'Rim, a ne Beograd'

Kako je Kaptol pripremio teren za prve demokratske izbore

Foto: Zarko Basic/PIXSELL
darko hudelist
Foto: Zarko Basic/PIXSELL
darko hudelist
06.06.2017.
u 22:58
Knjiga obiluje dokumentima, kako crkvenima, tako i onima tajnima komunističkih i obavještajnih službi, koji pokazuju svu napetost u ondašnjim odnosima komunističkih vlasti i crkvenoga vrha.
Pogledaj originalni članak

Na zagrebačkom Kaptolu predstavljena je jedna od najznačajnijih crkveno-povijesnih knjiga ovoga vremena, „Rim, a ne Beograd – Promjena doba i mirna ofenziva Katoličke crkve u Hrvatskoj u Titovoj SFRJ (1975.-1984.)“, novinara, publicista i istraživača Darka Hudelista, koji je na knjizi radio deset godina.

Radi se o impozantnom istraživačkom i izdavačkom projektu, u nakladi zagrebačke „Alfe“, koji na gotovo 800 stranica po prvi puta istražuje noviju povijest crkvenog i narodnog gibanja u 20. stoljeću kroz državotvorni projekt, kako ga Hudelist zove, a koji je Crkva organizirala kao niz proslava i obilježavanja „Trinaest stoljeća kršćanstva u Hrvata“, koji je pokrenut nekoliko godina nakon gušenja hrvatskog proljeća. Hudelist, zapravo, povijesno dokumentaristički dokazuje da je upravo Katolička crkva, na čelu tada s kardinalom Franjom Kuharićem, bila najzaslužnija za demokratske promjene i prve demokratske izbore u Hrvatskoj. No, on ne ostaje samo na zbivanjima u Hrvatskoj, nego ih povezuje s globalnim događajima i dolaskom Karola Wojtyle na čelo Katoličke crkve i zbivanjima na prostorima bivše Jugoslavije.

Knjiga obiluje dokumentima, kako crkvenima, tako i onima tajnima komunističkih i obavještajnih službi, koji pokazuju svu napetost u ondašnjim odnosima komunističkih vlasti i crkvenoga vrha. Sam Hudelist kaže kako je to njegovo životno djelo, u kojemu je velikog udjela imao i pokojni don Živko Kustić, glavni urednik Glasa Koncila i jedan od kreatora crkveno-nacionalnih gibanja toga doba, koja su kulminirala Nacionalnim kongresom u Mariji Bistrici u rujnu 1984., na kojemu se okupilo oko pola milijuna vjernika.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 17

GV
golub Vaso
23:08 06.06.2017.

Kaptol je bio premrezen agentima državne sigurnosti

CI
cinbenik
05:50 07.06.2017.

crkva=emigracija,je preotela vlast,i sa HDZe zlom nas povela najgorim putem osamostaljenja,i umjesto da snose odgovornost za prekomjerno stradanje Hrvata i branitelja,oni se zele nametnuti da je prodaja Hrvatskih ognjista u Bos Posavini,uspjeh,da je unistenje Bosankih Hrvata uspjeh,a sada i raseljavanja Hrvata i iz Htvatske......Naravno tako nije uradila RK u Sloveniji.

DI
Diesel
05:57 07.06.2017.

Na kraju su se svi ideali pretvorili u pljacku i otimacinu. Sa obzirom na stanje u zemlji, nadam se da se nece pretvoriti i u nasilje.