Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 58
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ekskluzivno za Max!

LeBron James: Dražen je bio najveći NBA stranac

'NBA All-Star LeBron James of the Miami Heat smiles as he runs back up the court during the 2013 NBA All-Star basketball game in Houston, Texas, February 17, 2013.  REUTERS/Lucy Nicholson (UNITED STAT
Foto: Reuters/Pixsell
1/3
28.02.2013.
u 14:32

Nakon što se košarkaški svijet uvjerio da Kobe Bryant ipak nije novi Jordan, potraga se okrenula prema LeBronu Jamesu (28), igraču koji je, poput svemirske rakete, na putu probijanja ljudskih mogućnosti.

Za All-Star Weekenda u Houstonu, LeBron James (28) bio je bombardiran svakakvim pitanjima pa tako i besmislenim poput \"što bi mogao poručiti talentima u Indoneziji\" ili \"može li ponovno neki Japanac zaigrati u NBA ligi.\"

Kada je Maxov reporter došao pred njegov stol, postavljen na nešto podignutom postolju, \"rešetao\" ga je pitanjima neki osnovnoškolac od desetak godina. Dječarcu su dali akreditaciju, netko mu je pomogao oko pitanja i on je najboljeg košarkaša današnjice zasuo svojom znatiželjom, a vrhunac je bilo pitanje:

– Koga bi najradije imao u svojoj momčadi: Spidermana, Batmana ili Ironmana?

– To je teško pitanje – ostao je zatečen LeBron, ali je onda uza širok osmijeh ovako odgovorio:

– Veliki sam obožavatelj Spidermana. On nema super moći kao drugi, osim te svoje paučine, a i zna nešto karatea. No, drag mi je i Ironman jer je vrlo snažan i fora je.

Kad je klinac odradio svoju zadaću, na red su opet došla ozbiljna pitanja, a jedno od njih bilo je o najboljem internacionalcu u NBA-ju.

– Sada je to Tony Parker. Način na koji vodi Spurse apsolutno je briljantan.

– A koga smatrate najboljim internacionalcem svih vremena? – bilo je potpitanje.

– Nowitzki. Čekajte, stanite malo da razmislim. Ne, ipak je to Dražen Petrović.

To sveto ime za sve hrvatske poklonike sporta izgovorio je onako kako se izgovara, nije rekao \"Drejzen\" ili \"Petrovik\", kako obično Amerikanci izgovaraju slavenska imena i prezimena. Iskusni grčki kolega Vasilis Skuntis značajno me je pogledao pa smo potražili i objašnjenje.

Nisam MJ, ja sam LJ

– Gledao sam mnoge videoisječke njegovih utakmica, a i dokumentarni film \"Jednom braća\". Dražen je imao nevjerojatnu sposobnost šutiranja, a i dogradio je svoje tijelo po NBA standardima. Nije se bojao trenutka, bio je nevjerojatan igrač.

Još je nevjerojatniji igrač 28-godišnji LeBron James (203 cm). Sada ga uspoređuju s Jordanom.

– Nisam MJ, ja sam LJ – napisao je LeBron svojim sljedbenicima, a ima ih 7,3 milijuna, na Twitteru.

S \"Airom\" ga je usporedio i bivši as, sada studijski analitičar NBA utakmica Charles Barkley, lajavac kojem je LeBron u prosincu poručio \"neka zaveže već jednom\".

– LeBron čini stvari koje nikad nisam vidio. On je igrač s drugog planeta, snažnija verzija Michaela Jordana – ustvrdio je Charles Barkley uoči All-Star Weekenda.

Uspoređuju ga i s Kobeom Bryantom pa je posljednjih tjedana glavna tema bila tko je od njih dvojice bolji igrač. Po trenutačnoj moći to je svakako LeBron, a ukupno je slika za Michaela Jordana drukčija.

– Šest je uvijek više nego jedan – objasnio je svoj stav \"Najveći\" misleći pritom na broj osvojenih NBA prstenova.

No, tome se može proturječiti sljedećim argumentom koji je iznosio i LeBron.

– Prstenje ne definira uvijek nečiju vrijednost. Robert Horry ima sedam osvojenih NBA naslova pa ne možete reći da je bolji igrač od Patricka Ewinga. On je jedan od najvećih centara, a nema nijedan naslov.

I u pravu je, jer u Clevelandu je bio godinama usamljen. Nije imao ni svog Pippena, ni Shaqa ili Gasola kao Bryant. Uostalom, LeBronu je tek 28 godina i na najboljem je putu da osvoji svoj četvrti naslov najboljeg igrača sezone (MVP).

– Taj bi individualni naslov imao dodatnu važnost ako bi ga pratio i momčadski.

Koliko ga, zapravo, zamaraju sve te usporedbe.

– Ah, to je život. Bolje da me uspoređuju s Jordanom i Bryantom nego s nekim tko u ovoj ligi nije puno postigao.

LeBron se ne stidi priznati što je njegov krajnji cilj i što ga potiče u ovoj fazi karijere:

Treninzi s Hakeemom

– Želim biti najbolji košarkaš svih vremena. To je ono što me svaki dan privlači treningu i što me tjera da teško radim preko ljeta.

Radi li sada na čemu od elemenata s kojima nije zadovoljan?

– Ne, zbog čestih utakmica i putovanja tijekom sezone. No, kada sezona završi treniram dvaput na dan.

Trenirao je prošlo ljeto i s Hakeemom Olajuwonom, u njegovu kampu u Houstonu.

– Hakeema sam kao igrača gledao jako puno. On je bio čovjek koji je odlučivao što će se igrati u napadu Rocketsa. Svaki napad spustili bi loptu na njega. Ako bi ga udvojili, on bi vratio loptu u opticaj, a ako ne, onda bi on išao na koš. Današnja NBA košarka puno više se vrti oko \"pick and rolla\" odnosno izolirane igre dva na dva. To je možda i zbog toga što više nema tako dominantnih centara kao što su bili Olajuwon, Ewing, Smits, Shaq...

– Kakva je nova znanja jedan vanjski igrač mogao steći kod jednog od najboljih centara svih vremena?

– Naučio sam puno od njega o igri okrenut leđima košu. Ali ne samo to. On je zaslužan za ove igre koje pružam ove sezone.

– A one se čine najboljima u njegovoj karijeri. Osjeća li i on da nikad nije igrao bolje?

– Igrao sam ovako i prije, ako gledamo ukupnu učinkovitost, onda je to doista najbolje dosad.

Statistike kažu da je sedam utakmica uoči All-Star Weekenda knjižio na svom kontu prosječno 32 koša, 7,4 skokova i 6,6 asistencija uz šut od 69 posto iz igre i 53,8 posto na trici. To ga je uvelo i u knjige rekorda, postao je prvi NBA igrač u povijesti koji je zabio najmanje 30 koševa šutirajući s ne manje od 60 posto uspješnosti. Osim toga, još od Wilta Chamberlaina i 1963. nije bilo igrača koji je u sedam utakmica zaredom ubacio 30 i više.

Kobe zarađuje 10 mil. $ više

– Jednostavno, bolji sam igrač nego lani što pokazuje i postotak moga šuta. Mislim da nema šuta, ma kako on bio težak, koji ne mogu zabiti. Ako me suparnički igrač stišće, ja ću u prodor, ako se imalo povuče, ja ću šutirati. Nastojim biti napadački što agresivniji i ako je netko od mojih suigrača otvoren, dodat ću loptu.

Mladi trener Miamija Erik Spoelstra naprosto je ushićen činjenicom da se LeBron ne zadovoljava statusom najboljeg danas, ovog trenutka:

– Više nego prije LeBron koristi svoju igračku inteligenciju i iskustvo. Mnogi su za njega prošle sezone govorili da je to najbolje što može, no on je pronašao put do još više razine.

Jedan igrač njegova talenta nije imao toliko sreće s ozljedama kao LeBron. Derrick Rose već gotovo godinu dana čeka svoj povratak i tek je neki dan odradio prvi trening pet na pet sa svojim Bullsima.

– Rose je igrač nevjerojatna talenta i izgledalo je da će dosegnuti nevjerojatne igračke visine. Sada nitko ne zna koliko će biti dobar kada se vrati.

Rosea, dakako, nije bilo na ovogodišnjem All-Star okupljanju na kojem je upravo LeBron James bio najzauzetija osoba. Osim obveza prema medijima i sponzorima, odazvao se i na humanitarnu akciju, a sudjelovao je i u radu Udruge NBA igrača koja je baš tom prilikom smjenjivala svog dugogodišnjeg zastupnika Huntera. Među najglasnijima za promjenu bili su Jerry Stackhouse i LeBron James.

– Ove su odluke važne za našu budućnost, ne mogu to gledati sa strane – objasnio je LeBron koji je rešetao pitanjima Hunterove odvjetnike.

Premda dosad nije bio aktivan u udruzi, LeBron je sada i na taj način potvrdio ulogu vođe svog naraštaja. No, premda je trenutačno najbolji igrač NBA lige, LeBron James je daleko od najboljeg plaćenog igrača. Posljedica je to i njegove želje da iz matičnog Clevelanda, u kojem je mogao dobiti mnogo više, ode u klub u kojem će dobiti manje, ali će moći osvajati trofeje. Zato će James ove sezone dobiti 17,5 milijuna dolara, a Kobe Bryant, najbolje plaćeni igrač lige, čak otprilike 10 milijuna više.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije