Objasnila dermatologinja

Žene obično u 30-ima osjete pad hormona progesterona: Evo što se tad događa i kako si pomoći

Foto: Shutterstock
Žene obično u 30-ima osjete pad hormona progesterona: Evo što se tad događa i kako si pomoći
10.08.2021.
u 07:00
Opadanje progesterona žene obično osjete u svojim 30-ima, a najčešće uzrokuje suhu kožu (zbog smanjene proizvodnje sebuma), više tamnih mrlja i bora, ali i jači osjećaj tjeskobe
Pogledaj originalni članak

Mnoge žene baš u 30-ima po prvi put primijete promjene u izgledu svoje kože, kose i tijela i njihove prve znakove starenja na koje djeluju brojni čimbenici - poput izlaganja suncu, agresora iz okoliša, stresa ili prehrane, ali i hormoni.

Na izgled kože hormoni uvelike utječu još od puberteta kad uzrokuju pretjerano izlučivanje sebuma, masnu kožu i prištiće, pa do srednje i starije dobi kad utječu na smanjenjje kolagena u koži - a osim na kožu, utječu gotovo i na sve drugo: od naših prehrambenih navika i navika spavanja, pa do raspoloženja.

Tako prema dermatologinji i specijalistici za hormone dr. Keire Barr upravo u 30-ima žene mogu očekivati značajno opadanje progesterona, spolnog hormona koji značajno utječe na izgled kože i kose.

- Puno se više spominje učinak estrogena na kožu, no i pad progesterona uzrokuje mnoge neželjene pojave: smanjenje elastičnosti, smanjenje aktivnosti lojnih žlijezda i promjene u pigmentaciji kože - kaže dr. Barr.

Ona dodaje i da je progesteron prvi hormon koji u 30-ima počinje primjetno opadati, pa menopauza nije - kako misle mnogi - prvi put kad žena osjeća posljedice pada razine spolnih hormona.

Posljedice opadanja progesterona

Manjak progesterona uzrokuje suhu kožu (zbog smanjene proizvodnje sebuma), više tamnih mrlja i pojavu bora, no to nije sve.

-  U interakciji s 'GABA neurotransmiterom', progesteron pomaže smiriti i opustiti tijelo - kaže Barr, zbog čega se žene od sredine do kasnih 30-ih mogu osjećati tjeskobnije nego prije i više osjećati posljedice stresa.

Glumica svom bivšem suprugu zabranila djecu upoznati s novom partnericom: Misli da se ona neće dugo zadržati u njegovu životu

Foto: Press Association/Pixsell
Foto: Press Association/PIXSELL
Jennifer Lopez
Foto: Reuters/Pixsell
Jennifer Lopez
Foto: PIXSELL/IPA
Foto: Instagram
Jennifer Lopez
Foto: Pixsell
Ben Affleck
Foto: Press Association/PIXSELL
Ben Aflleck i Jennifer Garner
Foto: PA/Pixsell
Foto: DyD Fotografos/DPA/PIXSELL
Foto: Reuters/PIXSELL
Foto: Reuters/PIXSELL
Foto: PA/Pixsell

 - Ako ste odjednom tjeskobni i ne spavate dobro kao prije, razlog može biti pad progesterona: a znamo da stres, nedostatak sna i anksioznost dramatično utječu i na kožu i uzrokuju njeno prerano starenje, preosjetljivost, propadanje kožne barijere, itd. - objasnila je.

Kako si pomoći

- Kad ste pod stresom, isprobajte vježbe disanja: istraživanja su pokazala da pomažu smanjiti razinu 'hormona stresa' kortizola. Taj je hormon inače odgovoran za reakciju tijela na stres, a njegova visoka razina može uzrokovati kronične upale, bržu razgradnju kolagena i osjetljiviju kožu.

- Redovito nanosite kremu za sunčanje i kozmetičke preparate s antioksidansima. Budući da se u 30-ima povećava pojava tamnih mrlja i hiperpigmentacije, kožu treba zaštititi SPF faktorom i antioksidantima, poput niacinamida i C vitamina.

- Osim toga, nabavite masniju hidratantnu kremu. Koža je u toj dobi više suha, pa birajte 'bogatije i gušće' hidratantne kreme s većim udjelom vlage i/ili ulje za lice povrh njih - savjetuje dr. Barr za Mind Body Green.

Majka troje djece (31) potrošila je 290 tisuća kuna kako bi cijelo tijelo prekrila tetovažama


 

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.