VIŠE CILJEVA

SAD i EU sklopile sporazum o ubrzanju i poboljšanju korištenja umjetne inteligencije

Foto: STEVE MARCUS/REUTERS
CES 2023, an annual consumer electronics trade show, in Las Vegas
Foto: STEVE MARCUS/REUTERS
CES 2023, an annual consumer electronics trade show, in Las Vegas
28.01.2023.
u 07:34
Partnerstvo je trenutno samo između Bijele kuće i Europske komisije, a visoki dužnosnik administracije rekao je da će druge zemlje biti pozvane da se pridruže u nadolazećim mjesecima
Pogledaj originalni članak

Sjedinjene Države (SAD) i Europska unija (EU) u petak su objavile sporazum o ubrzanju i poboljšanju korištenja umjetne inteligencije (AI) za bolje rezultate poljoprivrede, zdravstvene zaštite, odgovora na hitne situacije, klimatskih prognoza i električne mreže. Viši američki dužnosnik, koji je sudjelovao u razgovorima oko te inicijative prije službene objave, nazvao je to i prvim sveobuhvatnim sporazumom o umjetnoj inteligenciji između SAD-a i Europe.

Rekao je i da su prethodni dogovori o tom pitanju bili ograničeni na određena područja, poput poboljšanja privatnosti, a da bi se umjetna inteligencija (AI-artificial intelligence) mogla koristiti i za brže i učinkovitije državne operacije i usluge. "Podaci iz SAD-a ostaju u SAD-u, a europski podaci ostaju u Europi, ali možemo zajedno izgraditi model koji komunicira i s europskim i američkim podacima jer što je više podataka i što su različitiji podaci, to je model bolji", rekao je viši dužnosnik.

Očekuje se da bi to vladama dalo veći pristup detaljnijim modelima umjetne inteligencije i 'bogatijim' podacima, što vodi i do učinkovitijeg odgovora na hitne slučajeve i upravljanje električnom mrežom te drugih pogodnosti, rekao je dužnosnik administracije.

Ukazujući na električnu mrežu, dužnosnik je rekao da SAD prikupljaju podatke o tome kako se električna energija koristi, gdje se proizvodi i kako uravnotežiti opterećenje mreže te da je vremenske promjene ne onesposobe, a i mnoge europske zemlje imaju slične podatke koje prikupljaju.

U okviru novog partnerstva svi ti podaci bili bi iskorišteni u zajednički AI model koji bi pružio bolje rezultate za upravitelje u hitnim slučajevima, mrežne operatore i druge koji se oslanjaju na AI za poboljšanje sustava.

Partnerstvo je trenutno samo između Bijele kuće i Europske komisije, a visoki dužnosnik administracije rekao je da će druge zemlje biti pozvane da se pridruže u nadolazećim mjesecima.

VIDEO Procurile poruke Josipe Rimac i Gabrijele Žalac: 'Sutra ćemo dogovoriti s AP'

OP-ED

Europsko jedinstveno tržište - punih trideset godina postojanja

EU treba učiti na pogreškama i pripremiti se za sljedeće izazove. Zato će instrument za hitne slučajeve jedinstvenog tržišta, na kojem radimo u Europskom parlamentu, spriječiti situacije poput zatvaranja granica, kakve smo vidjeli tijekom pandemije. Novi će mehanizam također pripremiti opskrbne lance za moguće buduće ugroze i osigurati da europski građani imaju jednak pristup robi koja im je potrebna tijekom krize, što je posebno važno za manje države članice poput Hrvatske.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.