Prijete bolesti

Liječnik tvrdi da biste nakon povratka s godišnjeg trebali pustiti vodu iz tuša na 20 minuta!

Foto: Getty Images
Liječnik tvrdi da biste nakon povratka s godišnjeg trebali pustiti vodu iz tuša na 20 minuta!
15.07.2019.
u 12:00
Tvrdi kako to ispuštanje vode iz tuša nema nikakve veze s praznovjerjem ili opsesivnim ponašanjem već je dio zaštite njega i njegove obitelji
Pogledaj originalni članak

Kada se vratite s godišnjeg, vjerojatno prvo raspakirate stvari i perete odjeću.

Ipak, jedan liječnik tvrdi da biste prije nego što krenete to raditi trebali prvo napraviti nešto drugo. Trebali biste pustiti vodu iz tuša da teče najmanje 20-ak minuta tvrdi dr. Tom Makin, koji nakon povratka u svoj dom nakon izbivanja od nekoliko dana uvijek prvo odlazi u kupaonicu. 

Za Metro je pojasnio kako prekrije usta i nos prije nego što pusti vodu u tušu. I dok će se mnogima ovo činiti pretjerano, liječnik tvrdi kako nije nimalo bezazleno preskočiti ovaj ritual jer se u odstajaloj vodi u cijevima i glavi tuša lako može razviti legionela, bakterija koja može imati kobne posljedice po ljude. 

Tvrdi kako to ispuštanje vode iz tuša nema nikakve veze s praznovjerjem ili opsesivnim ponašanjem već je dio zaštite njega i njegove obitelji.

Foto: Getty Images
Tuš
Foto: Getty Images

Ističe i kako nakon puštanja vode iz tuša nekih 20-ak minuta ne dopušta ostalim članovima obitelji da uđu u kupaonicu kako ne bi udahnuli smrtonosnu bakteriju u slučaju da se razvila. A to ne možemo vidjeti okom, stoga je preventiva na ovaj način dobar izbor, pojašnjava.

Iako neki smatraju da je to pretjerano ponašanje, bez takvog preventivnog djelovanja kontaminirane kapljice vode mogu se udahnuti i u plućima prouzročiti legionarsku bolest, stanje koje izaziva potencijalno po život opasnu upalu pluća i zatajenje organa. Liječnik Makin, mikrobiolog iz Cheshirea, proveo je 30 godina proučavajući tu bakteriju i načine zaraze.

Upozorava da je tijekom ljetnih mjeseci najveći rizik od infekcije legionelom koja se razvija i zadržava u stajaćoj vodi na temperaturama od 20 do 45 stupnjeva, posebice u tuševima, cijevima, vrtnim crijevima i sustavima prskalica. 

Koja tri proizvoda morate imati u svojoj kozmetičkoj torbici ljeti?

 

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

CH
chemica
13:18 15.07.2019.

"Intelektualac". Ako ga već toliko muči legionela, dovoljno je da pusti vruću vodu na par sekundi, koliko treba da se cijevi isprazne od ustajale vode, a visoka temperatura pobije sve žive bakterije. Strah me samo za nesretnike koje ovakav "mudrac" liječi. On se drži svoje medicine, ali da otvori udžbenik iz neke druge struke, ne bi ovakve budalaštine javno izvaljivao. Kemija, biokemija, imaju i doturi ponešto od toga na fakultetu, ali kad spavaš na predavanjima...

Avatar SMECHAR
SMECHAR
12:51 15.07.2019.

Voda je jedan neograničeni ''resurs'' kojeg svakako treba rasipati. Stvarno se čudim nekim ljudima i njihovoj inteligenciji.