istraživanje

Znanstvenici: Mozak žena `mlađi` je nego mozak muškaraca

Foto: Getty Images
Znanstvenici: Mozak žena `mlađi` je nego mozak muškaraca
05.02.2019.
u 08:12
Dosada je već bilo poznato da se muški mozak brže smanjuje nego ženin, ali posljednje istraživanje pokazalo je i razliku u metabolizmu mozga.
Pogledaj originalni članak

Mozak žena je u prosjeku četiri godine mlađi od mozga muškaraca, pokazalo je istraživanje.

Znanstvenici tvrde kako bi ovo saznanje moglo pomoći u razumijevanju zašto žene ostaju mentalno zdravije u odnosu namuškarce u starijoj dobi. 

Skeniranje mozgova muškaraca i žena u dobi od 20 do 82 godine pokazalo je da su mozgovi žena u prosjeku biološki "mlađi" od mozgova muškaraca oko 3.8 godina. 

Dosada je već bilo poznato da se muški mozak brže smanjuje nego ženin, ali posljednje istraživanje pokazalo je i razliku u metabolizmu mozga. 

To može biti razlog zašto stariji muškarci imaju veće rupe u sjećanjima i sposobnostima govora u odnosu na žene koje "štiti mlađi" mozak, navodi se u zaključcima istraživanja provedenog na Sveučilištu Washington. 

Dr Manu Goyal, voditelj istraživanja tvrdi kako su znanstvenici tek počeli razumijevati kako razlike u spolovima mogu utjecati na starenje i neurodegenerativne bolesti, pojašnjavajući kako metabolizam mozga može razotkriti neke od razlika u starenju žena i muškaraca. 

Znanstvenici su usporedili 205 muškaraca i žena, njihovu životnu dob s "dobi mozga" temeljenu na uporabi energije, glukoze i kisika, a uz pomoć računalnog algoritma.

Kako starimo, mozak sagorjeva manje glukoze za razvoj mozga, a više za svakodnevne aktivnosti i mentalne izazove, navodi se. 

Nije stvar u tome da muški mozak brže stari, riječ je o tome da postaje "odrasliji" tri godine prije žena i tako se dalje nastavlja kroz život.

"Još ne znamo što to točno znači, ali možda je to razlog zašto žene imaju manje kognitivnih problema u kasnijim godinama života jer su njihovi mozgovi mlađi. Radimo još na tome da doznamo. 

Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences.

Pogledajte i video Reakcija djevojčice kada ugleda oca bez brade

 

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 4

Avatar BilanMandić
BilanMandić
08:26 05.02.2019.

nemoguće, pa ovo je čisti seksizam!

Avatar Ledeni
Ledeni
08:27 05.02.2019.

To se i vidi. Mlad kao kod djece.

Avatar Milan Martić-Mića
Milan Martić-Mića
08:27 05.02.2019.

Bog prvo stvori Adama(muško),zatim stvori Evu(žensko)