrmić, kao klinac skupljao sam lopte na njihovim utakmicama. Dalić me već tada cijenio, pamtim ga kao vrlo korektnoga sportaša i čovjeka – ističe Vukojević.

Koliko vam je u karijeri pomoglo igranje u trećoj ligi?

– Bilo je to za mene sjajnoj iskustvo i jako mi je koristilo. Danas igrači već u juniorskoj dobi odlaze u inozemstvo, a ja sam iskustvo skupljao na trećeligaškim travnjacima, u Čakovcu, Virovitici, Varaždinu... protiv puno starijih igrača. Znate kad neki stari stoper ‘uđe u vas’ i odnese vas, ma nema bolje škole za mladoga igrača. Tamo sve naučiš – ističe Vukojević.

Englezi su jako motivirani

Hrvatska reprezentacija danas dolazi u Bjelovar kao svjetska nogometna atrakcija. Bit će to spektakl pred rasprodanim tribinama, no je li vatrenima potreban takav ispit samo četiri dana prije sudara s Englezima?

– Bit će to našim reprezentativcima tek lagana trening-utakmica i neće nam poremetiti planove za Englesku. Igrači Bjelovara neće ići oštro na reprezentativce, a publika će imati prilike vidjeti svjetske nogometne zvijezde. Zagovornik sam toga da reprezentacija, kad god to može, gostuje u svim dijelovima Hrvatske – nastavlja Vukojević.

Jeste li ikada igrali pred praznim tribinama, kao što čeka naše dečke u petak?

– Iskusio sam to dok sam igrao u kijevskom Dinamu. Nije ugodno, osobito mi je žao što protiv takvoga suparnika nećemo imati pun stadion i spektakularno ozračje na tribinama. Englezi nam dolaze strašno motivirani, željni uzvrata za poraz u polufinalu Svjetskog prvenstva. Njihov sastav u odnosu na tu utakmicu ostao je nepromijenjen, dok smo mi u novome stvaranju – naglašava Vukojević.

Objektivno, Hrvatska je danas slabija nego prije tri mjeseca?

– Ne bih to tako rekao. Mi stvaramo novu reprezentaciju za kvalifikacije za Europsko prvenstvo. Nikada prije nismo imali ovako jaku i kvalitetnu pripremu za kvalifikacije, pa makar se potkrao i koji poraz. Bolje je izgubiti, primjerice, od Engleske i dobiti jasnu sliku od novim reprezentativcima nego puniti samopouzdanje pobjeđujući Gibraltar ili San Marino. Zato uoči utakmice s Englezima nema nikakvoga stresa; cilj je, naravno, pobijediti kako bismo zadržali poziciju u A skupini Lige nacija, no nemamo pritisak kao da je u pitanju neka kvalifikacijska utakmica – zaključio je Ognjen Vukojević.

Kad smo već kod poznatih nogometaša koji su igrali za Bjelovar, najveća imena među njima su legendarni dinamovci Mirko Braun (rođen u Hrvatskoj Dubici) i Ivan Bedi. Iz Bjelovara je rodom i jedan od najčuvenijih Dinamovih trenera Mirko Bazić. Danas pak Bjelovarčane s klupe vodi nekadašnji hajdukovac, 44-godišnji Alen Mrzlečki.

NK Bjelovar slavi 110 godina postojanja. Zanimljivo, prvo njegovo ime bilo je – Oxford. 

>> Pogledajte i što su igrači rekli na okupljanju

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.