OVI INDEKS

Potreba za novim radnicima najveća na Jadranu

Foto: Kristina Štedula Fabac/PIXSELL
Potreba za novim radnicima najveća na Jadranu
10.02.2018.
u 22:26
U siječnju zabilježen treći najveći rast u posljednjih godinu dana, nakon listopada i svibnja 2017.
Pogledaj originalni članak

Indeks slobodnih radnih mjesta – OVI indeks u siječnju je porastao za 42,2 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, što upućuje na nastavak snažnog rasta potražnje za radom, izvijestili su jučer iz Ekonomskog instituta Zagreb (EIZ).

Kako ističu analitičari, desezonirane vrijednosti indeksa nude isti zaključak jer je sezonski prilagođeni indeks porastao za 12,4 posto, što je treći najveći rast u posljednjih dvanaest mjeseci, nakon listopada i svibnja 2017. godine.

Podaci prema regijama pokazuju da je u siječnju ove u odnosu na isti mjesec prošle godine najveći porast, za 52,1 posto, zapažen na sjevernom Jadranu dok je najmanji porast broja oglasa, 19,1 posto, opažen u istočnoj Hrvatskoj. Regije južni Jadran i središnja Hrvatska iskusile su sličan porast broja oglasa za posao od 40,6 i 40,8 posto u odnosu na siječanj 2017. ističu analitičari. 

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 5

DU
Deleted user
09:25 12.02.2018.

Tja, kaj se more. Kjučne pretpostavke da bi ugostitelji u svako doba imali dovoljno radnika jesu samo dvije - pristojan odnos prema radnicima bez bezočnog iskorištavanja i svakodnevnog podcjenjicvnja te pristojna plaća. Sve drugo tek je dopuna tomu dvomu. Ali, naši "turistilčki poduzetnici" kao da su cijepljeni protiv toga da to shvate. Pa nek' im bude. Valjda će se za koju godinu opametiti i skužiti da bez zadovoljnih radnika nije moguće tjerati nikakav "biznis" pa ni turistički.

MA
Maxim007
04:15 11.02.2018.

Platite, pružite uvjete za rad, pa će i profesionalni konobari i kuhari doći. Srednja škola, tečajevi, poznavanje vina, dva ili tri svjetska jezika, socijalne vještine, rad na nogama sa smiješkom po 10 sati dnevno. To je samo jedan dio koji jedan profi konobar ima. Treba to platiti.