mljac!

RECEPT DANA Klasik savršen za tople dane: 'Jaje na oko'

Foto: @sweet__saltyworld/Instagram
RECEPT DANA Klasik savršen za tople dane: 'Jaje na oko'
20.08.2025.
u 09:30
Sočan, kremast i osvježavajući kolač kojemu nitko neće odoljeti!
Pogledaj originalni članak

Voćni kolači su pravo osvježenje u toplim danima, a ovaj s breskvama uvijek iznova oduševi! Riječ je o dobro poznatom kolaču "Jaje na oko", čiji izgled podsjeća na istoimeno jelo – sočne breskve na laganoj kremi i mekanom biskvitu pravi su vizualni i gastronomski užitak. Jednostavan je za pripremu, neodoljivo ukusan i savršen za svaku ljetnu prigodu. Recept je podijelila food blogerica @sweet__saltyworld. Uživajte! 

Sastojci: 

Biskvit:

  • 4 jaja
  • 12 žlica šećera
  • 12 žlica ulja
  • 12 žlica mlijeka
  • 12 žlica oštrog brašna
  • 1 prašak za pecivo

Krema:

  • 2 pudinga od vanilije
  • 6 žlica šećera
  • 7 dcl mlijeka
  • 400 ml kiselog vrhnja

Dodatno:

  • 2 konzerve kompota od breskvi
  • 2 pakiranja preljeva za torte

Priprema: Razdvojite bjelanjke od žumanjaka. Žumanjke pjenasto izmiksajte sa šećerom, pa postupno dodajte mlijeko, ulje, a zatim brašno pomiješano s praškom za pecivo. Bjelanjke istucite u čvrst snijeg i lagano umiješajte u smjesu. Smjesu izlijte u pleh dimenzija 30×20 cm obložen papirom za pečenje i pecite 15–20 minuta na 180 °C. Ohladite.

Od 7 dcl mlijeka odvojite 3 dcl, pa u njega umiješajte puding i šećer. Ostatak mlijeka zakuhajte, zatim dodajte pripremljenu smjesu i kuhajte dok se ne zgusne. U još vruću kremu umiješajte kiselo vrhnje. Kremu rasporedite preko ohlađenog biskvita. Na kremu posložite polovice breskvi (oko 15 komada), lagano ih utisnite u kremu.

Zakuhajte 3 dcl vode. U zasebnoj posudi pomiješajte 2 dcl soka iz kompota, 2 pakiranja preljeva za torte i 6 žlica šećera. Dodajte smjesu u kipuću vodu, kuhajte 2–3 minute, kratko ohladite i prelijte preko breskvi. Kolač stavite u hladnjak da se dobro ohladi – najbolje preko noći.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.