Počinje Animafest

Posvećen hororu, ne zaobilazi komedije

04.06.2018.
u 10:46
U Velikom natjecanju za kratki film natječu se 44 rada, a za naslov najboljeg dugometražnog filma natječe se “samo” osam naslova. Organizatori nisu zaboravili ni 50. rođendan kultnog Profesora Baltazara.
Pogledaj originalni članak

U Zagrebu danas počinje Animafest, naš najveći i najstariji festival animiranog filma te jedini hrvatski festival koji se i službeno svrstava u svjetsku A kategoriju.



Samo za ovogodišnji program prijavilo se više od 1800 filmova iz 76 zemalja, a u Veliko natjecanje kratkometražnog filma provuklo se samo njih 44, dok se za naslov najboljeg dugometražnog filma natječe samo osam animacija! Na festivalu, naravno, igra neusporedivo više filmova – toliko ih je da gotovo nema šanse da pogledate baš sve što bi vas moglo zanimati. Tematski fokus ove je godine usmjeren na animirani horor, pa ćemo gledati i klasike poput Disneyeva “Plesa kostura” iz 1929. godine, ali i modernih horor-ostvarenja nekih od trenutačno najjačih autorskih imena današnjice.

Nisu zaobiđene ni komedije poput “Životinjskih poriva” oskarovaca Alison Snowden i Davida Finea, koje posebno dominiraju Velikim natjecanjem, a brojni se filmovi bave i odnosom djece i roditelja, poput “Negativnog prostora” Maxa Portera i Ru Kuwahate nominiranoga za nagradu Oscar. Među hrvatskim filmovima ističu se “Biciklisti” Veljka Popovića inspirirani radom Vaska Lipovca te premijerno prikazani u Annecyju.

U programu je, i to tretiran kao “posebni slučaj” s isto takvim terminom prikazivanja, i animirani dokumentarac “Chris the Swiss” o kojem je i prije svjetske premijere u Cannesu hrvatska javnost mnogo govorila, a sada ga napokon ima priliku i vidjeti.



 

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.