Hm...

Nećete jesti manje ako konzumirate više voća i povrća

Foto: 'Arhiva VL
Nećete jesti manje ako konzumirate više voća i povrća
04.12.2012.
u 11:42
Ispitanici koji su bili prisiljeni jesti voće tijekom dana nisu unosili značajno manje kalorija, a otkrili su da im dodatni obroci ne pomažu da se osjećaju sito...
Pogledaj originalni članak

Apsolutno sve (zdrave) dijete preporučuju obilnu konzumaciju voća i povrća, ponajviše kao međuobrok ili čak zamjenski obrok. Uz to što je zdravo, voće ili povrće bogato je važnim nutrijentima, vitaminima i antioksidansima i ima jako malo kalorija.

Međutim nije sve tako jednostavno. Iako se vjeruje da dodatni zdravi obroci mogu spriječiti prejedanje i "trpanje" grickalicama, najnovije američko istraživanje pokazalo je da ljudi koji su jeli dodatne porcije voća i povrća nisu se dovoljno zasitili, pa su jeli gotovo iste obroke kao i kad nisu jeli voćke. Pokazalo se da se 34 posto sudionika u istraživanju koji su pili voćni sok prije obroka udebljalo između 1,5 i 2,5 kilograma bez obzira na to jesu li bili normalne težine ili povećane.

Voditelj istraživanja Richard Mattes sa sveučilišta Purdue otkrio je da su ispitanici jeli u prosjeku između 785 do 820 kalorija, ovisno o danu, jer im nije ništa bilo zabranjeno (i visokokalorični obroci poput makarona sa sirom). Kada su isti ispitanici započinjali obrok sa svježim ili suhim voćem da bi se zasitili, ukupno su pojeli oko 678 kalorija zajedno s voćem. To nije bilo mnogo manje nego kad nisu konzumirali zdrave namirnice prije redovnog obroka.

Sok prije obroka?

Prema ovom istraživanju nije dobro konzumirati prije obroka voćni sok jer on potiče glad i tjera da se jede više. Kada su ispitanici započeli obrok sa sokom, na kraju su pojeli oko 100 kalorija više (točnije 891 kcal), što je u konačnici vodilo višku od čak 400 kalorija tijekom dana. Znanstvenici objašnjavaju da ljudi često žeđ zamijene za glad pa na kraju jedu više nego što im je potrebno, piše Daily Mail

Ispitanici su se tijekom osam tjedana istraživanja često žalili na glad uslijed uzimanja voća i povrća ili soka na početku obroka, pa u zaključku istraživanja stoji da teorija o voću i povrću koji pomažu da dulje ostajemo siti "ne drži vodu", a u nekim slučajevima tjera da jedemo čak i više.

 

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.