Danijel Ljuboja:

Nisam kandidat nijedne stranke, nego ansambla i kazališnih djelatnika

Foto: Sandra Šimunović/Pixsell
Foto: Sandra Šimunović/Pixsell
Foto: Sandra Šimunović/Pixsell
Foto: Sandra Šimunović/Pixsell
Foto: Sandra Šimunović/Pixsell
06.02.2018.
u 21:18
Danijel Ljuboja u ZKM-u je zaposlen već 15 godina: ako postane ravnatelj, i dalje bi rado glumio, ali samo koliko mu nove dužnosti dozvole
Pogledaj originalni članak

Iako se činilo da Snježana Abramović Milković nema ozbiljnijeg protukandidata u utrci za svoj drugi mandat na čelu Zagrebačkog kazališta mladih, nakon pisma 25 glumaca koji su podržali svojeg kolegu, kazališno vijeće ZKM-a za ravnatelja je Gradskoj skupštini predložilo samozatajnog glumca Danijela Ljuboju.

Vaša kandidatura za ravnatelja ZKM-a iznenadila je kazališnu javnost. Što vas je potaknulo?
Mislim da je moja kandidatura prvenstveno iznenadila one koji su se prepustili ideji da se izbor za pozicije ravnatelja kazališta obavlja isključivo u polju politike, bez obzira na stručnost i senzibilitet. Tako da u ZKM-u moja kandidatura zasigurno nije nikoga iznenadila. Kao petnaestogodišnji član ansambla i višegodišnji predstavnik u Kazališnom vijeću, bio sam u prilici intenzivno komunicirati s kolegama iz svih sektora o raznim pitanjima rada i stvaranja te tako detektirati sve točke gdje se može više i bolje. Tako se na najprirodniji način rodila ideja o mojoj kandidaturi za ravnatelja. Velika je to čast i odgovornost koju sam spreman preuzeti.

Kako komentirate rad Snježane Abramović Milković?
Činjenica da sam se kandidirao za mjesto ravnatelja uz podršku ansambla govori sama za sebe. Odluka Kazališnog vijeća da nakon proučavanja programa te iscrpnog intervjua mene predloži za ravnatelja također govori da ZKM-u treba promjena. Osim striktno unutarnjih problema o kojima kao zaposlenik ne bih govorio jer želim da ova ideja zadrži pozitivan predznak, ono što je razvidno iz perspektive prosječnog promatrača jest da je ZKM izgubio svoju poziciju na europskoj sceni po pitanju gostovanja i koprodukcija, da smo ostali bez nekoliko jakih glumačkih imena te da smo, po mom dubokom uvjerenju, estetski i kvalitativno u disbalansu s misijom kazališta. Naravno, ne želim zanemariti nagrade ZKM-u koje su predstave i pojedinci dobili, one su nastavak uspješnog slijeda naših prošlih razdoblja, no nisu i ne mogu biti jedini parametar za procjenu stvarnog stanja ZKM-a.

Koliko ste dugo pripremali program? Jeste li se u tom procesu s nekim konzultirali?
Svoj program vidim kao sukus dugogodišnjeg rada i promišljanja svih aspekata ZKM-a. U tom smislu on je rezultat sustavnog konzultiranja s relevantnim sugovornicima unutar kuće, ali i s vanjskim suradnicima koji su nam po svojim promišljanjima o kazalištu bliski. Vjerujem u timski rad i zajednički napor da se dođe do maksimuma naših potencijala.

Što smatrate najvažnijim točkama svojeg programa?
Prva je vraćanje temeljnoj misiji ZKM-a i kazališta uopće, a to je osvještavanje društvene odgovornosti prema lokalnoj zajednici i gradu u kojem živimo, anticipiranje, a ne samo komentiranje neuralgičnih točaka vremena i prostora. ZKM treba ponovo postati relevantna točka društvenog života našeg grada, otvoriti vrata svim zainteresiranim sudionicima. Zatim, filtriranje odluka vezanih za repertoarne naslove i teme kroz tim najužih stručnjaka ove specifične struke, tim sačinjen od dramaturga, teatrologa i redatelja koji su kompatibilni sa specifičnim senzibilitetom ZKM-a. I zadnje ali ne manje važno – razvoj i njega glumačkoga ansambla kao korektiva i aktivnog sudionika u radu kazališta. ZKM je u svojoj cjelini izrazito moćan i dragocjen organizam kojemu se treba ozbiljno posvetiti, kroz intenzivnu komunikaciju s ciljem postizanja povjerenja na svim razinama.

Naša javnost kandidate za rukovodeće funkcije obično smješta u kućice kandidata ove ili one interesne struje. I za vas se govori da ste možda “nečiji kandidat”. Kako to komentirate?
Nisam ničiji politički kandidat, ako me to pitate. To više govori o ljudima koji tako razmišljaju nego o meni. Neznanje ili malicioznost pojedinaca koji jačanje demokratske procedure brkaju s drugim pojmovima samo govori koliko još kao društvo trebamo raditi na sebi. Iznenađujuće je koliko smo se navikli da nam profesionalni i osobni život kroje drugi. Mislim da ne samo da nije sporno preuzeti stvari u svoje ruke već je to i poželjno u demokratskom svijetu. To za sobom povlači odgovornosti, ali zato smo tu. Dakle, ja sam kandidat većine svojih kolega, kandidat Kazališnog vijeća i kandidat struke.

Očekujete li da će vas potvrditi Gradska skupština?
Apsolutno. S obzirom na to da me kao kandidata izabralo Kazališno vijeće koje je većinom i postavljeno od Grada, ne vidim razlog zašto bi se Skupština ponijela drugačije od uobičajenih zakonskih regulativa. To bi bio presedan za koji bi se teško moglo naći opravdanje.

Kakvi su vaši planovi za Zagrebački plesni centar?
Ansambl ZKM-a odmah je po pripajanju ZPC-a dao svoju podršku ideji o neovisnosti te suvremenom plesu iznimno bitne institucije. Planovima za Zagrebački plesni centar trebala bi se baviti suvremena plesna scena u Hrvatskoj, a moj zadatak bio bi podržati ih i omogućiti im uvjete za rad do trenutka kada će se osigurati okvir za osamostaljivanje. Kao što smatram da izbor ravnatelja ZKM-a mora biti strukovna odluka, jednako tako razmišljam i o ZPC-u.

Za kraj, što će biti s vašom glumačkom karijerom ako postanete ravnatelj?
Za odgovor bi prvo valjalo definirati pojam karijere u Hrvatskoj. Ali da odgovorim, ako mi Kazališno vijeće dozvoli da kročim na scenu kao glumac te ako obveze ravnatelja to dopuste, nema razloga da potpuno odustanem od svog temeljnog poziva. Iako će to zbog novih okolnosti sigurno biti u manjem opsegu.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 5

DU
Deleted user
10:30 07.02.2018.

..pa radi abramović milković se mijenjao statut,žena je biolog.ja san marangun mogu ja u zkm?