PRIPREME ZA MORE

Pazite na djecu: evo kako ih zaštititi od ugriza komaraca i insekata

Foto: Thinkstock
Pazite na djecu: evo kako ih zaštititi od ugriza komaraca i insekata
16.07.2017.
u 21:12
Kod odlaska na more s djecom bitno je znati kako zaštititi njihovu kožu od uboda komaraca i insekata.
Pogledaj originalni članak

Kod odlaska na more s djecom bitno je znati kako zaštititi njihovu kožu od uboda komaraca i insekata

Specijalist pedijatrije prof. dr. sc. Milivoj Jovančević za prevenciju uboda preporučuje da se prostorije u kojima dijete boravi zaštite mrežama protiv komaraca, što se odnosi na vrata, prozore i krevetić. 

Neškodljiva sredstva za mazanje 

- Postoje električne lampe koje svjetlošću privlače insekte i uništavaju ih strujom, mogu se upotrebljavati ultrazvučne zujalice koje tjeraju komarce, a također postoje i sredstva koja svojim mirisom odbijaju insekte - kazao je dr. Jovančević. 

Za djecu postoje i dobno primjerena, neškodljiva sredstva za mazanje od kojih su neka na biljnoj bazi. - Kod sasvim male djece (dojenčadi) ne preporučuje se nanošenje ovih preparata na kožu, mogu se nanijeti na odjeću ili posteljinu - kaže dr. Jovančević.

Hladite mjesto uboda

No, ako do uboda ipak dođe, preporučuje se da se mjesto uboda hladi za što se mogu upotrebljavati biljni preparati u obliku gela ili spreja. 

- Kod jačeg otoka i crvenila na rukama i nogama može se staviti alkoholni oblog (vata natopljena dvostruko razrijeđenim alkoholom) - kaže dr. Jovančević. 

Kako ne bi došlo do uboda insekata stručnjaci preporučuje da se ne koriste kupke i losioni slatkog mirisa. Sredstva za zaštitu ili tzv. repelente treba nanositi umjereno i samo na mjesta na kojima je koža dirtektno izložena insektima. 

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.