Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 119
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KAPTOL SPAŠAVA BANDIĆA

Bandiću Bozanićev blagoslov donosi crkvene i vjerničke glasove

milan bandić, bozanić
Arhiva VL
02.01.2010.
u 12:46

Bandića se u Crkvi, osobito u zagrebačkom kleru, percipira kao katolika i dobrotvora, koji je kao gradonačelnik bio prilično široke ruke za crkvene potrebe.

Blagoslov kojega je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić dobio za drugi krug predsjedničkih izbora danas od nadbiskupa zagrebačkog kardinala Josipa Bozanića bio je ‘okidač’ u Crkvi da se listom opredijeli za svoga kandidata.

– Ne može se biti kršćanin i istodobno podržavati ateističke i agnostičke stavove. Ako Boga razumijemo, ne možemo sjediti na dvije stolice – komentirao nam je crkveni predizborni stav provincijal Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja iz Splita fra Željko Tolić, naglašavajući kako su kršćani odgovorni za državu i društvo, da ne smiju apstinirati od izbora i moraju glasati po svojoj kršćanskoj savjesti.

Dvosatni sastanak
U ovom slučaju je to očito glas za Bandića. Kako neslužbeno doznajemo, kardinal Bozanić gradonačelnika Bandića primio je u izrazito srdačnom i neprotokolarnom ozračju, a posjet u Nadbiskupskom dvoru potrajao je čak dva sata! Razgovaralo se o svemu, kaže naš izvor, nadugačko i naširoko: od predsjednika Mesića preko stanja u Hrvatskoj do rješenja za izlazak iz krize. Bozanić je pažljivo slušao Bandićev program i suglasio se s njim da se mora vratiti povjerenje u narod i institucije te vratiti zajedništvo hrvatskog naroda.

Bandić je očito pogodio teme koje zanimaju Bozanića, pa su zaključili kako se mora zaustaviti jednoumlje i podjele u društvu, kako je katolički identitet temelj i države i naroda te da se moraju zakopati ideološki rovovi iz prošlosti i usmjeriti se budućnosti. Bozanić je otvoreno rekao Bandiću da ga Crkva podržava u kandidaturi za predsjednika Hrvatske, ali da mu mora biti jasno da to ne može tako decidirano javno reći.

– U našem društvu osjeća se da je vjera malaksala, što se pokazalo i na ovim izborima, gdje veliki dio kršćana nije izašao i treba se zapitati zašto. U društvu ateizacije i agnosticizma ponestaje Boga, a gdje se Bog ne poštuje ne može biti dobro, jer onda nema ni ljubavi. Tada kolo vodi Sotona, koji civilizaciju ljubavi želi pretvoriti u civilizaciju egoizma, bahatosti i samodovoljnosti – kaže nam provincijal Tolić, dodajući kako svatko tko gradi svijet protiv Boga gradi svijet protiv čovjeka.

Milan Bandić inače je dobro prihvaćen u crkvenim krugovima, posebice onim zagrebačkim. Crkvi je donirao milijune kuna na razne načine, od obnove zagrebačke katedrale preko donacija župama i biskupijama izvan Zagreba.

Petica iz vjeronauka
Kardinalu Bozaniću osobitio se svidjela Bandićeva dosjetka na prve rečenice Ive Josipovića nakon objave izbornih rezultata o pobjedi “svjetla nad tamom”. Bandić je na to replicirao da se u kršćanstvu jedino Isus Krist može i smije proglasiti svjetlom te da je to pokušao učiniti Lucifer, ali se zna gdje je završio. Bozaniću se to dopalo, pa je Bandić na Kaptolu danas dobio i peticu iz vjeronauka. Zanimljivo je da je Bozanić primio u posjet i Bandićeva protukandidata Ivu Josipovića, ali još prije početka službene kampanje.

Na Kaptolu kažu kako je susret Bozanića i Bandića bio prije dogovoren, ali nedvojbeno je da dolazi u ključno vrijeme predizbornog pripetavanja. Crkva je svoje nezadovoljstvo pokazala kroz komentar Glasa Koncila, no ovaj Bandićev boravak u Bozanićevu krilu posve je razbio te dileme i vjernicima i kleru dao jasne smjernice za koga je Crkva u drugom izbornom krugu.

Komentara 763

OB
-obrisani-
13:40 02.01.2010.

Uzbuna u udbinu stožeru. Preplavili su i zasmrdili sve forume. Hrvatima su oni orijentir kamo ne smiju ići. Što više bjesne, to su putokazi jasniji. Samo idioti u katoličkoj zemlji mogu napadati Crkvu.

OB
-obrisani-
14:42 02.01.2010.

HRVATI glasaju za Bandica a srbi i izdajnici za Jospovica

NB
Navrnuti Bracanin
13:04 02.01.2010.

GOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOL!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije