zdravlje onda i danas

Ovo su 'stvari' koje smo naučili o zdravlju, a sada znamo da nije istinito

Foto: pixabay.com
sreća
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL
12.04.2010., Velika Gorica - Stjepan Vugrinovic cita i skuplja Vecernjakov prilog Vrt. Stjepan se bavi uzgojem kikirikija. Photo: Zeljko Lukunic/PIXSELL
Foto: Thinkstock
astma
Foto: Instagram
Izgubila pola težine i sada zajedno s dečkom stane u stare traperice
Foto: Getty Images
Foto: Luka Stanzl/Pixsell
08.09.2018.
u 16:20
Rastali smo u uvjerenju da ako nismo bili alergični u ranijoj dobi, vjerojatno nećemo biti ni u odrasloj. To današnja medicina ne potpisuje
Pogledaj originalni članak

Odrastajući smo učili što je `dobro` za naše zdravlje, no s vremenom i brojnim istraživanjima, danas imamo druge odgovore koji se razlikuju od onog što smo naučili. 

Rastali smo u uvjerenju da ako nismo bili alergični u ranijoj dobi, vjerojatno nećemo biti ni u odrasloj. To današnja medicina ne potpisuje, odnosno, ono što danas znamo jest činjenica da možemo u nekom trenutku dobiti alergijsku reakciju na neku namirnicu, iako smo je dotad konzumirali bez ikakvih posljedica. 

Nije točno da samo djeca mogu oboliti od astme. Oko 20 milijuna Amerikanaca u odrasloj dobi je oboljelo od astme u odnosu na oko šest milijuna djece s tom dijagnozom. Uz alergije, astmu možete dobiti i u odrasloj dobi, čak i ako nikada prije niste bolovali od nje.

Nije točno niti da je uspješan gubitak kilograma uvjetovan samo snažnom voljom. Dosljednost u odluci i volja da se izgube kilogrami mogu biti uzrok nekih rezultata kratkoročno, no podložni smo konzumiranju visokokaloričnoj hrani i šećeru zbog čega su dugoročno dijete i odricanja gotovo nemoguća misija za većinu onih koji se bore s neželjenim kilogramima. Dopamin u našem organizmu je zaslužan za "gladne oči" za nezdravom hranom. 

Nije točno niti da kava dehidrira. Iako ćemo uvijek tražiti čašu vode uz kavu, naučeni da kava dehidrira naš organizam, današnja medicina tvrdi da to nije točno. Postoje dokazi da kava može hidratizirati tijelo isto kao i voda, tvrdi Angela Lemond, glasnogovornica američke državne Agencije za nutricionizam i prehranu.

Svako jutro jedno jaje...To je ono s čim smo odrastali, ali to ostaje i dalje savjet za zdrav početak dana. Ipak, vjerovalo se da su jaja zaslužna za podizanje razine kolesterola, a to današnja medicina opovrgava. Istraživanja su pokazala da namirnice s visokom razinom kolesterola neće podići razinu kolesterola u našoj krvi, tvrdi Keri Glassman, vlasnica američkog portala Nutritious Life. 

 

 

 

 

 

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 3

LU
lukathereem
20:52 08.09.2018.

Učili su nas puno toga pogrešno i da dobro uvijek pobjeđuje: a na kraju probaš bit dobar(glup) u životu pa kad vidiš...

AU
austrougarskigeneral
11:14 09.09.2018.

sve je to bla bla hahaha rekla kazala.šurke babe jurke

KA
kažemja
11:49 09.09.2018.

Najgluplja izreka koju sam čuo je ....što se mora nije teško !!! Pa to baš i je najteže.