STARI RECEPTI

Ugrijte se ličkom kaljom: Meso i krumpir u zelju

Ugrijte se ličkom kaljom: Meso i krumpir u zelju
15.09.2019.
u 07:00
Vani je zahladilo, vade se deke, pali se grijanje, a ako se želite zagrijati hranom nastavite čitati jer donosimo jedan stari tradicionalni recept iz Like.
Pogledaj originalni članak

Lička kalja karakteristično je jelo Like i Gorskog kotara, a poteklo je od siromašnih ličkih obitelji. Većinom su u takvim obiteljima bili pastiri i jeli su samo ono što su imali u vlastitom dvorištu jer nisu imali veliki izbor mogućnosti kao što je to dostupno danas. Zbog zdravih namirnica koje idu u ovo jelo, koristilo se i za liječenje prehlade, ali i nakon što su cijeli dan proveli vani na hladnome. Sigurni smo da će vam lička kalja odgovarati ako volite tradicionalnu kuhinju i fina domaća jela od kojih ćete se zaista najesti

Lička kalja

Sastojci:

3-4 kg ovčetine (janjetine)

2 veće glavice zelja

2-3 kg ličkog krumpira

2-3 žlice domaće masti

3 velike mrkve

2 žlice rajčice (pelata)

2 svježe rajčice

sol, papar

1-2 režnja češnjaka

1 vezica peršina

1/2 kg luka

Priprema:

1. Izdinstajte luk tako da dobije lijepu žutu boju. 

2. Staviti ovčetinu, krupnije narezano zelje, sol, papar, češnjak (koji ne režite), peršin, rajčicu i mrkvu. 

3. Kuhati 1 sat i 30 minuta dok se meso ne počne odvajati od kosti. 

4. Nakon sat i pol dodajte krumpir razrezan na 4 djela, dodati pelate i kuhati na umjerenoj vatri sve dok krumpir ne bude kuhan.

 

Po domaće zelje možete otići na trešnjevački plac na kojem se nekad može naći i domaći lički krumpir. 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 3

Avatar Idler 3
Idler 3
16:18 15.09.2019.

More i z junetinom, isto bude super.

RO
RogaBabaroga
09:49 15.09.2019.

mlkac, al bez ovcetine!

MA
marijanka
20:22 15.09.2019.

Kazete staro lICKO JELO.Molim vas lijepo tko je tada imao rajcice u Lici? Da se razumjemo u Lici se vise koristi kiseli kupus a to kalja nije Licki naziv(prem da je jelo Ok)