fino, ali nije zdravo

Od čega se doista rade? Možda razmislite dvaput prije nego zagrizete u hot dog

Foto: Youtube
Hot Dog
10.06.2014.
u 09:04
Što se doista krije u kupovnim hrenovkama odnosno u iznimno popularnom obroku brze hrane hot dogu otkrili su u emsiji Discovey News.
Pogledaj originalni članak

Meso, masnoće, brašno, bjelanjci i začini. Zvuči dobro?

Kako i ne. Recept je to za domaće kobasice, no recept za one kupovne pomalo se razlikuje.

Što se doista krije u kupovnim hrenovkama odnosno u iznimno popularnom obroku brze hrane hot dogu otkrili su u emsiji Discovey News.

Mehanički razdvojeno meso, malo dodataka za pravu boju, malo konzervativa i raznih prezervativa i puno, puno nitrata.

A nitrati kakvi se  koriste za hrenovke, dokazala je studija u SAD-u, uzrokuju karcinom kod životinja.

Procesuirana hrana ni inače se ne preporučuje, no hot dog tu i tamo ipak je dozvoljen. Ako niste izgubili apetit.

>>Prijevare hranom: U mljevenu papriku stavljaju olovo, u med tekući šećer...

>>Zbog novog otkrića drukčije ćete gledati na doručak

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

JA
james49
10:36 10.06.2014.

Nakon ovak pametnog članka, još da dodam. Od čega se proizvode sve moguće paštete, hrenovke, parizeri i sva ostala hrana koja je sitno sitno izmljevena?

IM
Immanuell
13:57 10.06.2014.

Evo, mali odgovor...... Hrenovke i parizeri se u skupljoj varijanti pojavljuju kao proizvodi s približno 40% svinjetine I kat., 10% govedine I ili II kat., čvrstog sv. masnog tkiva cca 30% i 20% mješavine vode i leda. Osnova začinjavanja jest ingver ili najkvirc obično u obliku kristalnog ekstrakta u gotovoj smjesi začina, emulgator na bazi plazme, mliječne bjelančevine (kazeinat) ili proteinskog izolata soje i nitrirana kuhinjska sol kao osnova za boju i konzerviranje proizvoda. Proces je završen nakon pasterizacije (obično nakon par minuta frikcijskog dimljenja, tretman mješavinom vodene pare i zraka, te hlađenje tuširanjem vodom). Dalje slijedi ocjeđivanje i hlađenje na temperaturu distribucije. Preporuka: nikad ne kupujte hrenovke, safalade, parizere i posebne kobasice jeftinije od 30 Kn/kg. Niste toliko siromašni da si uništite zdravlje. Paštete su sterilizirani proizvodi iz domene kuhanih kobasica, odn. trajnih konzervi, a dolaze u raznim pakiranjima. Smjesa je uglavnom kuhanih sv. glava, do 20% jetre (svježe, ona se ne kuha), sv. kožica, te dodatka nešto mesa III kat. radi bolje konzistencije, odn. bolje kontrolirane mazivosti bez "razlijetanja" s površine namaza. Takva masa melje se u koh kuterima do koloidne usitnjenosti. Za vrijeme usitnjavanja dodaje se smjesa soli, stabilizatora i začina u kome obično u manjoj ili većoj mjeri dominira mažuran. Sterilizacija se provodi u autoklavima ako je u pitanju trajna konzerva, a pasterizacija nakon punjenja u crijevo ako je u pitanju leberica, odn. jetrena pašteta u crijevu. Preporuka: ako na sobnoj temperaturi zateknete bilo koju od pašteta u polutekućem stanju, bacite je u smeće. Isto tako, oduran okus paštete iako je ispravna kao namirnica otkriva da je sastavljena od materijala koji je trebao završiti u konfiskatu, a ne na vašem stolu.