Podnijet će prijedlog

Marić potvrdio: Podravku na listu posebnog interesa

Foto: Davor Višnjić/PIXSELL
Marić potvrdio: Podravku na listu posebnog interesa
25.08.2017.
u 17:45
Vlada je lani skinula Podravku s te liste, a sada će opet odlučivati hoće li prihvatiti Marićev prijedlog i vratiti je na taj popis
Pogledaj originalni članak

Ministar državne imovine Goran Marić potvrdio nam je da će podnijeti prijedlog o vraćanju Podravke na listu tvrtki od posebnog interesa. S te je liste tvrtka skinuta sredinom prošle godine, nakon čega su i počela nagađanja o mogućoj pripremi prodaje državnog udjela u toj tvrtki.

Važna za poljoprivredu

Marić je već tada bio protiv te odluke, a sada kada je resorni ministar može i pokrenuti prijedlog o izmjeni lanjske odluke. No konačnu odluku o vraćanju Podravke na listu donijet će Vlada, koja bi ustvari trebala promijeniti svoju odluku od samo godinu dana prije. Navodno već sada dio Vlade neće pristati na taj prijedlog. Kada je riječ o razilaženju stajališta, onda je u prvom redu riječ o onima u Vladi koji žele privatizaciju domaćih tvrtki ili ne žele.

– Iako Podravka nije na popisu strateških i posebnih trgovačkih društava, riječ je o naglašeno strateškoj tvrtki iznimno bitnoj za razvoj ne samo Podravine nego i ukupnog hrvatskog poljoprivrednog potencijala. Ne bih htio da Podravka ikome bude bankomat za poboljšanje cash flowa – rekao je ministar Marić još početkom godine u intervjuu za naš list. Jako se založio i za kadroviranje u toj kompaniji i upravo je po njegovoj želji na čelnu poziciju postavljen Marin Pucar.

A treba li Podravka biti tvrtka od posebnog interesa ili ne, tumačenja su različita. Mnogi će reći da nema smisla da se svrsta u tu kategoriju s obzirom na to da je riječ o prehrambenoj tvrtki koja velik dio sirovine uvozi. No postoji i druga strana argumentacije koja vidi Podravku kao temelj za jačanje poljoprivrednog biznisa jer je ta kompanija bitan otkupljivač voća i povrća. Država tamo ima značajan udjel pa se smatra da se tako mogu i lakše zaštititi ti interesi nego da se dovede ulagač. A ako Podravka nije na listi, onda postoji i bojazan da bi se odluka o prodaji državnog udjela od oko 25 posto lakše provela.

Više tvrtki maknuto s liste

Lani je Vlada s liste tvrtki od posebnog interesa skinula uz Podravku i ACI, Končar – elektroindustriju, Petrokemiju, Croatia Airlines, Luku Rijeka, Croatia banku te Croatia osiguranje. No bez obzira na to, nije došlo do rasprodaje imovine. Petrokemija se prodaje jer taj proces ionako traje već godinama.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 3

SI
siskic
22:21 25.08.2017.

podravci....izvjesite crnu zastavu. vlasnik podravke će biti iz GRUDA.

Avatar Papatest
Papatest
01:01 26.08.2017.

Znači Podravka je gotova

ZV
Zvolen3
22:06 25.08.2017.

Sta je Bosanac lazljivi ?