Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 83
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MASAKR U FRANCUSKOJ

Pobili gotovo cijelu redakciju i zaurlali uglas: Osvetili smo Proroka

Charlie Hebdo
Foto: Reuters/PIXSELL
1/33
08.01.2015.
u 03:30

Osumnjičeni su braća Said i Cherif K., stari 32 i 34 godine dok je Hamyd M., star 18 godina. Braća su rođena u Parizu, dok je najmlađi napadač navodno rođen u Reimsu

Francuski Le Monde objavio je na Twitteru da ima potvrdu policije kako su otkriveni identiteti trojice napadača na redakciju francuskog satiričkog tjednika Charlie Hebdo pri čemu je ubijeno 12 ljudi. La Liberation javlja kako su dvojica napadača francusko-alžirskog podrijetla braća Said Kourachi i Cherif Kourachi stari 32 i 34 godine rođeni u Parizu, a prošlog su ljeta u Francusku došli iz Sirije. Treći osumnjičeni Hamyd Mourad star je 18 godina te je rođen u Reimsu.

Podsjetimo, dvanaestero ljudi ubijeno je u napadu naoružanih muškaraca na redakciju kontroverznog satiričnog lista Charlie Hebdo u centru Pariza. Policijski glasnogovornik Rocco Contento rekao je da je u napadu ubijeno desetero zaposlenika tjednika, uključujući glavnog urednika, i dvojica policajaca. Ozlijeđeno je 11 ljudi, od kojih je kritično ranjeno njih petero. Ozlijeđena su i trojica policajaca, a novinari s mjesta događaja javljaju kako je jedan policijski auto izrešetan mecima.

2.30 sati - Najmlađi napadač 18-godišnji Hamyd Mourad predao se policiji, javljaju francuski mediji. Policija je i objavila fotografije preostale dvojice osumnjičenih: Said Kouachi (lijevo), 34, i njegov brat Cherif Kouachi (desno), 32. Njihov navodni suučesnik, Hamyd Mourad, otišao je u policiju "nakon što je vidio da njegovo ime kruži na društvenim mrežama", rekao je izvor AFP-u. Navodno je pritom tvrdio da je nevin i da je za vrijeme napada bio u školi.

Foto: Francuska policija

1.30 Osim u Reimsu francuska policija je istragu usmjerila i prema mjestu Charleville-Meziers (nedaleko od Reimsa), gdje je navodno uhićen jedan član obitelji jednog od osumnjičenih

1.15 NBC je tijekom večeri javljao da je jedan napadač ubijen, a da su dvojica uhićena pozivajući se na izvore iz američkih protuterorističkih službi, no to se zasad ispostavilo netočnim

0.30 Odred eltinih francuskih specijalnih postrojbi ušao je u zgradu u Reimsu za koju se sumnja da je skrovište osumnjičenima za atentat na list Charlie Hebdo.

Navodno su locirani nakon što je osobna iskaznica jednog od osumnjičenih pronađena u vozilu u kojem su bježali

0.04 sati Na Twitteru su objavljene fotografije dvojice osumnjičenih.

23.45 sati Za četvrtak su najavljeni skupovi u gradovima diljem svijeta u znak solidarnosti sa žrtvama napada na redakciju francuskog satiričkog lista Charlie Hebdo. Miran prosvjed protiv terorističkog napada održat će se i u Zagrebu. Okupljanje će početi u 19 sati na Trgu bana Josipa Jelačića s kojeg će okupljeni krenuti do Zrinjevca gdje se nalazi veleposlanstvo Francuske. Kartu s gradovima u kojima će se održati okupljanja možete pogledati ovdje.

23.30 sati Policija je izvijestila da je u francuskom gradu Reimsu u tijeku protuteroristička racija, objavio je AFP na Twitteru.

22.40 sati - Zbog potrage za osumnjičenima, mnoge prometnice se nalaze pod policijskom blokadom.

21.30 sati - Prema pisanju La Liberation, trojica osumnjičenih uhićeni su u Reimsu no tu informacija opovrgnulo je Ministarstvo unutarnjih poslova.

21.30 sati - Kako piše britanski Telegraph, Cherif je navodno bio pripadnik iračke džihadističke mreže koja je svojedobno raskrinkana u 19. arondismanu. Pod optužbom za terorizam 2008. godine bio je osuđen na tri godine zatvora, ali kazna mu je pretvorena u 18 mjeseci uvjetno.

20.30 sati - Predsjednička palača na Twitteru je objavila fotografiju predsjednika Hollandea kako razgovara s predsjednikom SAD-a Barackom Obamom koji je izrazio sućut i podršku.

20.00 sati - Predsjednik Francois Hollande objavio je kako će sutra u Francuskoj biti dan žalosti te će zastave tri dana biti spuštene na pola koplja, javlja Liberation.

– Danas je Francuska pogođena u srce. Karikaturisti velikog talenta i hrabri kroničari mrtvi su. U kukavičkom napadu ubijena su i dvojica policajaca. Ti muškarci i žene umrli su boreći se za svoje ideje, odnosno za slobodu. Oni su heroji današnjice – kazao je Hollande.

Među ubijenim su novinarima glavni urednik Stéphane Charbonnier Charb (47) i karikaturist Jean Cabut Cabu (67) te crtači Georges Wolinski (80) i Bernard Verlhac Tignous (58). Među ubijenima je, prema pisanju francuskih medija, i Bernard Maris, ekonomist i pisac.

Policijski glasnogovornik rekao je da je u redakciji "prava klaonica" te da su napadači nakon izlaska iz zgrade pobjegli u ukradenom autu s policijom za leđima. Trojica napadača ušla su u auto koji je vozio četvrti, a poslije su ukrali drugi auto i njime pobjegli.

Izvor blizak istrazi za Libération je izjavio je kako su u redakciju upali komandos i dvojica vrlo smirenih muškaraca koji su se odmah uputili prema sobi u kojoj se upravo održavao kolegij. Kazao je kako se čini da su napadači unaprijed znali svoje mete.

– Tražili su Charba i kada su upali u prostoriju upitali su: "Gdje je Charb? Gdje je Charb?" Njega su ubili, a onda sasuli kišu metaka na sve ostale – rekao je.

Izvor je dodao da postoji mogućnost i da su i ostali karikaturisti također bili na popisu onih koje je odmah trebalo likvidirati.

Muškarci odjeveni u crno s kapuljačama na glavama ušli su u redakciju i počeli pucati iz kalašnjikova, rekao je svjedok Benoit Bringer.

To je masakr. Mrtvi su! – izjavio je zaposlenik novina za 20 minutes. Novinar Martin Boudot rekao je kako je čuo pucnjeve i uzvike "Allahu akbar", islamski izraz koji znači "Bog je najveći". Prema nekim iskazima vikali su i "Osvetili smo proroka".

Prema pisanju Telegrapha, teroristi su prije napada vikali da su pripadnici Al-Qua'ide iz Jemena.

Pariški tužitelj François Molins održao je konferenciju za medije na kojoj je otkrio nove detalje masakra. Potvrdio je da su dva naoružana muškarca ušla u redakciju lista Charlie Hebdp u 11.30 sati te ubili jednu osobu u predvorju prije no što su se popeli na kat gdje se održavao sastanak urednika, o čemu su navodno bili obaviješteni. Molins je kazao kako su napadači tada otvorili vatru iz kalašnjikova i uzvikivali "Allahu akbar" i "Osvetit ćemo proroka".

Pobjegli su u crnom Citrenu nakon što su ubili barem jednog policajca u okršaju s policijskim snagama. Molins je kazao i da traje potraga za troje osumnjičenika, no detalji istrage ostat će povjerljivi.

Pariz je nakon napada objavio najvišu razinu opasnosti od terorizma. Na mjesto događaja stigao je francuski predsjednik Francois Hollande, koji je rekao da je kritično ozlijeđeno četvero ljudi, ali i da ih je više od 40 spašeno, te kako će broj žrtava vjerojatno rasti. Hollande je izjavio da nitko ne može napadati slobodu, kako je riječ o barbarskom činu te da će napadači biti kažnjeni.

Hollande je dodao i da je nesumnjivo riječ o ''terorističkom činu'' te kako su u posljednje vrijeme francuske vlasti spriječile nekoliko planiranih terorističkih napada. Naglasio je da će učiniti sve da se napadači pronađu i kazne.

Masakr je oštro osudio i britanski premijer David Cameron.

– Ubojstva u Parizu su gnjusna. Podupiremo Francuze u borbi protiv terorizma i u obrani slobode medija – poručio je iz Londona. Osude su stigle i iz Bijele kuće te iz ureda predsjednika Europske komisije Jean-Claudea Junckera.

Oko 11.30 sati na profilu tjednika na Twitteru objavljena je karikatura vođe Islamske države Abua Bakra al-Baghdadija. Zasad nije poznato je li napad povezan s tom objavom ili prijašnjim kontroverznim izdanjima tog lista.

Podsjetimo, Charlie Hebdo, koji izlazi svake srijede, postao je poznat u svijetu nakon objave karikatura s islamskim prorokom Muhamedom, između ostalog 2012. godine kada su karikature objavljene kao reakcija na nasilje nakon prikazivanja filma "Nevinost muslimana", zbog čega se tjednik našao pod snažnom zaštitom zbog mogućih napada. Nakon objave karikature Muhameda 2011. godine na redakciju je bio izvršen bombaški napad.

Tjednik je inače poznat po snažnim antireligijskim ljevičarskim stajalištima.

>> Svijeće, cvijeće i poruke 'Ja sam Charlie' za poginule u pariškom masakru

>> Karikaturistica koja je napadače pustila u zgradu: Govorili su savršenim francuskim

>> Francuska izdala upozorenje veleposlanstvima zbog karikatura

>> Francuski tjednik objavio karikaturu proroka Muhameda

Komentara 401

AG
agencija1
12:25 07.01.2015.

pocelo je...evo Europo,otvorila si granice za islamiste i fanatike,pa se sad i suoci s njima...

RA
raider1
12:26 07.01.2015.

ko se buni protiv desnice, utrpaj im jos arapa!!

ML
Mlad75
12:59 07.01.2015.

Pa sto se nisu sa katolicima salili zna se da sa islamom nema sale...zato nas premijer i nase novine samo pljuju po katolicima i biskupima jer znaju da su miroljubljivi i trpe uvrede

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije