Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 153
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KIO Orahovica

Dvoranima je važno samo to da se ponovo pokrene proizvodnja

'27.01.2011., Rujevac - Uz veliku pompu i obecanja 28.studenog 2005.godine predsjednik Mesic u otvorio  je pogon za izradu podnih plocica KIO Keramike Orahovica.(ARHIVA)'
'Nikola Cutuk/PIXSELL'
28.01.2011.
u 10:00

O sudbini pogona više će se znati 17. veljače, kada će se na Trgovačkome sudu u Bjelovaru održati treća javna dražba. Cijena je oko 100 milijuna kuna

Zbog stečaja KIO Keramike iz Orahovice i veliki pogon te tvrtke u Rujevcu, koji je još donedavno zapošljavao stotinjak radnika, ponuđen je na prodaju u sklopu stečajnog postupka. Budući da je to jedini veći proizvodni pogon na području općine Dvor, njegova sudbina posebno je važna za tu gospodarski nedovoljno razvijenu općinu na području posebne državne skrbi.

Zakupac iz Vojnića

Pogon, u koji je početkom 2004. uloženo 120 milijuna kuna, i koji je svečano otvoren u prisutnosti tadašnjeg predsjednika Stjepana Mesića, godinu poslije proizvodio je kvalitetnih prešanih keramičkih pločica za unutarnje i vanjsko oblaganje za oko 2,5 milijuna na godinu. Na žalost, sudbinu tvornice iz Orahovice, koja je počela gomilati dugove, a radnici počeli štrajkati, dijelio je, prema principu domina, i pogon u Rujevcu. Tako je u prvoj polovici prošle godine proizvodnja bila obustavljena, a potom je pokrenut i stečaj. Budući da je u stečajnom postupku, proizvodne je pogone, posredstvom tvrtke Samoborka, u zakup preuzela Keramika Modus iz Vojnića. Lani u lipnju peći su ponovno upaljene, a dio radnika vraćen na posao.

– S više ili manje radnika radilo se do kraja prošle godine, a sada je zbog hladnoće proizvodnja prekinuta. Međutim, svi su pogoni i strojevi u dobrom stanju pa će, ako se cijela tvornica uskoro ne proda na objavljenoj dražbi, zakupac ponovno pokrenuti proizvodnju u Rujevcu – rekao nam je stečajni upravitelj KIO Orahovice Franjo Otročak.

O sudbini rujevačkog pogona više bi se moglo znati već 17. veljače, kada će se na Trgovačkome sudu u Bjelovaru održati treća javna dražba.

Početna je cijena nešto niža, sada iznosi 66 milijuna za nekretnine u Orahovici i Rujevcu te 37,5 milijuna kuna za pokretnu imovinu, koja se sastoji od proizvodnih linija i opreme. Spomenuta nepokretna i pokretna imovina, točno je objavljeno objavom dražbe, predstavlja jedinstvenu proizvodnu cjelinu pa ih nije moguće kupiti pojedinačno. Dakle, pogone u Rujevcu dobit će onaj tko kupi i pogone u Orahovici.

Hoće li slijediti Segesticu

Moguće je da se zainteresirani kupci ne pojave ni na sljedećoj dražbi jer čekaju dalje smanjivanje početne cijene tvornice, kao što je to bio slučaj i sa sisačkom Segesticom. Međutim, općini Dvor i do sada zaposlenima u rujevačkom pogonu najvažnije je da se proizvodnja ponovno pokrene bez obzira na to je li riječ o novom vlasniku KIO Orahovice ili dosadašnjoj tvrtki zakupcu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije