Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 125
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROIZVODNJA NA KOLJENIMA

Američki proizvođači automobila traže 25 milijardi dolara pomoći

19.11.2008.
u 10:09

Šefovi tri američka najveća proizvođača automobila - Forda, General Motorsa i Chryslera, koji drže gotovo 10 posto udjela američkog BDP-a, zatražli su od Kongresa pomoć od 25 milijardi dolara za spas proizvodnje.

Bez injekcije ovoga izdašnog iznosa pomoći, vodeći ljudi američkih autokompanija prognoziraju propast Forda, GM-a i Chryslera, što će se uvelike odraziti i na cijelo američko gospodarstvo.

Izvršni direktor GM-a Rick Wagoner apelirao je na pozajmicu kako bi kompanije stale na noge nakon što ih je pokosila financiska kriza, ističući da ne mogu čekati stupanje na dužnost novoizabranoga američkog predsjednika Baracka Obame koji im je obećao pomoć.

No čini se, kako javlja BBC, da u redovima republikanaca nema volje da se 700 milijardi dolara iz fonda prebaci na račune kompanija za proizvodnju automobila, odnosno za izlazak iz krize u koju je zapalo američko gospodarstvo.

Ako, pak, ne dođe do zelenog svjetla pozajmici koju proizvođači automobila traže, moglo bi doći, upozoravaju, do gašenja tri milijuna radnih mjesta u prvoj godini i pada četiri posto BDP-a SAD-a.

Iz redova američkih zastupnika stižu optužbe da proizvođači automobila traže pozajmicu kao "lijek za rane koje su sami napravili". Republikanci poručuju kako se ove tvrtke skrivaju iza financijske krize, koja nije jedini krivac za njihove poteškoće u poslovanju.

Ford, GM i Chrysler, ocjenuju republikanci, bili su neučinkoviti u organizaciji proizvodnje, s previsokim troškovima rada, znatno višima od onih koje ima njihova konkurencija. Još ne daju konkretan odgovor na njihove zahtjeve, a proizvođači automobila poručuju da nema vremena za odgađanje.

Proizvođači automobila su jedinstveni. Njihove poteškoće izazvala je financijska kriza, ograničeno kreditiranje, kao i pad kupovne moći američkih građana.

Do odluke hoće li se ili ne pomoći automobilskoj industriji, mnogi će strahovati od novog vala gubitka radnih mjesta i propasti ovih kompanija.

(S. M.)

Želite prijaviti greške?