Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 190
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Smrt pjesnika

Umro ugledni slovenski pjesnik Tomaž Šalamun

Tomaž Šalamun
Goran Jakus/PIXSELL
28.12.2014.
u 13:32

U Ljubljani je umro poznati slovenski pjesnik Tomaž Šalamun

        U sedamdeset i četvrtoj godini života umro je slovenski pjesnik međunarodnog ugleda Tomaž Šalamun. Po mnogima, riječ je o najprevođenijem pjesniku jugoistočne Europe koji samo na engleskom jeziku ima deset objavljenih knjiga.Šalamun je rođen 1941. godine u Zagrebu u kojem je, osobito posljednjih godina bio rado viđen gost. U Zagrebu je kao vizualni umjetnik svojedobno sudjelovao i na izložbi grupe OHO u Galeriji suvremene umjetnosti. Baš je ta zagrebačka izložba Šalamuna ali i grupu OHO lansirala put njujorške MOMA-e.

Zbirkom “Poker” iz 1966. godine Šalamun je izborio izdvojeno mjesto u slovenskoj suvremenoj poeziji koje je zadržao do svoje smrti. Život u Americi i predavanja na tamošnjim sveučilištima učvrstili su Šalamunov položaj među europskim pjesnicima kojima su bila otvorena vrata najpoznatijih svjetskih festivala. Šalamun je dobio brojne slovenske, ali i međunarodne nagrade za poeziju. Iza Šalamuna je ostao opsežan opus. Ta je pjesnik objavio pedesetak zbirki poezije. Meandar mu je objavio izbor iz poezije “Riva” 1997. godine, ali i zbirku “More” 2008. godine u prijevodu Ede Fičora. Ivica Buljan režirao je predstavu po Šalamunovim stihovima. 

Ključne riječi

Komentara 2

Avatar abakus
abakus
17:00 28.12.2014.

Ne znam kome pjesma smeta, nakon toliko godina, ali nema veze. Pozdrav pjesniku!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije