Foto: Jurica Galoic/PIXSELL obnova fasada
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL obnova fasada
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL obnova fasada
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL obnova fasada
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL obnova fasada

Za obnovu fasada Grad ima budžet od 30, a država čak 525 milijuna kn

02. 07. 2018. u 15:05 5
Iskustva upravitelja zgrada kažu da ni jedan nije savršen, no potaknuli su obnovu pročelja dotrajalih zgrada

Obnovu fasada na pet tisuća zgrada u idućih šest do osam godina gradonačelnik Milan Bandić najavljivao je kao zagrebački “New Deal” vrijedan čak dvije milijarde kuna. No taj projekt nije jedini model sufinanciranja obnova fasada koji se Zagrepčanima nudi, već je tu i projekt Ministarstva graditeljstva koji se financira sredstvima iz Europskih fondova, pa su mnogi u dilemi na koji se natječaj prijaviti.

OD OVE NEDJELJE Kartu od 4 kn više nećete moći kupiti u vozilima ZET-a, stižu i nove karte od 7 i 15 kuna

Neke fasade već su gotove

Iskustva s jednim i drugim imaju upravitelji zgrada koji kažu da ni jedan nije savršen, no potaknuli su ljude da počnu obnavljati pročelja.

– Grad je intenzivnije reklamirao svoj projekt, pa se prijavilo oko 3000 zgrada, dok je samo 77 zgrada iz Zagreba ove godine u obnovu pročelja krenulo putem natječaja Ministarstva – govori Dražen Pomper, šef tvrtke Monel koja se bavi upravljanjem zgrada. Dodaje i da su sredstva suprotno raspoređena, pa je tako Grad u ovogodišnjem proračunu za obnovu fasada predvidio 30 milijuna kuna, što je dostatno za svega 20-ak zgrada iako je obećano da će se skele postaviti barem na njih pet stotina.

– Sad zapravo nitko ne zna što će biti, Grad je napravio rang-listu i to poprilično kvalitetno te su pozvali prvih stotinjak zgrada na potpisivanje ugovora koje čekamo – ističe Pomper te dodaje kako Ministarstvo pak za ovu godinu ima budžet od 70 milijuna eura ili 525 milijuna kuna.

najezda Komarci prijete: Ovo su najugroženiji kvartovi u Zagrebu!

– Obnova nekih naših zgrada koje su povukle sredstva iz Ministarstva već je gotova, a rezultati su vrlo zadovoljavajući – kaže Pomper.

Grad traži manje papirologije

No Grad prednjači u visini sufinanciranog iznosa, pa tako daje 80 posto za vanjska pročelja i 60 za dvorišna, dok je maksimalni iznos koji Ministarstvo pokriva 60 posto troškova.

– Da bi se zgrada uopće prijavila, mora pribaviti projektnu dokumentaciju koja stoji od 30 do 60 tisuća kuna. Grad to ne pokriva, dok Ministarstvo retrogradno vraća iznos onima koji prođu na natječaju – govori Andrija Mihić iz tvrtke Graditelj svratišta te ističe da je za prijavu na gradski natječaj cijeli proces mnogo jednostavniji, no Grad jedini ima pravo glasa u odabiru izvođača radova i formiranju konačne cijene, dok je Ministarstvo ostavilo slobodne ruke upraviteljima i stanarima.

Foto: Ivan Pavić Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL Foto: Screenshot VL Foto: Screenshot VL Foto: Ivan Pavić Foto: Matija Habljak/PIXSELL Foto: Matija Habljak/PIXSELL Foto: Matija Habljak/PIXSELL Foto: Matija Habljak/PIXSELL Foto: Matija Habljak/PIXSELL Foto: Matija Habljak/PIXSELL Foto: Matija Habljak/PIXSELL Foto: Matija Habljak/PIXSELL Foto: Ivan Pavić Foto: Ivan Pavić Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL Foto: Nel Pavletic/PIXSELL Foto: Nel Pavletic/PIXSELL Foto: Nel Pavletic/PIXSELL Foto: Nel Pavletic/PIXSELL Foto: Nel Pavletic/PIXSELL Foto: Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL Foto: Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL Foto: Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL Foto: Mato Bosjak Foto: Mato Bosjak Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL

Probijeni svi rokovi Novi rotor malo kasni, ali radovi počinju idući tjedan

Nije dobra situacija Svjetlosno onečišćenje neba iznad Zagreba veće od Beča pa i Hong Konga

100% čista elektrika
Vidio sam budućnost – tiha je i prokleto zabavna
pogledajte na vecernji.hr
  • 15:29 2. srpnja 2018.

    Gospodine novinaru, "budžet" se na hrvatskom zove PRORAČUN !

  • 09:04 3. srpnja 2018.

    Grad jedini ima pravo glasa u odabiru izvođača radova i formiranju konačne cijene ::: Jasan i javno objavljen dokaz načina rada građevinske mafije u Zagrebu __ Hoće li USKOK, PNUSKOK, DORH pokrenuti službenu istragu??? __ To je praktički identičan posao, ...

  • 08:43 3. srpnja 2018.

    "Zna se", ili "javna je tajna" - cijena dvorišne fasade je 100kn/m2, a ciejna ulične fasade je od 200 kn za "glatku" do 1200 kn za ukrasena fasadi. __ Tako nam cijenu određuju "odokativno" građevinski mafijaši, a ne restauratori koji ...

Komentirajte
Vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice vecernji.hr kliknite na "Slažem se".