imajte na umu

Znate li koja je razlika između maslaca i margarina? Velika....

Foto: Thinkstock
Znate li koja je razlika između maslaca i margarina? Velika....
05.10.2017.
u 10:08
Maslac je proizvod za čije se nastajanje koristi mlijeko ili vrhnje. Upravo stoga se smatralo da je riječ o proizvodu, koji u usporedbi s margarinom, više deblja.
Pogledaj originalni članak

Posljednjih godina bilo je mnogo rasprava na temu je li zdravije konzumirati maslac ili margarin, a mnogi ne znaju razliku između ta dva proizvoda. Margarin je jeftiniji proizvod od maslaca stoga je i češći u domaćinstvima. Ali što to zapravo jedemo? 

Maslac

Maslac je proizvod za čije se nastajanje koristi mlijeko ili vrhnje. Upravo stoga se smatralo da je riječ o proizvodu, koji u usporedbi s margarinom, više deblja. Sadrži laurinsku kiselinu koja pomaže u liječenju gljivičnih infekcija, lecitin koji blagonaklono djeluje na pamćenje i sudjeluje u metabolizmu kolesterola i arahidonsku kiselinu. Riječ je o masnim kiselinama koje štite probavni trakt od raznih infekcija i pomažu apsorpciju vitamina A, D, E i K. Ipak, maslac koji se dobiva od mlijeka sadrži čak 35 kalorija po žličici. Sastoji se od zasićenih masnoća koje povećavaju rizik od kardiovaskularni bolesti i kolesterol ako se uzimaju u prevelikim količinama, ali su stabilnije pri zagrijavanju u odnosu na transmasne kiseline iz margarina koje pri zagrijavanju postaju nestabilne.

Margarin

Margarin se počeo proizvoditi početkom 19. stoljeća kao jeftinija verzija maslaca, radio se na životinjskoj masti, a u modernije doba biljna ulja su sastavni dio margarina. Proizvodi se procesom hidrogenizacije pri čemu nastaju transmasne kiseline koje loše djeluju na krvne žile. Riječ je o procesu dodavanja atoma vodika kako bi se od ulja dobilo kruto stanje, ali i zbog okusa te produljenja roka uporabe proizvoda. Što je margarin tvrđi to sadrži više transmasti. 

Obogaćen je vitaminima topivima u mastima (A, D i E) i ne sadrži kolesterol. Zbog niza sastojaka u margarinu i industrijskog postupka, smatra se uzročnikom srčanih tegoba, krivcem za visoku razinu štetnog kolesterola, neravnotežu hormona, problema sa štitnjačom i sl. 

Maslac je bogat izvor vitamina K2 koji sprečava kalcifikaciju arterija te vitaminima A, D i E koji jačaju imunitet. Ali margarin ne sadrži kolesterol i često se u proizvodnji obogaćuje vitaminima i omega 3 - masnim kiselinama, ali i jogurtom koji blagotvorno djeluju na zdravlje. 

Što jesti? Odluka je na vama...

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 3

Avatar humbaba
humbaba
10:31 05.10.2017.

definitivno maslac,margarin nije hrana i dve ovo što ste nabrojali kao negativne strane maslaca nije baš točno

JA
Jakov555
11:05 05.10.2017.

Staviti malo margarina kraj mravinjaka i pričekati. Pa kad ne jedu mravi, znači da ne valja. Ostaviti margarin na toplome mjesec dana. Jeli se pokvario? Nije.

LA
Lazov
10:43 05.10.2017.

Maslac za bosnu. Nee. Proizvodimo nee negou izvozimo za bosnu. Nee. Margarin nee. Proizvodimo. Nee. Nego izvozimo za bosnu. Nee. A oboje se proizvodi. Nee od svinjske masti. Neee