Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 64
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UŽIVO: RAT U EUROPI

Rusi počeli koristiti novo opasno oružje, Ukrajinci su zabrinuti: 'Prepolovio je haubicu. To je vrlo ozbiljan problem'

Aftermath of shelling in Donetsk
Foto: Alexander Ermochenko/REUTERS
1/3
Autori: Vecernji.hr, Hina
18.09.2022.
u 23:51

Putin je upozorio da bi Moskva mogla snažnije uzvratiti nađu li se njezine snage pod dodatnim pritiskom i time zabrinuo zapad da bi mogao posegnuti da nekonvencionalnim sredstvima poput nuklearnog ili kemijskog oružja.

Američki predsjednik Joe Biden pozvao je ruskog predsjednika Vladimira Putina da ne korist taktičko nuklearno ili kemijsko oružje kako bi vratio izgubljena područja u Ukrajini. 

Tijek događaja

23:49 - Ukrajinski časnici upozoravaju kako su rusi počeli koristiti novo oružje - bespilotne letjelice iranske proizvodnje. Radi se o 'kamikaza dronu' koji ima bojevu glavu tešku oko 36 kilograma i, kako piše New York Times, ovo je prvi put da se ta letjelica koristi izvan Bliskog istoka.

Rusija i Iran nisu nikada potvrdili dogovor o kupovini dronova Shaded-136, no visoki ukrajinski vojni dužnosnik kazao je kako su ostaci tog drona otkriveni tijekom protuofenzive koju Ukrajina provodi. Dron je raznio američku haubicu M777.

- Prepolovio ga je. Umjesto ispaljivanja 100 topničkih granata, lakše je pustiti jednu od ovih bespilotnih letjelica da napadnu metu - rekao je pukovnik Rodion Kulagin.

- To je vrlo ozbiljan problem. Uništit će nam artiljeriju ako nećemo imati neke protumjere - rekao je.

22:22 - Kijev u ovom trenutku isključuje pregovore ruskog predsjednika Vladimira Putina i ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog. "Ukratko, sam proces pregovora i sastanak uživo između predsjednika nema smisla u ovom trenutku", rekao je vanjski savjetnik ukrajinskog predsjedničkog ureda, Mihailo Podoljak, prema ukrajinskim medijima. 

Više o ovoj temi pročitajte OVDJE.


21:22 - "Rat trenutno baš i ne ide dobro za Rusiju. Zato je trenutno nužno da zadržimo visoku razinu spremnosti" rekao je vrhovni general američke vojske Mark Milley u Varšavi. Milley je pregledao i sustav zračne obrane baze, koji uključuje raketne baterije Patriot koje bi bile posljednja linija obrane u slučaju da Rusija napadne bazu, riskirajući rat s NATO-om.

Putin nije previše komentirao kontraofenzivu, no u petak je izjavio da će Moskva odgovoriti s više sile ako njena vojska nastavi biti pod pritiskom. Milley je kazao da je rat u novoj fazi u kojoj je ukrajinska vojska preuzela stratešku inicijativu, ali je rekao i da se to može ponovno promijeniti za nekoliko tjedana ili mjeseci. "Zbog tog trebamo vrlo pažljivo gledati kako će Rusija reagirati" zaključio je.

Više o ovoj temi pročitajte OVDJE.


18:11 - Popularna ruska pjevačica Alla Pugačeva objavila je na svom Instagram računu poruku ruskom Ministarstvu pravosuđa. U objavi traži da Ministarstvo nju dezignira kao 'stranog agenta', kao što su već učinili s njenim mužem, Maximom Galkinom. Također moli da stanu na kraj "smrtima naših dječaka za iluzorne ciljeve koji našu državu čine parijom i otežavaju živote našim građana". 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by ALLA PUGACHEVA (@alla_orfey)

Njena poruka objavljena je dan nakon što je Galkina, popularnog komičara koji je više puta javno govorio protiv rata u Ukrajini, Rusija proglasila stranim agentom zbog političkih aktivnosti.


18:00 - Četiri medicinska djelatnika su ubijena i dva pacijenta ranjena u ruskom napadu na psihijatrijsku bolnicu u selu Strelečja, objavio je guverner oblasti Harkiv Oleh Sinjehubov. Ustanova je bila u procesu evakuacije, medicinsko osoblje odvodilo je pacijente iz bolnice pod teškom paljbom i raketiranjem.


14:07 - Predsjednica Zastupničkog doma američkog Kongresa Nancy Pelosi u subotu je snažno osudila azerbajdžanske "ilegalne napade" na armenski teritorij uz granicu, a tijekom svog posjeta ruskom vojnom savezniku obećala je američku podršku armenskom suverenitetu.

Pelosi je u Erevanu rekla da je njen posjet posebno važan nakon "ilegalnih i smrtonosnih napada Azerbajdžana na armenski teritorij".

U sukobima uz granicu posljednjih dana poginulo je više od 200 ljudi."Snažno osuđujemo te napade", poručila je Pelosi.

"To su započeli Azeri i to se mora priznati", dodala je. Pelosi je istaknula kako je jasno da su pogranične sukobe pokrenuli napadi Azerbajdžana na Armeniju i da je jasna kronologija sukoba.

SAD, kazala je Pelosi, sluša Armeniju o njenim obrambenim potrebama, dodavši da Washington želi pomoći i podržati Armeniju u sklopu globalne borbe između demokracija i autokracija.

Visoki armenski dužnosnik izrazio je nezadovoljstvo prošloga mjeseca odgovorom vojnog saveza pod ruskim vodstvom na zahtjev Erevana za pomoći.

"Vrlo smo razočarani, naravno. Nisu se ispunila naša očekivanja", kazao je na javnoj televiziji predsjednik parlamenta Alen Simonjan, uspoređujući Organizaciju ugovora o zajedničkoj sigurnosti s pištoljem bez metaka, prenijela je novinska agencija Interfax.

Pelosi je kazala kako je zanimljivo da je Armenija razočarana odgovorom vojnog saveza pod ruskim vodstvom.


14:05 - Društvenim mrežama proširila se snimka pucnjave u centru grada Hersona, glavnog grada južne regije pod ruskom okupacijom.

Do sukoba u centru Hersona došlo je kasno sinoć, a Ukrajina i Rusija se međusobno optužuju da su isprovocirale pucnjavu. Na snimci se vidi kako je rusko oklopno vozilo otvorilo vatru, ali se ne vidi na koga pucaju.

O pucnjavi se jutros oglasila i glasnogovornica južnog ukrajinskog vojnog zapovjedništva, Natalija Gumenijuk. -Jučerašnja pucnjava i eksplozija u Hersonu su provokacija koju su izveli okupatori.


14: 00 - Ruski vojnici koji se povlače pred ukrajinskim protunapadom sada tumaraju gradskim ulicama u Bjelgorodu na jugu Rusije. Protuzračna obrana puca nekoliko puta dnevno. Grad je ponovno pun izbjeglica. A na granici ruski i ukrajinski vojnici stoje jedni drugima u vidokrugu


13:55 - Ukupno 165 brodova koji su prevozili 3.7 milijuna tona žita napustilo je Ukrajinu prema dogovoru postignutom uz posredovanje Ujedinjenih naroda i Turske o deblokadi njezinih crnomorskih luka, priopćile su kijevske vlasti.

Ukrajinsko ministarstvo infrastrukture kazali je da je 10 brodova sa 169.300 tona poljoprivrednih proizvoda treba danas isploviti. 
Inače, ukrajinski izvoz žitarica pao je nakon što je Rusija izvršila invaziju na zemlju u veljači i blokirala njezine luke, podigavši globalne cijene hrane i potaknuvši strah od nestašica u Africi i na Bliskom istoku.

11:54 - Tony Radakin, admiral britanskog ministarstva obrane rekao je za BBC da Vladimir Putin nije uspio u svojim vojnim strateškim ciljevima. Naglasio je kako će da će sukob vjerojatno trajati još dugo "unatoč nedavnim uspjesima ukrajinskih snaga".
 
-Na samom početku rekli smo da se radi o strateškoj pogrešci predsjednika Putina, a strateške pogreške dovode do strateških posljedica. A u ovom slučaju, to je strateški neuspjeh. Putin ne uspijeva u svim svojim vojno strateškim ciljevima. Želio je pokoriti Ukrajinu, to se neće dogoditi. Želio je preuzeti kontrolu nad glavnim gradom, vidjeli smo da je to ranije poraženo. Vidjeli smo da želi oslabiti NATO, a NATO je sada mnogo jači. Pridružile su nam se Finska i Švedska- rekao je Radakin.
 

11:45 - Glavni stožer ukrajinskih oružanih snaga objavio je da su ruske postrojbe izgubile pola ljudstva u bijegu iz Harkivske oblasti, na koju je ukrajinska vojska izvršila munjevit protunapad te oslobodila više tisuća kvadratnih metara okupiranog teritorija. Navode i kako su Rusi za sobom ostavili više od 200 komada vojne opreme.


9:45 - Australija neće zabraniti ruskim turistima ulazak u zemlju u sklopu sankcija Rusiji zbog rata u Ukrajini, izjavio je danas ministar obrane Richard Marles. Od početka sukoba, Australija je sankcionirala stotine ruskih pojedinaca i entiteta, piše Reuters.

-To nije nešto o čemu trenutno razmišljamo- rekao je za televiziju ABC. Marles je odbio saznati hoće li Australija dati više oklopnih vozila Bushmaster i drugih oklopnjaka Ukrajini nakon nedavnog zahtjeva ukrajinskog veleposlanika u Australiji. 


9:42 - Britansko ministarstvo obrane objavilo je najnoviji izvještaj svojih obavještajaca o ratu u Ukrajini. Navode kako je od početka rata 24. veljače Rusija lansirala više tisuća dalekometnih projektila, no u posljednjih tjedan dana Rusija je pojačala svoje napade na civilnu infrastrukturu, pa sad cilja čak i one objekte čije uništenje nema nikakvog vojnog učinka, navode obavještajci. S obzirom na to da trpi poraze na bojišnici, Rusija je vjerojatno proširila popis meta u pokušaju da direktno potkopa moral ukrajinskog naroda i vlade, stoji u izvješću.


9:14 - Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski optužio je ruske snage, koje su prethodno okupirale veći dio ukrajinske regije Harkiv, za rašireno mučenje stanovništva. Najmanje 10 mjesta mučenja otkriveno je u oslobođenoj istočnoj regiji, rekao je Zelenskij u svom večernjem video obraćanju u subotu.

"Mučenje je bilo raširena praksa na okupiranom području", rekao je predsjednik, nazivajući okupatore, koji su pobjegli pred ukrajinskom protuofenzivom prije tjedan dana, "fašistima" i uspoređujući njihovo ponašanje s ponašanjem nacista.

Poput nacista Rusi će za svoje postupke odgovarati pred sudom, rekao je Zelenskij. "Utvrdit ćemo identitete svih onih koji su mučili i zlostavljali ljude, koji su te zločine donijeli iz Rusije ovamo na ukrajinski teritorij."

Rekao je da su okupacijske snage ostavile opremu za mučenje kada su pobjegle. Ukrajinske vlasti objavile su i fotografije za koje vjeruju da su mučilišta i oprema za mučenje. Dokazi mučenja također su pronađeni među tijelima otkrivenim u masovnoj grobnici u šumi u blizini grada Izjuma, rekao je Zelenskij, dodajući da je rad na ekshumaciji mrtvih nastavljen u subotu.

U subotu je bilo sve više poziva na osnivanje međunarodnog suda koji će istražiti ratne zločine u Ukrajini.

"Pozivam na brzu uspostavu posebnog međunarodnog suda koji će procesuirati zločin agresije", tvitao je u subotu češki ministar vanjskih poslova Jan Lipavsky.

"U 21. stoljeću ovakvi napadi na civilno stanovništvo su nezamislivi i gnusni. To ne smijemo zanemariti. Zalažemo se za kažnjavanje svih ratnih zločinaca."


7:30 -  Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko izjavio je da SAD gura Europu prema oružanom sukobu s Rusijom i Ukrajinom s ciljem slabljenja Rusije i uništenja Bjelorusije.

-Sjedinjene Države guraju Europu u vojni sukob s Rusijom na teritoriju Ukrajine. Ne skrivaju svoje planove. Ugovori su sklopljeni za godine koje dolaze. Cilj je oslabiti Rusiju i uništiti Bjelorusiju. Ukrajina će biti sravnjena sa zemljom. Kolaps Ukrajine je već počeo. Poljski, litavski i latvijski političari, očito, naivno očekuju da će se cjenkati za svoju budućnost u novoj geopolitičkoj realnosti- prenosi ruska prorežimska novinarska agencija TASS.

07: 00 - Ukrajinska vojska izbacila je ruske snage s nekih dijelova sjeveroistočne Ukrajine pa se Putin našao pod pritiskom domaćih nacionalista koji traže da vrati inicijativu u ratu. 

Putin je upozorio da bi Moskva mogla snažnije uzvratiti nađu li se njezine snage pod dodatnim pritiskom i time zabrinuo zapad da bi mogao posegnuti da nekonvencionalnim sredstvima poput nuklearnog ili kemijskog oružja. 

Na pitanje CBS-a što bi rekao Putinu ako razmatra korištenje takvog oružja, Biden je odgovorio: "Nemoj. Nemoj. Nemoj. To bi promijenilo rat kao ništa dosad, kao ništa od Drugog svjetskog rata".CBS će cjeloviti intervju s Bidenom prikazati kasnije u nedjelju. 

Američki odgovor bi bio "posljedičan" kazao je Biden, ali nije htio o detaljima. "Naš odgovor bi ovisio o opsegu onoga što oni učine".

Za suzbijanje ukrajinskog napredovanja Putin bi mogao mobilizirati pričuvne snage, kojih je oko dva milijuna, ili Europi zatvoriti plin i tako je prisiliti da prisili Ukrajinu na povlačenje. 

VIDEO Volodimir Zelenski imao prometnu nesreću kada se vraćao za Kijev s bojišta

Ključne riječi

Komentara 86

DC
DC
04:45 19.09.2022.

Izgleda da je ofanziva na aparatima kad se pise o Lukasenku.

KR
KrešimirToromanović
19:40 19.09.2022.

Pa sta ako je prepolovio Haubicu. Sada imaju dvije polovine, to je matematicki isto kao i jedno cijelo, a ako imaju dobre varioce i druge majstore mogu i fakticki dobiti ponovo jednu cijelu. Osim toga poslace im ameri druge.

IG
Ivica@grgec
07:10 22.09.2022.

Toliko je jadan i isfrustriran da više neznan st prica

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije