72. izdanje

Filmski festival u Cannesu: Otvara ga horor, počasno priznanje glumcu koji podržava radikalnu desnicu

Foto: ERIC GAILLARD/REUTERS/PIXSELL
Filmski festival u Cannesu: Otvara ga horor, počasno priznanje glumcu koji podržava radikalnu desnicu
14.05.2019.
u 13:59
Večeras počinje 72. izdanje filmskog festivala u Cannesu. Slavno događanje popraćeno je brojnim kontroverzama, a posebno se ističe odluka odavanja priznanja kontroverznom glumcu Alainu Delonu. Cannes još uvijek nastavlja borbu s Netflixom, a evo tko su najjači ovogodišnji kandidati
Pogledaj originalni članak

Filmski odgovori na aktualna društvena pitanja, ali i glamur Hollywooda bit će samo dio 72. izdanja Filmskog festivala u Cannesu koji se otvara večeras. 

Jedno od najprestižnijih filmskih događanja otvorit će film američkog redatelja Jima Jarmuscha 'Mrtvi ne umiru' u kojem se u glavnim ulogama pojavljuju Bill Murray, Adam Driver i Iggy Pop, a koji se također natječe za prestižnu Zlatnu palmu. Na platno u Cannesu ipak stiže i popularni redatelj Quentin Tarantino s filmom 'Bilo jednom u Hollywoodu.' Radnja smještena u kasne 60-e i zlatno doba Hollywooda prati Leonarda DiCaprija, Brada Pitta i Margot Robbie u glavnim ulogama.

Visjelo je u zraku hoće li Tarantino uspjeti završiti svoj film, ali kako je direktor festivala Thierry Fremaux izjavio: "Quentin Tarantino, koji nije napustio montažu četiri mjeseca, odano je dijete Cannesa." Tako će Tarantino iskušati svoju sreću 25 godina nakon što je njegov, danas kultni film, 'Pakleni šund' osvojio Zlatnu palmu. 

Hrvatske nema u Cannesu

Konkurencija je i ove godine poprilično jaka. Španjolski redatelj Pedro Almodovar, kojemu je ovo peti pokušaj, natječe se za Zlatnu palmu filmom 'Dolor y Gloria.'  U igri je i Ken Loach koji je vlasnik čak dvije Zlatne palme, a ove se godine natječe filmom 'Sorry I missed you.' 

Pričom o radikalnom islamu braća Jean-Pierre i Luc Dardenne pokušat će osvojiti svoju treću palmu, dok se kao debitanti pojavljuji Rumunjac Corneliu Porumboiu, Amerikanac Ira Sachs i Francuz Ladj Ly.

U konkurenciji je i neovisni fimaš Terrence Malick koji donosi priču o Drugom svjetskom ratu 'A Hidden Life' i to oosam godina nakon što je dobio Zlatnu palmu. 

Hrvatske niti ove godine nema na listi filmskog festivala u Cannesu, a ništa bolji nisu ni naši susjedi. Pobjednika će odabrati deveteročlani žiri na čelu kojeg je meksički redatelj Alejandro González Iñárritu, a tko će trijumfirati saznat ćemo 25. svibnja.

Kontroverza ne manjka

Mjesece uoči 72. izdanja festivala obilježile su brojne kontroverze. Kritike o neravnopravnosti spolova Cannes je pokušao ispraviti uvrstivši ove godine četiri filma ženskih redateljica Jessice Hausner, Mati Diop, Celine Sciamme i Justine Triet. 
Kosi se to, ipak, s odlukom da se ovogodišnjim izdanjem manifestacije oda počast Alainu Delonu, legendarnom francuskom glumcu koji je šokirao izjavama o o fizičkom nasilju nad ženama, homofobnim komentarima te podrškom jačanju ekstremne desnice u Francuskoj.

Nezanemariva je i borba Netflixa i Cannesa. Festival je, naime,  još 2017. godine prekrižio Netflixove filmske velikane kao kandidate za glavnu nagradu pod izlikom da se ne može natjecati niti jedan film koji nema kino distribuciju. To je ujedno bila i velika greška zbog koje je Netflix svoje uspješnice poslao velikom rivalu Cannesa - festivalu u Veneciji. Tako se tamo prikazao film 'Roma' Alfonsa Cuarona koji je kasnije osvojio tri Oscara. Tko je u toj borbi pravi gubitnik onda? Čini se Cannes.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

BR
Brankko
11:57 17.05.2019.

Na francuskom se taj filmski festival (hrvatski: pridjev filmski + imenica festival) zove Festival de Cannes, dakle to je Canneski festival ili Kanski festival, ili, s malim pomakom, možda Festival u Cannesu. -- Kakav je to kvazihrvatski "Cannes Film Festival"?! Dakle francusko Festival de Cannes prevedeno je u hrvatskomu tekstu na engleski opis: Cannes Film Festival!

BR
Brankko
11:58 17.05.2019.

Kakav je to kvazihrvatski "Cannes Film Festival"?! Dakle francusko Festival de Cannes prevedeno je u hrvatskomu tekstu na engleski opis: Cannes Film Festival!