Presedan

Laibach će u Sjevernoj Koreji pjevati korejske folk-hitove

Foto: Borna Filic/PIXSELL
Laibach će u Sjevernoj Koreji pjevati korejske folk-hitove
16.07.2015.
u 07:50
Slovenski Laibach prvi je strani bend koji će nastupiti u S. Koreji, za koju pristaše kažu da nije zatvorena u onoj mjeri kako mediji opisuju
Pogledaj originalni članak

Čuda se događaju, a ako inače ne vjerujete u to, sljedeća vijest mogla bi vas uvjeriti da je ta tvrdnja ipak točna. U Sjevernoj Koreji, zemlji koja zna samo za totalitarizam, a ponašanje građana strogo se kontrolira, bilježe se mali koraci k slobodi mišljenja. U njihovu zemlju prvi put stiže neki bend iz inozemstva, i to iz susjedne Slovenije. Čast da se upiše u povijest dobio je Laibach koji je i na svojoj službenoj stranici potvrdio da će u glavnoj dvorani Glazbenog konzervatorija Kim Won-gyun u Pyongyangu nastupati 19. i 20. kolovoza. Vijest je potvrdio i kontroverzni norveški redatelj Morten Traavik koji je već organizirao nekoliko kulturnih i glazbenih događanja u Sjevernoj Koreji.

– Sjeverna Koreja prikazana je kao zemlja koja je jako zatvorena prema Zapadu, ali su u biti otvoreniji nego što mediji tvrde. I Sjeverna Koreja i Laibach pogrešno su shvaćeni u medijima – kazao je Traavik. Laibach inače slovi kao kontroverzni bend, a nastao je još 1980. godine. Posebno su poznati po tome što svoje skladbe izvode na instrumentima koje su sami članovi benda izradili. Laibachovci su još 80-ih godina u Zagrebu održali koncert na kojem su istaknuli plakat s likom Josipa Broza Tita i muškim spolnim organom.

Na koncertu se očekuje oko dvije tisuće posjetitelja, a članovi benda specijalno će za Korejce pripremiti i neke njihove narodne pjesme te presjek hitova iz svoje 35-godišnje karijere. Inače, koncerti su dio njihove turneje Liberation Day Tour, a povod za njihov nastup obilježavanje je 70. godišnjice oslobađanja Korejskog poluotoka od japanskih kolonizatora, nakon čega je teritorij podijeljen na dvije države.

>>Laibach prije odlaska u Sjevernu Koreju 'slijeće' i na zagrebački krov

>>Laibach će u kolovozu nastupiti u samom središtu "osovine zla

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

FI
Fisherman
10:31 16.07.2015.

Hijene ....oportunisti.Nije vazno ni gdje ni kome sviramo samo da je lova do krova.Sto je u danasnjem mateijalistickom svijetu i razumljivo.