Belgijski vs. hrvatski trgovački lanci

Belgijski dućani puni su domaće robe, u našima je ona u manjini

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
Dućan
Foto: Nikola Čutuk/pixsell
18.03.2013., Sisak - Nezadovoljni oporbeni vijecnici u Skupstini Sisacko-moslavacke zupanije odrzali su tiskovnu konferenciju zbog nemogucnosti da postavljaju pitanja na aktualnom satu.Marijana Petir (HSS). Photo: Nikola Cutuk/PIXSELL
Foto: Tomislav Miletić/Pixsell
Marijana Petir
07.12.2016.
u 21:30
Zastupnica u EP-u Marijana Petir istražila je odakle su svinjetina, govedina, mlijeko, sir, voće... na belgijskim i hrvatskim policama
Pogledaj originalni članak

Salmonela u mesu peradi i jajima, listerija u siru i dimljenoj pastrvi, aflatoksini u kikirikiju, pesticidi u poriluku... Ako i zanemarimo činjenicu da je većina tih slučajeva evidentirana u hrani iz uvoza, čini se kako uz nedostatnu domaću proizvodnju i nemamo previše izbora.

Šansa da ćemo na policama trgovaca naći robu iz uvoza čak dva i pol puta je veća nego da ćemo naći domaću, o čemu svjedoče i podaci kako smo mesa, mlijeka i mliječnih proizvoda, živih životinja i jaja u prvih šest mjeseci 2016. uvezli za 277 mil. eura, a izvezli za 113 milijuna.

U usporedbi pak s pretpristupnom 2012., lani smo, prema podacima Croatiastočara, uvezli čak 91% više govedine, svinjetine 82, peradi 34, a mlijeka 70% više, što potvrđuje i istraživanje zastupnice u Europskom parlamentu Marijane Petir, koja je u lipnju ove godine usporedila porijeklo osnovnih namirnica na policama vodećih trgovaca u Belgiji i RH.

U trgovačkim lancima Belgije, Carrefouru, Del Haizeu, Aldiju, Lidlu i Coloruytu istraživački tim M. Petir nije našao ni grama strane svinjetine i govedine, tek u Carrefouru i Del Haizeu i francusku piletinu. Kod naših trgovaca hranom, u Konzumu, Plodinama, Intersparu, Lidlu, Tommyju, NTL-u, druga slika.

U Tommyju je u istraživanju nađena samo hrvatska piletina, u Lidlu svinjetina i govedina samo iz uvoza. U ostalim lancima je šaroliko, od danske, nizozemske, njemačke... svinjetine, do grčke, rumunjske... govedine te slovenske, talijanske i francuske piletine.

Kad je u pitanju mlijeko, u Belgiji se tek u Lidlu našlo francusko, kod ostalih samo belgijsko, dok se sira, ementalera i gaude, nađe još nizozemskog, francuskog i švicarskog. U nas je Teksas već kad je riječ o mlijeku, austrijskom, bosanskom, slovenskom...

U Tommyju su mlijeko i ementaler bili samo hrvatski, u NTL-u mlijeko i gauda. Voće i povrće, rajčice i maline u Belgiji su opet belgijske, tek se jabuka našlo iz uvoza. Kod nas su Konzum i Interspar umjesto malina imali isključivo domaće kupine, a osim jabuka nedostaje nam i domaćih rajčica.

– Zaključak je da su u Belgiji na policama osnovne namirnice iz Belgije, a u Hrvatskoj iz uvoza, s time da je i ono na čemu je pisalo da je hrvatsko nakon svih ovih afera stavljeno pod upitnik s obzirom na prepakiravanja i nepoštenu trgovačku praksu – kaže Petir, ističući kako nema razloga da i mi ne slijedimo primjer Belgijaca, gdje su se snažne poljoprivredne organizacije proizvođača izborile za svoje mjesto u pregovorima s lancima otkupljivača i prerađivača. U Belgiji nema zakonodavstva koje bi posebno reguliralo uvjete na tržištu, osim onih na razini EU.

No, kako je njihova poljoprivreda jedna od najkonkurentnijih u EU, nema ni potrebe uvoditi protekcionističke mjere, pri čemu valja znati i kako ta država na površini manjoj od RH ima gotovo 12 mil. stanovnika.

Među dobrim praksama Petir ističe Rumunjsku koja zakonom propisuje da 51% svih poljoprivrednih proizvoda na policama supermarketa mora biti domaće. EK je od Rumunjske tražio tek više informacija i obrazloženje poduzetih zakonskih mjera bez ikakvih sankcija u ovom trenutku.

Mađarska nema poseban zakon koji štiti domaće proizvođače, već su oni kao i u Belgiji dobro organizirani i dobri pregovarači s trgovcima, a domaću hranu prepoznali su i potrošači kao nacionalno dobro visoke kvalitete koje kupnjom vrijedi podupirati, objašnjava ona.

>> Metro zbog salmonele iz prodaje povukao smrznuti pileći file

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

SO
sofisticated
17:45 08.12.2016.

Ima li i pivčevih proizvoda?

BF
bf2
18:40 08.12.2016.

Toliko o slobodnom tržištu,slobodno je dok ide u korist velikih. Kupujem domaće proizvode što je više moguće