Pozitivni učinak

Jeste li znali da je zdravije spavati u hladnoj prostoriji? Evo zašto

Foto: Shutterstock
Jeste li znali da je zdravije spavati u hladnoj prostoriji? Evo zašto
22.11.2020.
u 10:15
Osim što umiruje, može spriječiti razvoj određenih bolesti.
Pogledaj originalni članak

Stručnjaci za zdravlje i spavanje uvijek preporučuju spavanje u hladnijoj prostoriji. Tako ćemo lakše utonuti u san, tvrde, spavati kvalitetnije i ugodnije. No, znate li koja je točno temperatura idealna za spavanje i zašto je to tako? Donosimo odgovore.

Najbolja temperatura sobe za san bez nelagode i znojenja je 18°C, prenosi Bright Side.

Prvo, hladnija prostorija pomaže nam da ostanemo svježi i izgledamo mlađe jer se potiče proizvodnja melatonina - hormona spavanja. Također je antioksidans što znači da je odličan u borbi protiv starenja. Povećani melatonin također smanjuje rizik od  Alzheimerove bolesti.

Spavanje u hladnijoj prostoriji posebno je dobro za one koji se bore s nesanicom. Tijelo će se ohladiti, neće se stvarati hormon stresa, kortizol i san će biti kvalitetniji.

Mlada majka otkrila odličan trik slaganja posteljine: Zauzima manje mjesta u ormaru!

Kada je riječ o zdravstvenim stanjima, spavanje u sobi zagrijanoj do 18°C može smanjiti šanse za razvoj bolesti poput dijabetesa, bolesti srca, depresije i pretilosti. 

Kod žena će se smanjiti mogućnost dobivanja gljivičnih infekcija koje vole toplo i vlažno okruženje, a muškarcima hladna soba uz široko donje rublje može spriječiti neplodnost. 

Razne upale i bolovi ublažit će se provođenjem vremena u hladnijem prostoru - baš poput stavljanja leda ili hladnog obloga. Spavanje u rashlađenoj sobi ima umirujući učinak.

Ovo je 18 najboljih poza za spavanje: Je li vaša omiljena među njima?

Foto: Twitter
Foto: shutterstock
Foto: shutterstock
Foto: shutterstock
Foto: shutterstock

britanski mediji pišu

Raspada li se kraljevska obitelj? Problemi u odnosima se nižu, a teške dijagnoze omiljenih članova brinu fanove

Dvoje ljudi vodi tešku borbu, a u javnosti su uvijek nasmijani i dobro raspoloženi. Mašu svojim obožavateljima jednako kao što su im mahali kada su pucali od zdravlja i na stolu su im bila samo najfinija jela u najskupljim porculanskim tanjurima. Takvom životu sada se mogu samo nadati, a nadaju se i njihovi fanovi koji budno prate svaki njihov korak i zamišljaju kako bi im život bio bolji da su se rodili pod malo sretnijom zvijezdom. No barem je na ovom primjeru vidljivo da je ta sretnija zvijezda samo privid, a može nam biti i lekcija da uživamo u onom što imamo, ponajviše ako smo zdravi.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

MO
montello
19:03 22.11.2020.

tesko je zaspati ako je puno hladno zimi mora biti toplo

NO
nordic
14:06 22.11.2020.

Još prekjučer smo imali raspravu na ovu temu. Spavanje je za meni, noćna mora. Nikad ne prespavam još od svoje 20te. Sad još gore. Al trudim se neke navike klonut od sebe i ide, al misli mi ne dozvoljavaju. 😴 odoh malo prileć poslije ručka 😉