Više je razloga...

'Zoom umor': Znate li zašto video pozivi iscrpljuju više od razgovora uživo?

Foto: Shuttershock
'Zoom umor': Znate li zašto video pozivi iscrpljuju više od razgovora uživo?
10.11.2020.
u 10:30
Aspekti naših života koji su prije bili odvojeni - posao, prijatelji, obitelj - za mnoge se sad odvijaju na jednom mjestu. Istovremeno, jedini prostor za interakciju nam je ekran računala.
Pogledaj originalni članak

Od kad je počela pandemija videopozivi se koriste više nego ikad prije, a mnogi su primijetili da im je takva online komunikacija teža i iscrpnija od uobičajenog razgovora, licem u lice. Sveučilišni profesor Gianpier Petriglieri koji se bavi održivim učenjem i razvojem na radnom mjestu kaže kako je jedan od razloga zašto nas Zoom iscrpljuje to što nam je za video poziv potrebne bolja koncentracija i veći fokus nego za razgovor u živo.

- Kod video poziva procesuiramo puno više neverbalnih znakova; poput izraza lica, tona i visine glasa i govora tijela; što nam troši puno energije. - objasnio je Petriglieri za BBC.

Foto: Shuttershock

Osim toga, kaže, zbog vremenske odgode na telefonu i online gdje zvuk i slika kasne oko 1,2 sekunde, odgovor osobe s kojom razgovaramo može zvučati distanciran ili 'hladan', nedovoljno usredotočen ili srdačan.

- Drugi izazov je tišina koja se događa koja u običnom razgovoru ima svoj prirodni ritam. No kad se dogodi u video pozivu, zabrinemo se je li sve u redu s tehnologijom, a ljudima stvara i nelagodu - kaže Petriglieri i dodaje da je istraživanje njemačkih akademika iz 2014. pokazalo je da kašnjenja u telefonskim razgovorima ili online konferencijama negativno utječu na našu sliku o drugima - naime 1,2 sekunde bilo je dovoljno da ispitanici svoje sugovornike dožive kao 'neprijateljski nastrojene i nedovoljno usredotočene'.

Osim toga, kaže Petriglieri, pred kamerama smo svi smo itekako svjesni da nas netko promatra, pa nam se stvara i socijalni pritisak i obuzme nas osjećaj sličan kao kod javnog nastupa.

Foto: Zoom

- A mnogima je teško i ne gledati svoje lice ako se vide na ekranu i zaboraviti na kameru - dodao je Petriglieri .

Premda video chat očito stvara dodatnu količinu stresa, umor od video konferencija ne može se pripisati samo tome jer i trenutne okolnosti - 'lockdown', izoliranost, karantena i rad kod kuće - također mentalno iscrpljuju.

- Aspekti naših života koji su prije bili odvojeni - posao, prijatelji, obitelj - za mnoge se sad odvijaju u istom prostoru - kaže Marissom Shuffler, izvanredna profesorica sa Sveučilištu Clemson.

Uspon na Sinjal, najviši vrh Hrvatske

Foto: Duško jaramaz/Pixsell
Dinara
Foto: Duško jaramaz/Pixsell
Dinara
Foto: Duško jaramaz/Pixsell
Dinara

- Raznolikost je zdrava - kaže Shuffler, a kad se smanji postajemo ranjiviji na negativne osjećaje.

Naime, većina naših društvenih uloga inače se odvija na različitim mjestima, što sad nije slučaj.

- Zamislite da odete u bar i tamo razgovarate sa profesorom ili šefom s posla, onda sretnete roditelje ili se nađete i s prijateljem... To se mnogima sada događa. Zatvoreni smo u vlastitom prostoru, a jedini prostor za interakciju nam je ekran računala - pojasnila je Shuffler.

Foto: Shuttershock

Kako ublažiti umor od video poziva?

Oba stručnjaka predlažu ograničavanje video poziva na one neophodne, a treba, kažu, razmisliti i jesu li oni uvijek najučinkovitija opcija. Osim toga, Shuffler preporučuje i da se odvoji neko vrijeme za razgovor s kolegama prije samog sastanka. 

- To je način da se ponovno povežete sa svijetom i da zadržite povjerenje u ljude te smanjite umor i tjeskobu - kaže, a predlaže i da se maksimalno iskoristi vrijeme između video sastanaka.

- U međuvremenu se protegnite, izađite na zrak, popijte nešto ili malo vježbajte -  poručili su.

Joe Biden svoju je suprugu Jill pet puta prosio, dok nije rekla - da!

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pažnje?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.