pomozite tijelu

Ojačajte imunitet u zimskim mjesecima: Ove namirnice pomažu u sprečavanju prehlade i gripe

Foto: shutterstock
Foto: shutterstock
Foto: Shuttershock
Foto: shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shuttershock
06.10.2025.
u 14:30
Da bi se organizam lakše obranio od bolesti, važno je obratiti pažnju na prehranu i unos namirnica koje mogu pomoći u jačanju imuniteta i očuvanju zdravlja tijekom zime
Pogledaj originalni članak

S dolaskom hladnijih mjeseci, mnogi se počinju suočavati s prehladama i gripom koje postaju sve češće. Niske temperature, boravak u zatvorenim prostorima i slabiji imunološki sustav stvaraju idealne uvjete za širenje virusa. Da bi se organizam lakše obranio od bolesti, važno je obratiti pažnju na prehranu i unos namirnica koje mogu pomoći u jačanju imuniteta i očuvanju zdravlja tijekom zime. Nutricionistica Kerry Torrens podijelila je šest ključnih namirnica koje biste trebali uključiti u svoju prehranu ove jeseni i zime, piše Daily Express.

Osim hrane, Torrens je također istaknula još nekoliko dobrih praksi, poput pranja ruku, čišćenja telefona, održavanja aktivnosti, dovoljno sna, pa čak i tuširanja toplom i hladnom vodom da biste ostali zdravi. Promjena temperature dnevnog tuša od vruće do hladne (otprilike svake 2-3 minute) potiče povećanje proizvodnje bijelih krvnih stanica.

Slatki krumpir, muškatna tikva i cikla: Uz ove tri supernamirnice, općenito je bitno konzumirati raznovrsno jarko obojeno povrće. Slatki krumpir, muškatna tikva i cikla posebno su bogati beta-karotenom koji naša tijela pretvaraju u vitamin A. Ispostavilo se da ovaj vitamin nije samo bitan za naše oči, već je ključan i za održavanje sluznice u nosu i plućima dovoljno snažnom da se obrani od infekcija.

Torrens je također preporučila narančasto i crveno voće, poput naranči, manga, marelica i dinja. Naravno, voće i povrće također su bogati vitaminom C, kojeg ima u izobilju u lisnatom, tamnozelenom povrću poput blitve i špinata, kao i paprikama, brokulama, grašku, kiviju i citrusnom voću.

Puno češnjaka i luka: Kuhanje s ovim namirnicama vjerojatno je najlakši način da u svoju prehranu unesete ove vrijedne namirnice. Luk i češnjak ne samo da sadrže posebna ulja koja imaju antimikrobno djelovanje, čime vjerojatno pomažu u zaštiti od bakterijskih i virusnih infekcija, već i podržavaju zdravlje crijeva. Stručnjakinja je savjetovala da potražite fermentirani crni češnjak, koji ima bogati balzamični okus, za koji se kaže da je dvostruko aktivniji od običnog češnjaka i ne dolazi s nepovoljnim nuspojavama.

Namirnice bogate vitaminom D: Često čujemo da je sunce važan izvor ovog esencijalnog vitamina; međutim, ispada da hrana također može biti vrijedan izvor, posebno u zimskim mjesecima. Torrens je preporučila konzumiranje masne ribe, poput lososa i skuše, jaja, pa čak i gljiva. Vitamin D je neophodan za cjelokupno zdravlje, a nedostatak je povezan s većim rizikom od infekcije. Barem jedna porcija masne ribe može vam dati prijeko potrebnu dozu omega-3 masti koje su neophodne za proizvodnju imunoloških stanica.

Zob i ječam: Ove žitarice bogate su beta-glukanima. Osim što nas dulje drže sitima, imaju i "imunomodulatorni učinak" – pomažu u povećanju broja i učinkovitosti zaštitnih imunoloških stanica. Rižoto s piletinom i ječmom ili kaša od zobi i chia sjemenki, ukusni su načini da ih uključite u svoju prehranu. Na kraju, zdrave masti i probiotička hrana su iznimno vrijedne.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.