Sjajno

Otkriće koje će zauvijek stati na kraj ćelavljenju i sijedoj kosi?

Otkriće koje će zauvijek stati na kraj ćelavljenju i sijedoj kosi?
09.05.2017.
u 01:00
Kada su znanstvenici "izbrisali" gen KROX20 kod miševa, oni su oćelavili, dok su brisanjem gena SCF napravili da dlaka miševa postane sijeda.
Pogledaj originalni članak

Veliki broj muškaraca gubi samopouzdanje i pati zbog ćelavosti, pokazala su brojna istraživanja, piše Men's Health

No, čini se kako je i njihovim problemima došao kraj jer bi se iz novog otkrića mogao "izroditi" lijek za ćelavost. Znanstvenici iz Medicinskog centra UT Southwestern pronašli su određene stanice koje potiču ćelavljenje i stvaraju protein "odgovoran" za pigmentaciju, pa je moguće i da će se riješiti i problem sijede kose. 

Starenjem proteini počnu "štekati"?

Kada su znanstvenici "izbrisali" gen KROX20 kod miševa, oni su oćelavili, dok su brisanjem gena SCF postigli da dlaka miševa postane sijeda. 

To ih je dovelo do važnog pitanja: događa li se da protekom godina ti specifični proteini počnu "štekati" i je li to razlog zbog kojeg ćelavimo i sijedimo? Znanstvenici svoje istraživanje namjeravaju nastaviti na ljudima što bi, jednoga dana, moglo dovesti do lijeka za ćelavljenje i sijedu kosu. 

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

DU
Deleted user
08:05 09.05.2017.

Stvarno ne znam, ali bilo bi dobro da se nađe lijek! No, koliko će to koštati?

MA
mateoo
02:25 10.05.2017.

To je vjkerovatno Bulj otkrio, a Maras se veseli!