Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 128
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOGOMET KAO BIZNIS

Prihodi su dvostruko veći nego prije 10 godina

Football Soccer - Real Madrid v FC Barcelona - Spanish Liga Santander - Santiago Bernabeu, Madrid, Spain - 23/4/17 Barcelona's Lionel Messi after receiving treatment  Reuters / Sergio Perez Livepic
Foto: Reuters/PIXSELL
15.07.2017.
u 23:40

Najveći i najbogatiji nogometni klubovi dolaze sa zapada, a svake godine zarađuju sve više.

“Cijena mi nije važna. Jedino mi je važno da budem uz naše nogometaše na Kupu konfederacija”, rekao je Arturo Garcia nakon što je došao na zadnju utakmicu natjecanja u skupini svoga Meksika, protiv Rusije. Proputovao je pola svijeta da bi ih došao gledati, a na put i smještaj potrošio je svu ušteđevinu.

“Rekao sam ženi da idem u Oxxo, popularnu trgovinu kod nas u Meksiku, kako bih kupio cigarete, ali joj nisam rekao u koju točno idem. Vjerojatno nije očekivala da ću otići u njihovu poslovnicu preko Atlantika”, osvrnuo se Garcia na svoju avanturu.

Pet liga prednjači

Izgleda da nogometnim fanaticima nije bitno koliko će novca potrošiti na ono što vole, pa čak i ako na to treba otići cijela ušteđevina. I dok jedni ljudi zbog lopte daju sve, oni s druge strane tako zarađuju. Ulaznice i pretplate, marketing, TV prava i slično, sve to ulazi u dobit, pa ne čudi izvješće Deloittea, jedne od najvećih svjetskih revizorskih kuća, po kojem pet najvećih europskih liga zajedno ima prihod od 13,4 milijarde eura, dvostruko veći u odnosu na prosjek u proteklih 10 godina.

Najveći i najbogatiji nogometni klubovi dolaze sa zapada, a svake godine zarađuju sve više. Tako su se ukupni izdaci za plaće u pet najvećih europskih liga prošle sezone povećali za 10%. Ipak, zahvaljujući većem rastu prihoda, omjer troškova plaća i prihoda smanjio se sa 62 na 61%, a i novi ugovori o televizijskim pravima sklopljeni u Njemačkoj, Italiji i Španjolskoj, u kombinaciji s početkom novog ciklusa prava prijenosa Uefinih natjecanja, doveli su do ukupnog rasta prihoda od 1,4 milijarde eura. Gledajući sve europske lige, vrijednost europskog nogometnog tržišta sada doseže 24,6 milijardi eura, što je 13 posto više u odnosu na prethodnu sezonu.

– Prihodi od prava emitiranja nastavljaju rasti i omogućavaju vodećim europskim klubovima stvaranje platforme za rekordna ulaganja u talente i infrastrukturu. Povećanje ukupnih prihoda u sezoni 2015./16. bilježi svih pet vodećih liga Europe – kaže Dan Jones, partner u Deloitteovu Odjelu za analizu sportskog poslovanja.

Klubovi Premijerne lige tako su i dalje prema prihodima znatno ispred konkurenata te su ih povećali s 4,4 milijarde eura na 4,9 milijardi eura, a novi ugovori o pravima prijenosa, u primjeni od sezone 2016./17., omogućit će im da zadrže vodeću poziciju u odnosu na ostalu Europu. Bundesliga je druga liga po prihodima u Europi. Njemački su klubovi ostvarili 2,7 milijardi eura prihoda.

Bundesliga ispred Primere

U španjolskoj Primeri klubovi su ostvarili 2,4 milijarde eura prihoda, 384 milijuna eura, tj. 19 posto više u odnosu na sezonu 2014./2015. Primera je nakon jednogodišnjeg prijelaznog ugovora za tu sezonu ušla u ciklus novog trogodišnjeg ugovora, koji je na snazi od sezone 2016./2017. i ima dobre izglede da iduće godine po prihodima dođe na drugo mjesto. Klubovi Serie A povećali su prihod za 7%, na 1,9 milijardi eura, a klubovi francuske lige za 5%, pri čemu je PSG odgovoran za oko 60% ukupnog rasta prihoda. Uza sve prihode važan je sustav raspodjele TV prava jer je drukčiji po ligama. Na primjer u Španjolskoj, klubovi sami odlučuju o prodaji prava, i zbog toga većina novca ode Barceloni i Realu, a ostali dobivaju mrvice. U Engleskoj se prava prodaju kolektivno, u ime svih prvoligaša, pa je i raspodjela novca puno pravednija. Pravedno ili ne, nogomet je postao jedan od najisplativijih biznisa na svijetu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije