Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tko će do većine?

Prgomet potvrdio: Sastao sam se s Milanovićem, ja ne bježim od razgovora

prgomet i petrov
Foto: Robert Anic/PIXSELL
1/32
11.11.2015.
u 20:40

Nije realno to nacionalno jedinstvo i stav da ove reforme možemo provesti mi i oni zajedno, a kako sada uključiti i one koji su četiri godine upropaštavali državu? Mislim da to nije dobra ideja – jasno je poručio Karamarko o stavu Domoljubne koalicije

Sva tri najveća politička bloka, Domoljubna koalicija, Hrvatska raste i Most, smišljaju strategije kojima će pokušati stvoriti većinu u Saboru.

Oko 13.30 sati završio je sastanak Nacionalnog vijeća Mosta, HDZ je na sjednici Predsjedništva utvrdio tri ključne pozicije za pregovore, dok je vođa koalicije Hrvatska raste Zoran Milanović prethodno razgovarao s predsjednikom IDS-a Borisom Miletićem. Predstavnici Mosta nakon sat vremena završili su razgovore sa SDP-ovom koalicijom u Westinu, a ubrzo nakon toga započeli su i pregovori s HDZ-om.

Podsjetimo, Domoljubna koalicija na nedjeljnim izborima osvojila je 59 glasova, dok je koalicija Hrvatska raste dobila 56 zastupnika, a Most 19 zastupnika. Bez Mosta sigurno ni HDZ-ova ni SDP-ova koalicija neće moći formirati Vladu.

Tijek dana pratite iz minute u minutu:

22.40 sati - Stranka mora imati program te hrabrost i odgovornost da ga provede. Svaka vrsta zamagljivanja, slanja alibi poruka tipa vlada nacionalnog jedinstva odlično zvuči, ali nije istina jer za vladu nacionalnog jedinstva HDZ-u i SDP-u MOST nije potreban. Ali, oni očito to ne žele. I zato je pitanje tko će prije slomiti MOST koji je heterogena grupa. I ta frakcija koja odluči preuzeti odgovornost će definirati i premijera. Što se mene osobno tiče, moja politička pozicija nije nepoznata. Mi smo stranka lijevog centra. Naravno, meni je puno bliži gospodin Milanović, kazao je Radimir Čačić u emisiji RTL Direkt.

20.30 sati - Drago Prgomet potvrdio je Večernjem listu da je danas razgovarao sa Zoranom Milanovićem. Na naše pitanje jesu li se sastali u stanu ministra obrane Kotromanovića, Prgomet nije želio konkretno odgovoriti. Samo je dodao da je razgovarao i s Milanovićem i s Karamarkom i s Reinerom i da od razgovora ne bježi. Na ponovljeno pitanje je li se s Milanovićem sastao u stanu Kotromanovića, rekao je da je sve što je mislio reći već rekao.

20.20 sati - Božo Petrov je nakon sastanka Nacionalnog vijeća MOST-a izjavio kako je to bila rutinska sjednica Nacionalog vijeća na kojoj su razgovorali o operativnim poslovima. Nisu raspravljali niti odgovorili na izjave SDP-a i HDZ-a na njihove ponude o Vladi nacionalnog jedinstva. Odbio je sve medijske špekulacije da je u MOST-u došlo do raskola.

19.30 sati – Kada bi se dva velika bloka dogovorila, treći partner ne bi bio potreban. Mislim da je građanima bitno znati kamo će Hrvatska ići, potrebna je velika razina odgovornosti. Most se ne želi odrediti, a u tom su slučaju mogući novi izbori za koje mislim da ih građani ne žele. Most je dobio povjerenje građana i trebaju preuzeti odgovornost. Možda se to sve za njih malo prenaglo dogodilo – kazao je čelnik IDS-a Boris Miletić.

19.15 sati – Na sastanku timova SDP-a (i partnera) i Mosta predvođenih premijerom i šefom SDP-a Zoranom Milanovićem i liderom Mosta Božom Petrovom, kako doznajemo, SDP je pozvao Most u vladu.

– Ponudili smo im partnerstvo u Vladi koja će biti stabilna. Kada našem potencijalu od 68 saborskih mandata pridodamo njihovih 19 mandata, dolazimo do jasnog zaključka kako bi takva vlada bila stabilna i time sposobna provoditi reforme. Pozvali smo gospodina Petrova i Most u vladu, pozvali smo ih da preuzmu odgovornost u provedbi reformi. Jako je važno za Hrvatsku da se nova vlada formira što prije – kaže naš izvor. Velika koalicija koja, osim SDP-a i MOST-a, uključuje i HDZ, iz perspektive vladajuće stranke nije samo teško zamisliva već i nepotrebna. – Da želimo veliku koaliciju, imali bismo je već sa HDZ-om – kaže naš izvor. Dakle, SDP, baš kao i šef HDZ-a Tomislav Karamarko, odbacuje mogućnost stvaranja vlade u kojoj bi zajedno sjedili ministri iz te dvije stranke. SDP, doznajemo, neće dopustiti da idući premijer bude "netko treći", netko koga će predložiti Božo Petrov. Što se SDP-a tiče, novi mandatar bit će Zoran Milanović.

18.30 sati – Most je u 18 sati počeo novu sjednicu Nacionalnog vijeća nakon što je dvjema velikim koalicijama predložio osnivanje jedinstvene vlade sastavljene od Domoljubne koalicije, koalicije Hrvatska raste te Mosta. Sastanku, kako javlja HRT, nije prisustvovao Drago Prgomet.

18.15 sati – SDP za sada nije službeno komentirao prijedlog, a neki mediji javljaju da je predsjednik stranke Zoran Milanović na razgovorima s Mostom pitao kako bi oni to proveli i navodno rekao da bi to bilo varanje SDP-ovih birača.

17.50 sati – Drago Prgomet do daljnjega neće davati izjave, poručuju iz glasnogovorništva Mosta. Također, odlukom g. Bože Petrova, ulogu glasnogovornika MOST-a više neće imati Sanela Dropulić, već će do daljnjega ona pripasti jednoj agenciji.

17.20 satiNakon press konferencije Mosta, na kojoj je Božo Petrov jasno dao do znanja da Most želi vladu jedinstva, u kojoj će biti i Domoljubna i koalicija Hrvatska raste, novinarima se obratio Tomislav Karamarko, šef HDZ-a, javlja N1 televizija.

– Nije realno to nacionalno jedinstvo i stav da ove reforme možemo provesti mi i oni zajedno, a kako sada uključiti i one koji su četiri godine upropaštavali državu? Mislim da to nije dobra ideja – jasno je poručio Karamarko o stavu Domoljubne koalicije.

– Mi smo stranka koja je pobijedila na ovim izborima, imamo relativnu većinu, imamo jedini program koji se radi, Bože dragi, dvije i pol godine. Ne možemo sada reći da to ne postoji i da idemo s vladom koja nas je upropastila. Mi smo prezentirali naše stavove, da su kolege zadovoljni našim realnim programima i projektima koji i njima mogu biti korisni. Dogovorili smo se i da stvorimo radnu skupinu koja će pogledati program. Mi smo otvoreni za još bolje programe – kazao je Karamarko.

Nama to nikako ne odgovara, ponovio je o ideji jedinstvene vlade, "jer kako ćemo sjesti za isti stol s onima koji su upropastili hrvatsko gospodarstvo? Mi gubimo vrijeme, naš program se mora početi provoditi. Oni žele i suradnju s nama i predložili su nam vladu jedinstva, no rekli smo svoje mišljenje o tome".

16.45 sati – Most je danas otvorio razgovore i sa HDZ-om i sa SDP-om. Razlog tome je što smatramo da Hrvatskoj treba jedinstvo. Mi smo na jednostavan način uspjeli među sobom prevladati svjetonazorske podjele. To smo znali staviti sa strane. Na takav način istupili smo i prema HDZ-u i SDP-u. Od jednih i drugih očekujemo da to razumiju i da se u Hrvatskoj napravi jedinstvena vlada HDZ-a, SDP-a i Mosta. To je jedini uvjet uz koji je moguć provesti paket reformi – kazao je Božo Petrov na konferenciji za medije nakon pregovora s HDZ-om i SDP-om. Više pročitajte ovdje.

16.05 sati – Neslužbeno doznajemo da su "mostovci" i HDZ-u i SDP-u ponudili vladu nacionalnog jedinstva u kojoj bi bila većina zastupnika HDZ-a, SDP-a i Mosta. Drže da imaju pravo dati i svog mandatara, ali o imenima se nije govorilo. Na sastanku se govorilo da se Most ne može prikloniti ni jednima ni drugima. Kazali su i da imaju razrađen plan reformi.

15.50 sati – Hotel Westin napustili su predstavnici SDP-ove delegacije

15.15 sati – Oko 15 sati počeli su pregovori Mosta s HDZ-om u hotelu Sheraton. Ispred HDZ-a pregovarački tim čine šef HDZ-a Tomislav Karamarko, ekonomisti Goran Marić i Tomislav Ćorić, akademik Željko Reiner te Martin Pastuović, Karamarkov savjetnik i dugogodišnji prijatelj. HDZ je tim pregovarača odabrao sukladno razgovorima o reformama i zato većinu tima čine ekonomski stručnjaci. Posebno pozornost izaziva što je u timu i Martin Pastuović, Karamarkov bliski prijatelj i ekonomski savjetnik koji se inače ne izlaže svjetlima kamera. HDZ-ova podloga za pregovore je njihov gospodarski program i očekuju pregovore o reformama. U HDZ-u kažu da neće pregovarati o funkcijama, nego samo o reformama i promjenama.

15.02 sati – Razgovori između SDP-ove koalicije i Mosta u zagrebačkom hotelu Westin upravo su završili. Predstavnici Mosta Božo Petrov, Drago Prgomet i Ivan Lovrinović iz Westina su otišli vozeći se taksijem. Nikakve izjave nije bilo moguće dobiti jer su pored novinara i snimatelja samo izjurili iz garaže.

14.50 – Hini je potvrđeno kako su se Petrov, Prgomet te Ivan Lovrinović nakon sastanka, koji je završio nešto prije 14 sati, uputili u hotel Westin na pregovore sa SDP-om. Kako se iz Mosta neslužbeno doznaje, danas bi se trebali održati i pregovori s HDZ-om.

14.40 sati – Predsjednik stranke Bandić Milan 365 – Stranka rada i solidarnosti i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić izjavio je da je on za opciju velike koalicije i da najbolji, najsposobniji i najstručniji vode zemlju. – Mislim da treba prepustiti da vidimo koliko je društvo sposobno da se dogovori. Vidjet ćemo. Bit ćemo pametniji za tjedan dana nego danas – rekao je Bandić. Opširnije OVDJE

14.20 sati – Sastanak između predstavnika Mosta i SDP-ove koalicije predvođen Božom Petrovim i Zoranom Milanovićem počeo je ubrzo nakon što je Most, oko 13.30 sati, završio sastanak svojih izabranih saborskih zastupnika. Kako doznajemo, uz Milanovića su na sastanku s Mostom potpredsjednik vlade Branko Grčić, šefica HNS-a Vesna Pusić i šef IDS-a Boris Miletić. Opširnije OVDJE

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

13.50 sati U HDZ-u je održana dvosatna sjednica Predsjedništva na kojoj je utvrđena platforma za pregovore s Mostom koji bi trebali početi danas ili sutra. HDZ-ov Gordan Jandroković iznio je tri ključne pozicije s kojih će HDZ pregovarati s Mostom. Jandroković kaže da su HDZ i partneri relativni pobjednik izbora sa 59 osvojenih mandata, zatim da dvije trećine građana koji su glasali za Domoljubnu koaliciju i Most želi promjene, odnosno ne želi Vladu Zorana Milanovića, a treća je pozicija da su HDZ i Most dvije opcije koje su bile u oporbi i tražile promjene i reforme. Na Predsjedništvu je jednoglasno usvojena platforma za pregovore, a pregovarači, koji još nisu poznati javnosti osim šefa HDZ-a Tomislava Karamarka, dobili su mandat da započnu pregovore. Opširnije OVDJE

13.10 sati – Oko 13 sati završila je sjednica Predsjedništva HDZ-a. HRT javlja da će Most rezultate sastanka Nacionalnog vijeća i svoje odluke vezane za pregovore o stvaranju saborske većine priopćiti na konferenciji za medije u 16.30 sati.

12.45 sati – U središnjici Mosta u tijeku je sjednica Nacionalnog vijeća na kojoj bi se trebala utvrditi platforma za pregovore o formiranju vlade, no početku sjednice nisu nazočili ni jedan od lidera Mosta, ni Božo Petrov, ni Drago Prgomet. Nešto iza podneva na sjednicu su stigli i Petrov, Prgomet i Ivan Lovrinović. Na pitanje novinara o tome da su viđeni zajedno na kavi, Prgomet je tek kratko poručio da nema ništa ljepše od kave u 11 sati u dobrom društvu.

12.40 sati – IDS neće odustati od decentralizacije ni pod koju cijenu. Decentralizacija je okosnica našeg programa i drago mi je da smo uspjeli tu temu zasluženo nametnuti kao pitanje broj jedan u cijeloj zemlji! Koalicija IDS-PGS-RI drži do svoje vjerodostojnosti i neće izdati povjerenje svojih građana – komentar je predsjednika IDS-a Borisa Miletića nakon današnjeg sastanka s predsjednikom SDP-a Zoranom Milanovićem o mogućoj postizbornoj suradnji, izvijestili su iz IDS-a. Naglašeno je da podrška koalicije IDS-PGS-RI lijevo-liberalnoj opciji predvođenoj SDP-om nije bezuvjetna.

Miletić je kazao da je ovo "tek početak razgovora i prvi u nizu sastanaka". – O dogovoru možemo govoriti tek kad se usuglasimo oko naših uvjeta, konkretnih rokova i kad dobijemo čvrstu i uvjerljivu garanciju da će se dogovor ispoštovati. Nulta točka za bilo kakve kakve razgovore jest Istra kao samostalna regija, a svi naši ostali uvjeti vezani su uz decentralizaciju i ključne projekte u Istri – zaključio je Miletić nakon sastanka s Milanovićem u Zagrebu. Opširnije OVDJE

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

12.10 sati – Oko podneva Božo Petrov, Drago Prgomet i Ivan Lovrinović došli su u prostorije Mosta u Smičiklasovoj ulici.

11.55 sati – Iako su iz Mosta ranije kazali da Drago Prgomet kasni zbog toga što mora obaviti operaciju u bolnici, a Ivan Lovrinović zato što je u Opatiji, naknadno se otkrilo da su se Prgomet i Lovrinović našli na sastanku odvojeno od ostalih članova prije sastanka svih zastupnika Mosta.

11.49 sati Član Predsjedništva HDZ-a Božidar Kalmeta izjavio je da Most nema nikakvog razloga surađivati sa SDP-om jer, i MOST kao i HDZ-ova Domoljubna koalicija žele reforme, dok je SDP u protekle četiri godine pokazao da nije za njih.

– MOST nema nikakvog razloga surađivati sa SDP-om jer MOST želi reforme, svi želimo reforme, a SDP je u protekle četiri godine pokazao da nije za reforme i da nije ni za što – izjavio je Kalmeta novinarima prije početka sjednice Predsjedništva HDZ-a, na kojoj će se odlučiti o strategiji današnjih pregovora s Mostom. Komentirajući rezultate izbora rekao je da je zadovoljan, naglasivši kako je najvažnije da je HDZ-ova Domoljubna koalicija pobijedila SDP i nesposobnu Milanovićevu vladu. – Pobijedili smo nesposobnu vladu koja je do sada vladala i nije napravila ništa i koja je sve upropastila. Dobro je da je otišla – kazao je Kalmeta. Naveo je da se na izborima dobila i treća opcija, Most, te da je HDZ uvijek pokazivao širinu, podsjetivši kako su na izbore izišli s osam stranaka u Domoljubnoj koaliciji. Negirao je novinarsko nagađanje da je zbog rezultata izbora u stranci ugrožen položaj predsjednika Tomislava Karamarka.

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

11.48 sati – U Vladi su se danas sastali predsjednik SDP-a i vođa koalicije Hrvatska raste Zoran Milanović i predsjednik IDS-a Boris Miletić. Tema sastanka bili su programi, a IDS je potvrdio da je spreman dati potporu SDP-ovoj koalicija sa svoja tri mandata. Tema je bila i decentralizacija na kojoj je IDS inzistirao u svojoj predizbornoj kampanji.

11.30 sati – Sjednica Nacionalnog vijeća Mosta započela je oko 11 sati, a na nju zasad nisu došli čelni ljudi Božo Petrov i Drago Prgomet. Prije početka sjednice saborski zastupnik Mosta Ivan Bulj izjavio je da u Mostu nema raskola te da svi jedinstveni.

– Most je tvrđi nego što se misli. Na današnjem sastanku donijet ćemo konkretne odluke o pregovaračkoj poziciji s HDZ-om i SDP-om – rekao je Bulj. Sličnu izjavu dao je i zastupnik Mosta Juro Martinović. Potvrdio je da će se danas razgovarati i donijeti odluka o konkretnim uvjetima s kojima će početi pregovore s HDZ-om i SDP-om. I on je rekao da u Mostu nema raskola.

Kao razlog za nedolazak Drage Prgometa na početak sjednice navedeno je da on danas ima operaciju te će se pojaviti kada obavi svoj posao u bolnici. Primoštenski načelnik Stipe Petrina i profesor s Pravnog fakulteta Robert Podolnjak na sastanak su stigli zajedno, a obojica su konkretne izjave ostavili za nakon sastanka. U središnjicu su stigle dvije nove saborske zastupnice Irena Petrijevčanin Vuksanović i Gordana Rusak, a na ulazu nisu davale izjave.

Zanimljivo je da je na današnjoj sjednici Nacionalnog vijeća Mosta nazočan i Nikola Grmoja, dugogodišnji bliski suradnik Bože Petrova, koji do sada nije sudjelovao u ovim dogovorima i pregovorima. Nešto poslije na sastanak je došao i gradonačelnik Omiša Ivan Kovačić koji je naglasio da se "Most ne želi prodati" nego da žele provesti reforme najavljene u predizbornoj kampanji.

Nakon tog sastanka Nacionalnog vijeća Mosta trebali bi uslijediti i prvi razgovori s HDZ-om i SDP-om. Od nedjeljnih izbora čelnici Mosta davali su kontradiktorne izjave o svojim planovima i uvjetima u razgovorima s HDZ-om i SDP-om. S jedne strane Drago Prgomet govorio je da Most treba predložiti premijera, dok se iz izjava Bože Petrova moglo iščitati da je skloniji opciji nekoaliranja ni s kim pa bi zastupnici Mosta kontrolirali vladu iz Sabora.

Vlada nacionalnog jedinstva

Treći istaknuti član Mosta, primoštenski načelnik Stipe Petrina, jučer je izjavio kako je jedini način da Most ostvari ono što su si zacrtali stvaranje vlade nacionalnog jedinstva "u kojoj će biti i jedni i drugi i treći, odnosno svi koji su prešli izborni prag". Petrina smatra da bi Most trebao dati mandatara te vlade jer su oni "jedini izborni pobjednici".

Most je jutros u statusu na Twitteru napisao da "razmatraju najbolji model za provođenje reformi". "Važemo sve varijante koje se pojavljuju u javnosti. Sve u skladu s danom riječi biračima", poručili su iz Mosta.

Sastanak Predsjedništva HDZ-a

Podsjetimo, Domoljubna koalicija na nedjeljnim izborima osvojila je 59 glasova, dok je koalicija Hrvatska raste dobila 56 zastupnika. IDS je već najavio da će podržati vladu lijevog centra pa s tri njihova mandata Hrvatska raste dolazi do 59 zastupnika. Procjenjuje se da će i svih osam manjinaca podržati SDP-ovu koaliciju, a možda bi im se mogli pridružiti i Radimir Čačić te dva zastupnika s liste Milana Bandića. No, bez Mosta sigurno ni HDZ-ova ni SDP-ova koalicija neće moći formirati Vladu.

>>Kako sastaviti 
Vladu po paroli: 
"Budimo realni – tražimo nemoguće"?

>>Podolnjak: U MOST-u razmišljamo i o vladi nacionalnog jedinstva s neutralnim premijerom

>>Božo Petrov: Bilo kakav pritisak na nas bio bi loš za HDZ ili SDP

Komentara 540

IN
infospilot
09:38 11.11.2015.

Lustracija lustracija, jedino nas to može spasiti, dok se ne maknu svi nesposobni korumpirani udbaško-komunistički kadrovi i sa lijeva i sa desna valjat ćemo se u kaljuži. Treba samo vidjeti kako su to uradile ostale zemlje koje su bile pogođene prokletim komunizmom, sve te zemlje koje su izvršile lustraciju se počele oporavljati

Avatar MilaneseBolognese
MilaneseBolognese
10:27 11.11.2015.

Most, grupa različitih ljudi koji nemaju nikakvog programa niti zajedničkog nazivnika osim toga što su na zajedničkoj listi. Niti Petrov se sam sa sobom još nije dogovorio što zapravo želi, dosad smo samo saznali da oni s 19 mandata žele odrediti tko će biti mandatar vlade - čudne li matematike koja valjda postoji samo u Hrvatskoj. Neodgovorno je izlaziti na izbore bez jasnog programa, a isto tako je neodgovorno da ljudi daju takvim strankama glasove, a ne znaju za što se te stranke zalažu. Sve je zapravo jedna velika prijevara u režiji partijskih medija koji su uspjeli od običnog rezanja proračuna i smanjenja duga u jednoj mjesnoj zajednici stvoriti mit prema kojem bi Metković valjda trebao biti dosad bogat kao Monaco.

ZO
Zonasumraka4
15:06 11.11.2015.

Jutarnji list kao i ostala partijska glasila koja narodu ispiru mozak napominju samo sastanak SDP-MOST, pri tom uopće ne spominjući mogućnsot da će se isto tako sastati i sa HDZ-om, nevjerojatno je kolika propaganda i ispiranje mozga od strane partijskih glasila je na snazi....užas!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije