dobro je znati

Ovo su namirnice koje ne biste trebali podgrijavati

Foto: Shutterstock
Kuhanje
Foto: Luka Stanzl/Pixsell
Foto: Pixabay
Hrana
Foto: Thinkstock
krumpir
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
gljive
Foto: Shutterstock
Vino, sir
23.08.2018.
u 08:44
Mnogi podgrijavaju namirnice koje su ostale od ručka ili pripremljene sinoć za danas. No, neke zaista ne bismo trebali podgrijavati...
Pogledaj originalni članak

U užurbanoj svakodnevici i nedostatku vremena, mnogi podgrijavaju namirnice koje su ostale od ručka ili su pripremljene sinoć za danas. No, neke zaista ne bismo trebali podgrijavati...Ovo su namirnice koje pripadaju rizičnoj skupini jer ponovnom termičkom obradom gube nutritivna svojstva i enzime.

Jaja su namirnica koju u pravilu jedemo odmah pripremljenu, ali dobro je znati, ako dođete u napast podgrijati je, da to ipak ne učinite. Jaja su odličan izvor proteina, a oni se ponovnim zagrijavanjem uništavaju, piše TOI. 

Znamo da nije poželjno koristiti isto ulje za pripremu namirnica. Ponovnim zagrijavanjem, ulje mijenja svoju strukturu i nastaju spojevi koji nisu dobri za srce. 

Krumpir ponovnim zagrijavanjem gubi nutritivna svojstva, a ako odstoji na njemu se mogu razviti i bakterije Clostridium botulinum koje uzrokuju botulizam, rijetko, po život opasno otrovanje. 

Ako želite podgrijati gljive, nemojte to činiti na temperaturi višoj od 70 stupnjeva.

Visokorizične namirnice koje to postaju podgrijavanjem su i termički obrađene školjke, mliječni proizvodi i jela napravljena s mlijekom, sirom.

 

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.