tako sočna i ukusna!

RECEPT DANA Bez jaja i mliječnih proizvoda: Posna verzija popularne Baron torte

Foto: @natalija_mysticcakes
RECEPT DANA Bez jaja i mliječnih proizvoda: Posna verzija popularne Baron torte
25.11.2025.
u 09:30
Uživajte u raskošnoj posnoj torti koja će osvojiti i one koji inače "ne vjeruju" u veganske ili posne slastice!
Pogledaj originalni članak

Ako tražite laganiji desert koji ne sadrži jaja ni mliječne proizvode, a pritom izgleda i ima okus kao prava svečana torta – posna verzija popularne torte Baron pravo je otkriće. Unatoč tome što je “nemasna”, okusom nimalo ne zaostaje za originalom, a mnogi ne bi ni naslutili da je napravljena bez klasičnih sastojaka. Recept je podijelila food blogerica @natalija_mysticcakes. Uživajte! 

Sastojci (za kalup promjera 26 cm):

Kore (3 puta ponoviti):

  • 50 g mljevenih pečenih oraha
  • 65 g oštrog brašna
  • 10 g kakaa
  • 1/2 žličice sode bikarbone
  • prstohvat soli
  • 50 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 100 ml mineralne vode
  • 15 g ulja
  • 1 žlica pekmeza po želji

Nadjev od malina:

  • 500 g smrznutih malina
  • 100 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 2 žlice limunovog soka
  • 120 ml vode
  • 1 puding od malina
  • 1 žlica (10 g) margarina
  • dodatnih 50 g margarina

Čokoladni nadjev:

  • 700 ml bademovog (ili drugog biljnog) mlijeka
  • 2 pudinga s čokoladnim okusom
  • 25 g škrobnog brašna
  • 25 g kakaa
  • 150 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 150 g čokolade za kuhanje
  • 125 g margarina

Za dekoraciju (po želji):

  • 50 g čokolade
  • 1 žličica ulja
  • kakao za posipanje
  • svježe bobičasto voće

Foto: @natalija_mysticcakes

Priprema: Orahe tostirajte 10–15 minuta na 180 °C pa ih ohladite i sameljite. U zdjeli pomiješajte sve suhe sastojke. Dodajte mineralnu vodu, ulje i pekmez te izmiješajte do glatke smjese. Smjesu prebacite u kalup obložen papirom za pečenje i pecite 20–25 minuta na 180 °C. Ponovite postupak još dva puta kako biste dobili tri kore.

Nadjev od malina: Maline, šećer, vanilin šećer, limunov sok i dio vode zagrijavajte dok se maline potpuno ne raspadnu. U ostatku vode razmutite puding pa dodajte u maline i kuhajte dok se smjesa ne zgusne. Dodajte margarin i miješajte dok se potpuno ne otopi. Prekrijte folijom i ostavite da se ohladi.

Čokoladni nadjev: Dio mlijeka pomiješajte s pudingom, škrobom i kakaom. Preostalo mlijeko zagrijte sa šećerom, vanilin šećerom i čokoladom. Kada provrije, umiješajte smjesu pudinga i kuhajte do gustoće. Prekrijte folijom i ohladite. Mlaki puding izradite mikserom, zatim postupno dodajte margarin i izradite glatku kremu.

Prvu koru stavite u okvir i nanesite polovicu nadjeva od malina. Dodajte trećinu čokoladnog nadjeva. Poklopite drugom korom i ponovite postupak. Stavite treću koru i premažite tankim slojem čokoladne kreme. Tortu ohladite nekoliko sati, idealno preko noći. Preostalom čokoladnom kremom premažite stranice. Otopljenu čokoladu pomiješajte s uljem i ukrasite rubove torte. Pospite kakao i dodajte bobičasto voće.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

MO
montello
10:08 25.11.2025.

odlična torta