Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PODACI DZS-A

Manje zaposlenih u industriji: Ukupan broj pao za 0,9 posto prema travnju lani

Sveta Nedelja: Rimac Automobili, hrvatska tvrtka za proizvodnju vrhunskih elektri?nih vozila
Foto: Robert Anic/PIXSELL
1/3
30.05.2023.
u 07:41

Ukupna proizvodnost rada u industriji od siječnja do travnja 2023. u usporedbi s istim razdobljem 2022. manja je za 1,9 posto

Ukupan broj zaposlenih osoba u industriji u travnju je pao za 0,4 posto u usporedbi s ožujkom te za 0,9 posto prema travnju lani, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS). Prema Nacionalnoj klasifikaciji djelatnosti (NKD), broj zaposlenih u prerađivačkoj industriji je na mjesečnoj razini pao za 0,4 posto, a u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizacijom za 0,2 posto. Istodobno je broj zaposlenih u rudarstvu i vađenju ostao na istoj razini.

U sklopu prerađivačke industrije najviše je pao broj zaposlenih u proizvodnji računala te elektroničkih i optičkih proizvoda, za 6,3 posto te u tiskanju i umnožavanje snimljenih zapisa, za 4,2 posto. Istodobno je broj zaposlenih najviše porastao u proizvodnji duhanskih proizvoda, za 8,2 posto te u proizvodnji pića, za 2,5 posto.

VEZANI ČLANCI:

Na godišnjoj razini, u travnju prema istom mjesecu lani, broj zaposlenih u rudarstvu i vađenju je pao za 2,4 posto, u prerađivačkoj industriji za 0,8 posto, a u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizacijom za 0,9 posto. U sklopu prerađivačke industrije na godišnjoj je razini najviše pao broj zaposlenih u proizvodnji ostalih prijevoznih sredstava, za 17,7 posto te u proizvodnji tekstila, za 10,7 posto.

Najveći rast broja zaposlenih na godišnjoj razini statistika registrira u proizvodnji motornih vozila, prikolica i poluprikolica, za 19,4 posto, proizvodnji električne opreme, za 14,3 posto te u proizvodnji osnovnih farmaceutskih proizvoda i farmaceutskih pripravaka, za 6,9 posto.

Broj zaposlenih u industriji u prva četiri mjeseca ove godine prema istom razdoblju 2022. pao je za 0,3 posto. Ukupna proizvodnost rada u industriji od siječnja do travnja 2023. u usporedbi s istim razdobljem 2022. manja je za 1,9 posto.

VIDEO Nakon 22 godine isušeno je Lokvarsko jezero: dno skriva ostatke potopljenog naselja

Komentara 1

TO
Tomec
15:42 02.06.2023.

Kaj ce nam industrija kad imamo birtije i šoping centre??

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije