na sobnoj temperaturi...

Što kažu stručnjaci, gdje je bolje čuvati čokoladu; u hladnjaku ili na sobnoj temperaturi?

Foto: unsplash.com
Što kažu stručnjaci, gdje je bolje čuvati čokoladu; u hladnjaku ili na sobnoj temperaturi?
25.05.2022.
u 10:30
Kad se čokolada drži u hladnjaku puno se sporije topi na nepcu i ne dopušta da se čestice okusa rasprše po jeziku zbog čega se čokolda iz hladnjaka može činiti bljutavom i bezukusnom.
Pogledaj originalni članak

Mnogo je nepisanih pravila o najboljem načinu za čuvanje i skladištenje različitih namirnica pa mnogi od nas više nisu sigurni na kojim bi temperaturama nešto trebali držati i zašto. Često se to pitanje postavlja upravo za čokoladu za koju neki tvrde da joj je zbog udjela mlijeka mjesto u hladnjaku, dok bi po drugima ohladiti tu poslasticu bio 'grijeh'. 

 Znate li po čemu je poseban ghee maslac i zašto biste ga trebali konzumirati umjesto običnog?

Foto: Getty Images
ghee
Foto: Getty Images
ghee
Foto: Getty Images
ghee
Foto: Getty Images
ghee
Foto: Getty Images
ghee

Dva po mnogima najveća britanska stručnjaka za čokoladu; Pierre Marcolin i James Cadbury; imaju, naravno, odgovor na to, a kažu da je povezan s načinom na koji različite okuse doživljavamo na jeziku, ali i u nosu!

Naši su jezici, objašnjavaju oni, prilično primitivni kad je u pitanju prepoznavanje okusa i prepoznaju svega pet različitih: slatko, slano, kiselo, gorko i takozvani umami, peti osnovni okus koji spaja slatko, kiselo, slano i gorko i koji potiče apetit i jelu pruža 'ono nešto'.

- Za naš je doživljaj okusa zapravo puno zaslužniji nos, odnosno njuh, nego jezik; njuh je čovjeku daleko razvijeniji od okusa i po njemu možemo jasno razlikovati na stotine različitih okusa i aroma - objasnio je Cadbury.

A kako hlađenje hrane utječe na način na koji ćemo joj doživjeti miris, pa onda i okus?

- Kad se drži u hladnjaku, čokolada nam se puno sporije topi na nepcu, a zbog niske se temperature čestice okusa ne rasprše po jeziku i njegovim osjetnim pupoljcima. Zato nam se čokolada iz hladnjaka može činiti bljutava, odnosno bezukusna - rekao je Marcolin.

Foto: Shutterstock

Zato je, dodaje on, tu poslasticu daleko bolje držati na sobnoj temperaturi, koja joj osigurava da se prilikom kušanja dovoljno istakne njena primarna aroma.

Ako ste iz nekog razloga još uvijek uvjereni da joj je mjesto u hladnjaku, dva stručnjaka naglašavaju kako postoji jedna vrsta čokolade koju uvijek treba držati podalje od niskih temperatura.

- Tamna čokolada ima veći postotak kakaa što znači da se topi na višoj temperaturi pa će joj boravak u hladnjaku sigurno uništiti okus i nećete okusiti ono što biste trebali kad je kušate - poručili su, a postoji još jedan razlog zašto je čokoladu bolje držati van hladnjaka.

Ona naime, kao i neke druge namirnice, zbog svog sastava i teksture ima običaj na sebe 'preuzeti' mirise; pa i okuse; neke druge hrane iz hladnjaka, a to sigurno ne želite, prenosi Express.

Megan (31) je dala otkaz kako bi provela posljednje dane sa svojim bolesnim psom: 'Želim s njom raditi sve što dosad nismo stigle' ❤

Praktično rješenje

Jednu grešku s novcem radi većina građana: Stručnjak za financije ima top savjet kako je uspješno izbjeći

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.