glasoviti dirigent

Maestru Ivanu Repušiću bit će dodijeljen počasni doktorat na Sveučilištu u Zadru

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
Maestru Ivanu Repušiću bit će dodijeljen počasni doktorat na Sveučilištu u Zadru
28.05.2021.
u 10:41
Jednom od najuspješnijh hrvatskih dirigenata bit će dodijeljen počasni doktorat na Sveučilištu u Zadru.
Pogledaj originalni članak

Na prijedlog rektorice prof. dr. sc. Dijane Vican, Senat Sveučilišta u Zadru pokrenuo je proceduru dodjele počasnog doktorata znanosti maestru Ivanu Repušiću, jednom od najznačajnijih i najuspješnijih hrvatskih dirigenata mlađe generacije. Repušić je šef dirigent Orkestra Minhenskog radija, prvi stalni gost dirigent Njemačke opere u Berlinu i donedavni glavni glazbeni ravnatelj Državne opere Donje Saske u Hannoveru. Do sada je za svoj rad nagrađen nizom nacionalnih priznanja te Nagradom Grada Zadra 2008. godine.

- Gospodin Repušić svojim je umjetničkim ostvarenjima umnogome zadužio zadarsku i hrvatsku kulturnu javnost. Smatram da ćemo kao akademska zajednica koja potiče i promiče razvoj znanosti i kulture učiniti prikladan i dostojan čin dodjelom počasnog doktorata našem zaslužnom sugrađaninu koji u svjetskoj kulturnoj javnosti ostavlja zapažen trag -  piše u prijedlogu rektorice Dijane Vican.

Ivan Repušić rođen je u Imotskom 1978., osnovnu i srednju glazbenu naobrazbu stekao je u Glazbenoj školi  „Blagoje Bersa“ u Zadru. Kod Igora Gjadrova i Vjekoslava Šuteja studirao je dirigiranje na Muzičkoj akademiji Zagreb .

Učio je od slavnih  dirigenata Jorme Panule i Gianluigija Gelmettija i bio  asistent Kazushija Onoa (Badisches Staatstheater Karlsruhe) i Donalda Runniclesa (Deutsche Oper Berlin).

Uz ostalo, bio je dirigent Oratorijskog zbora crkve sv. Marka Cantores Sancti Marci u Zagrebu, dirigent i ravnatelj Opere HNK u Splitu, ravnatelj Splitskog ljeta i glazbenog programa Dubrovačkih ljetnih igara, šef-dirigent Zadarskog komornog orkestra. Ravnao je , među ostalim, Simfonijskim orkestrom Giuseppe Verdi iz Milana, Praškim simfonijskim orkestrom,  Slovenskom filharmonijom itd. 

ZAKONSKA OBVEZA

Liječnici prisiljeni ljude prijavljivati policiji: 'Pridržavat ćemo se toga, nema razloga da se zbog toga ljute na nas'

Za privremenu nesposobnost do 6 mjeseci samo upozorenje, a ako je razdoblje nesposobnosti dulje, liječnik je dužan javiti to policiji. Obaveza je to svakog liječnika koji je obavio pregled ili liječio vozača, kao i njegova izabranog odnosno obiteljskog liječnika, a propisuje je Pravilnik o zdravstvenim pregledima vozača i kandidata za vozače koji stupa na snagu sljedeći tjedan.

Praktično rješenje

Jednu grešku s novcem radi većina građana: Stručnjak za financije ima top savjet kako je uspješno izbjeći

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.