Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 139
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VODA DO GRLA

Šest tvrtki drvoprerađivača Mundusa iz Varaždina ide u stečaj

'01.12.2010. Ulica Mihovila Pavleka Miskine, Varazdin, Radnici tvrtke Mundus stupili su u strajk radi neisplacenih placa i putnih troskova Photo: Marko Jurinec/PIXSELL'
'Marko Jurinec/PIXSELL'
26.01.2011.
u 12:21

Banka im nije odobrila kredit od 1,5 milijuna kuna pa nemaju za plaće, struju i drvo

Šest tvrtki Mundusa d. d. iz Varaždina ide u stečaj!

– Poduzeli smo sve što smo mogli, no garancije koje smo dali našoj poslovnoj Partner banki nisu ih zadovoljile te nećemo dobiti kredit od 1,5 milijuna kuna. Njime smo htjeli isplatiti zaostale plaće, račun za struju te nabaviti drvo potrebno za proizvodnju. Na sastanku uprave i direktora tvrtki dogovorili smo pokretanje stečaja te smo to prezentirali i sindikatu drvne i papirne industrije – izjavio je u srijedu Franjo Konjević, koji je postavljen za predsjednika uprave prije nekoliko tjedana.

Već je sročen zahtjev za stečajeve tvrtke Mundus Varaždin tvornica stolaca, Mundus MTS, Mundus trgovina, Mundus transporti i usluge, Mundus tvornica tapeciranog namještaja i Topola, a zahtjeve će za svaku tvrtku predati njezin direktor. Prema najavama, zahtjev će Trgovačkom sudu u Varaždinu predati u četvrtak, a sud će odlučiti o postavljanju stečajnog upravitelja.

– Bez tog novca ne možemo proizvoditi. Sad samo dovršavamo započete poslove, u kojima nije potrebna energetika. Radnici su još ovdje, no poslat ćemo ih kući i zvati po potrebi, kako bi se dovršavali poslovi – kaže Franjo Konjević i dodaje da će svejedno pokušavati dobiti kredit od neke druge banke.

Sindikat drvne i papirne industrije djeluje u sklopu SSSH, a tvrtku je u srijedu posjetila i Nevenka Poljak, teritorijalna povjerenica SSSH.

– Radnici još nisu dobili plaću i putne troškove za studeni. A neki, u računovodstvu i trgovini, plaću nisu dobili čak četiri mjeseca. Htjeli smo da se nastavi proizvodnja, no nije dobiven kredit, grad je dao za prošli račun struje, ali stiže novi, županija nema za privatnu tvrtku, Hrvatske šume zbog dugova blokirale su dostavu sirovina... Dućan Mundusa u Puli koji je pod hipotekom nije bio dovoljna garancija banki, a nova uprava nema dovoljno garancija niti to može imati jer oni nisu vlasnici (poput donedavne uprave). Konjević je iznio situaciju i rekao da je kao poslodavac dužan predložiti stečaj – kaže Nevenka Poljak. Dodaje da će ga, ne učine li to u četvrtak direktori, pokrenuti sam sindikat.

– Kad stečajni upravitelj prouči financijsku situaciju, vidjet ćemo može li se pokrenuti proizvodnja. Mi vidimo tu mogućnost jer uprava tvrdi da ima dogovorenih poslova – kaže N. Poljak.

Ključne riječi

Komentara 7

KR
krka
13:13 26.01.2011.

Ne tako davno, kad je čupavac \'\'pomogel\'\' Mundusu i kad je postavljena nova uprava bil sam vraški u pravu predvidjevši upravo ovakav završetak. Nitko, tko imalo poznaje poslovne norme nije mogel potvrditi da u takvim okolnostima firma more preživjeti. Stečaj nije katastrofa, ali ga treba stručno i bez politike provesti, te što prije početi sa zdravom proizvodnjom. U tome i radnici moraju izvuči pouku, nejte me krivo razmeti, kao i shvatiti da samo rad može dati plaču, a ne tam neki pokvareni političar kak je to bil pokušaj kosmate spodobe da Vam baci tuđi novac i veli da Vam pomaže. Glave skupa, preustroj fabrike i počnite novi posel i novi život! Nek Vam je sa srećom

VA
valek000
14:51 26.01.2011.

Stečaj s preustrojem ili prodaja vrijednog zemljišta za jeftine pare? Radnici neka se raspitaju koliko im doprinosa nije uplaćeno da se ne začude kad budu išili u penziju.

OB
-obrisani-
14:10 26.01.2011.

uprava, direktori i oni koji se motaju oko mundusa su totalne budale, nesposobnjakovići, glupani,...etc. mundus je jedna od tri tvornice u svijetu koja može proizvoditi stolice iz programa Thonet, samo treba osuvremeniti i poboljšati proizvodnju i proizvode. Slična tvornica u češkoj, a zove se TON ima godišnji promet oko 80 mil dolara i zapošljava 0ko 1000 ljudi, a tvornica RADOMSKO u poljskoj zapošljava oko 400 ljudi i promet joj je oko 30 mil dolara. za proizvod postoji interes u čitavom svijetu, ali ova uprava je nesposobna to prepoznati.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije