Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 151
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prodana Đakovština

Na svojim će mjestima ostati 250 radnika, a uskoro i isplata duga

djakovstina
K. Petrić/pixsell
06.01.2011.
u 15:49

Posrnuli mlinsko-pekarski div prodan je na šestoj javnoj dražbi za 220 od ukupno procijenjenih 280 milijuna kuna, što je samo 20 posto niža cijena

Prodana je Đakovština. Dok su mlinovi i silosi prešli u ruke osječkog Žita u vlasništvu Marka Pipunića, proizvodni pogoni Tene pripali su zagrebačkom Pan-Peku, a Sjemenarstvo Croatia banci. “Presudile“ su tako ponude na šestoj javnoj dražbi pred Trgovačkim sudom u Osijeku. Posrnuli mlinsko-pekarski div prodan je za 220 od ukupno procijenjenih 280 milijuna kuna. Samo na posljednjoj dražbi utrženo je čak 192 milijuna kuna.

 

Kraj stečaja u u svibnju

 

– Cijelu smo tvornicu prodali po samo 20 posto sniženoj cijeni od početno oglašene. S obzirom da smo s prodajom krenuli prošloga svibnja, a stečaj planiramo završiti istoga mjeseca ove godine, to je više nego uspješno – ističe stečajni upravitelj posrnule Đakovštine Perica Mitrović. Pred njim je još jedna javna dražba u veljači na kojoj očekuje prodaju preostalih nekoliko nekretnina te zaključno ročište stečaja. – Realno je za očekivati da će radnicima biti isplaćeno između 35 i 40 posto njihovih ukupnih potraživanja koja su narasla na 44,9 milijuna kuna. Ostatak bi mogli dobiti nakon završetka sporova koji se vode radi osporavanja plaćanja za vrijeme blokade tvrtke. Očekujemo da se zaposli 250 radnika, odnosno da oni koji trenutno rade, i dalje ostanu na svojim mjestima. Croatia banka, također, ima obvezu zadržati djelatnost u pogonu sjemenarstva i preuzeti radnike – zadovoljan je nadomak okončanja postupka i županijski povjerenik Sindikata PPDIV-a Šimo Orešković. Jedan od novih vlasnika, Marko Pipunić koji je sa svojim Žitom bio od otvaranja stečaja u zakupu dijela đakovačke tvrtke, kratko je samo poručio: “Idemo raditi!“.

 

Očekuju veću proizvodnju

 

– Nastavljamo tamo gdje smo stali. Oni koji su radili, ostaju i dalje. Samo radom možemo povećati prodaju i vratiti proizvode na police trgovačkih lanaca. Nadamo se da ćemo proizvodnju postupno podizati, a da u to ne vjerujem, Đakovštinu ne bih ni kupovao! – rekao je Pipunić.

 

Stečaj u Đakovštini otvoren je sredinom siječnja lani na zahtjev 540 radnika. Račun tvrtke već je tada bio u višemjesečnoj blokadi. Ukupna potraživanja vjerovnika popela su se na preko 920 milijuna kuna, a nedugo nakon otvaranja stečaja u tvornički krug ušli su zakupci – Žito i Pan-Pek.

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar M_Cibale
M_Cibale
08:15 11.01.2011.

A što je sa vinkovačkom Spačvom? Gigant koji je nekada zapošljavao nekoliko tisuća ljudi propada i nikoga nije briga za to.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije