Nepravedno visoke razlike

Hrvatima samo 5% online dostave gratis

Foto: Pixabay
Hrvatima samo 5% online dostave gratis
02.03.2017.
u 17:00
Potrošači nerijetko za 200 km dostave plate i triput više nego za 500 km, ili odustaju od online kupnje kad vide da do njih ona ne postoji, kaže Borzan
Pogledaj originalni članak

Visoki troškovi dostave i povrata robe kupljene putem interneta veći su im problem i od započinjanja online poslovanja pa brojne tvrtke u EU i dalje zaziru i od online biznisa i od dostave u neke članice. Prekogranična dostava unutar EU i do pet je puta skuplja od dostave unutar “domaćeg” tržišta – u Hrvatsku i dvostruko – pa je u Europskom parlamentu ovih dana živa rasprava o Uredbi o prekograničnoj dostavi s ciljem boljeg nadzora pružatelja usluga dostave i smanjenja neopravdane razlike u cijenama kojima su najpogođeniji potrošači i mala poduzeća.

– Tržište je puno nelogičnosti i nema kontrole nad cijenama. Više od 30% hrvatskih građana kupuje online. No, samo je 5% prekograničnih dostava besplatno, dok za 40% cijena dostave nema jasnog objašnjenja zašto su tako visoke, poput troška rada, volumena pošiljki i slično – kazala je jučer na tu temu eurozastupnica Biljana Borzan, izvjestiteljica EP-a za pregovore o Uredbi.

Potrošači nerijetko bez očitog razloga za 200 km dostave plate dva ili tri puta više nego za 500 km. A događa se i da nakon što odaberu sve što žele kupiti, tek u posljednjem koraku doznaju da dostave u njihovu državu uopće nema ili je preskupa, objašnjava Borzan.

Iako 60% građana EU preferira online trgovinu jer neke proizvode ne mogu naći na tlu svoje države, visoke cijene dostave uzrok su dvije trećine nedovršenih kupnji. Sve to velike trgovce u EU, uz pomoć kojih bi i u Hrvatskoj konačno “shvatili” pojam velikih sezonskih i drugih sniženja, odvraća od online prodaje. Istraživanje je pokazalo da se 41% tvrtki u EU ne vidi u prekograničnoj online trgovini zbog preskupe dostave.

Čak 59% mikro, 52% malih te 39% srednjih poduzeća nezadovoljno je time, naspram 29% velikih. EK procjenjuje da bi ukidanjem barijera za online trgovinu ona s 5 rasla i na 15%, što bi u EU značilo i rast BDP-a za 1,7%. Dok se ne ukine diskriminacija, za koju ima osnova i u EU legislativi, i tvrtke i potrošači su skeptični. Dostava paketa od 2 kg iz Belgije u Španjolsku košta, primjerice, 26,10 eura, iz Nizozemske u Španjolsku 13, a iz Španjolske i u Belgiju i Nizozemsku čak 32,74 eura.

>> Hrvatice sve više kupuju online: Čitaju recenzije i kreću u 'šoping iz fotelje'

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pažnje?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.